Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Szájüregi megbetegedéseket vizsgáló program indult Szegeden

Uniós és hazai támogatással a súlyos egészségügyi problémát jelentő szájüregi megbetegedéseket molekuláris módszerekkel vizsgáló kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen.
Minárovits János, az SZTE Fogorvostudományi Karának professzora  a programot bemutató hétfői konferencián elmondta, a  fogágygyulladás és szájüregi daganatok népbetegségnek számítanak. A  szájüregi daganatok a hatodik leggyakoribb ráktípusnak számítanak a  világon, évente 500 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak.  Hozzátette: e betegségtípusnál nagyon kedvezőtlen, csupán 50  százalékos az ötéves túlélés.  

Európában Magyarországon legmagasabb a szájüregi betegségek  előfordulása és az ebből fakadó halálozás is - tudatta az egyetemi  tanár.  

Minárovits János hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van a korai  felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások  jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét.  

A SZTE konzorciumi partnereivel - a Debreceni Egyetem  Fogorvostudományi Karával, és a MTA Szegedi Biológiai  Kutatóközpontjával - 690 millió forint uniós és hazai támogatást  nyert négyéves programjára, amely célja molekuláris módszerekkel  vizsgálni a szájüregi mikrobaközösségek összetételét. Az egészséges  szervezetben betegséget nem okozó, igen változatos összetételű  baktériumok közösségéről van szó. A dohányzás, a rossz szájhigiéné,  a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása megváltoztathatja  ezeket a mikrobaközösségeket, ez pedig összefüggésbe hozható a  betegségek kialakulásával - tudatta a professzor.  

A sok minta párhuzamos elemzését lehetővé tevő új generációs  szekvenálási módszerekkel meghatározzák a mikrobaközösségek  összetételét, és olyan jeleket keresnek, melyek lehetővé teszik az  elváltozások rák kialakulása előtti stádiumának felismerést -  mondta a professzor.  

A debreceni kutatókkal együttműködve azt is vizsgálják majd,  befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titán implantátumok  felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását, és  gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, az implantátumok  felszínéhez tapadó baktériumok szaporodása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilszállítmányra csapott le a NAV Szegeden

A NAV észak-budapesti igazgatóságának munkatársai egy mobiltelefonok kereskedelmével foglalkozó budapesti céget ellenőriztek. Tovább olvasom