Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Szabványosított játszóterek

Több megyei városban csupán harmadannyi játszótér van most, mint néhány évvel ezelőtt. Az ok egyszerű: a régi, balesetveszélyes eszközöket lebontották, az uniós szabványoknak megfelelő parkokat pedig folyamatosan építik.
Hódmezővásárhelyen jelenleg 34 játszótér van (2004-ben még 96 volt), ennek mintegy fele felel meg az uniós követelményeknek. A város az elmúlt évben saját forrásból 13 millió forintot költött karbantartásra, 33 milliót (hatvan százaléka pályázati pénz, negyven önerő) átalakításra, modernizálásra.

Csongrádon minden játszótér EU-konform, a korábbi negyvenhatból tizenhét maradt, ezek már minden szabványnak, előírásnak megfelelnek – tudtuk meg Tamási János kertésztől. Az utóbbi öt évben hét játszótér épült a városban, többet felújítottak – kb. 10–15 millió forintot költve erre a célra –, viszont, mint a fenti számokból is kiderül: sokat, főleg a grundjellegűeket felszámolták.

Szentesen huszonhat játszótér volt, ebből tizenhét maradt – ezek mindegyike, sőt a tizenegy átalakított óvodai játszóudvar is megfelel az európai uniós követelményeknek – mondta el érdeklődésünkre Baloghné Berezvai Csilla főkertész. 2006 óta két új játszóteret (Farkas Antal és Jövendő utca) építettek a Kurca-parti városban, a fejlesztésre viszont 2004 óta folyamatosan áldoztak: a két új és a tavaly felújított hét mintegy 30 millió forintba került. Szentesen azokat szüntették meg, ahol csak egy-két eszköz (mászóka, hinta vagy libikóka) volt, ezekre nem lett volna érdemes költeni.

Az egyik új játszótér Vásárhelyen, a Kutasi úti. Fotó: Tésik Attila
Az egyik új játszótér Vásárhelyen, a Kutasi úti.
Fotó: Tésik Attila

Makón 2007-ben készítettek felmérést, ez arról árulkodott, a település harmincnégy játszótere közül – akkor – csak kettő felelt meg az EU-szabványoknak – közölte Horváth Bernadett, a műszaki iroda vezetője. A fejlesztésről szóló koncepcióban tizenhetet jelöltek ki, és az összesen 100 millió forintos beruházásra 90 milliót nyertek pályázaton. Ebből az összegből az önkormányzat által működtetett nyolc óvoda és két bölcsőde játszóudvara is kap. A jogszabályi előírásoknak eleget téve az elmúlt év végéig a balesetveszélyes eszközöket eltávolították, a munkák párhuzamosan folynak a tizenhét játszótéren, és várhatóan idén gyermeknapra elkészülnek.

Szegeden 2004-ben még 227 játszótér volt, jelenleg csupán 180 található – tájékoztatta lapunkat Vaskeba György, a környezetgazdálkodási és közműosztály vezetője. Ezek közül 62 felel meg minden európai szabványnak, 30 új építésű. A pillanatnyilag még használható játszóterek közül a legutóbbi felülvizsgálat eredményeként 68-at meg kell szüntetni – ezt a munkát már idén megkezdik, a helyükön zöld felületet alakítanak ki –, 50-et pedig felújítanak, hogy EU-kompatibilis legyen. Az elmúlt esztendőben 30 millió forintot áldoztak önkormányzati forrásból a játszóterekre, az idei előirányzat 50 millió.

Szabványok

A játszótereket és az óvodai játszóudvarokat az Európai Unió előírásaihoz igazodó kormányrendelet alapján alakítják át. Főként azt kell szem előtt tartani, hogy ne legyenek olyan eszközök (mint korábban a vasjátékok), amelyek használata közben a kicsik súlyos sérülést, maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek. Ügyelni kell az esési terekre, magasságokra, és arra, hogy a gyerekek puhább talajon landoljanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megműtötték Gregor Bernadettet

Baleset érte a Pesti Magyar Színház Háztűznéző-előadásán Gregor Bernadettet, akinek levált egy… Tovább olvasom