Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Szakácsolimpiára készül Bálint Ferenc szegedi séf

Szeged - A szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke, Bálint Ferenc annak az öttagú regionális csapatnak a kapitánya, amely indul az erfurti szakácsolimpián. A szegedi séf a versenyen négyszemélyes vegetáriánus tálat készít majd.
Mézben sült kacsamell, shitake gombás palacsinta, marcipános meggyghanas (meggyhab) – csak néhány azok közül a művészileg elkészített finomságok közül, amelyek szerepelnek a Chef Club '99 nevű regionális csapat repertoárjában.

A harmincnégy éves szegedi konyhafőnök, Bálint Ferenc a csapat kapitányaként szerepel majd október végén, a németországi Erfurtban rendezett szakácsolimpián.

– Március óta tart a felkészülés. Az első alkalommal megbeszéltük, ki mit készít el, a további találkozásokon pedig megfőztük az ételeket – beszélt a hajdúszoboszlói tréningekről Bálint Ferenc. A verseny napja vészesen közeleg: a főpróbát kedden rendezték. Ekkor mindent úgy készítettek el, mintha csak az olimpián lennének. Reggel kezdték a munkát, és másnap estig le sem feküdtek. A feladat ugyanis az, hogy egy háromszor három méteres asztalt megpakoljanak étellel.

Bálint Ferenc, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke Fotó: DM/DV

Bálint Ferenc, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke
 Fotó: DM/DV


A csapat „olimpiai étlapján" a következők szerepelnek: hideg és meleg finger foods, vagyis üdvözlő falatok, nyolcszemélyes ünnepi hideg dísztál, négy különböző főétel, négyszemélyes vegetáriánus tál, petits fours, amely annyit jelent: aprósütemény. S végezetül, de nem utolsósorban a hatvan centiméteres díszmunka, amely szintén ehető alapanyagból készül, és amely a teríték dekorációjaként szolgál.

– A négyévente rendezett olimpia és a világbajnokság továbbképzés szempontjából is fontos a szakácsoknak. Azokat a különlegességeket, amelyekkel a megmérettetéseken találkozunk, később beépíthetjük mindennapi munkánkba – magyarázta Ferenc, és egy példát is említett, amit Svédországban, Norvégiában és Szingapúrban – vagyis a legjobbaknál – már használnak. Ez a molekuláris konyha. Lényege, hogy természetes alapanyagokból hoznak létre valami különlegeset, s ezt belecsempészik az ételbe. Általában olyan formában, amire a gourmand nem is számítana.

Ilyen csalafintaság Ferenc négyszemélyes vegetáriánus tálján is szerepel majd, a zöldségpuding és a tofus zöldségkenyér mellett, melyet jégcsapretekhálóban tálal fel.

Magyar alapanyagok

Majd nyolcvan országból, több mint kétezer versenyző méri össze tudását az ötnapos szakácsolimpián. A magyar csapat tagjai a Hunguest Hotel-lánc szakácsai és cukrásza. Svendor Edina, Bálint Ferenc, Sysol Tamás, Szabó Zoltán és Máyer Tibor, Németh László hajdúszoboszlói séf segítségével készült fel a versenyre. Az ételek elkészítésénél a magyar alapanyagokat részesítették előnyben, így például libamájat is használtak.

Olvasóink írták

  • 5. Bálint Feri 2008. október 29. 11:54
    „Kedves noname alá burkolózó akárkicsodák!
    Pl. Gabriellos, látom fel van világosítva , hogy milyen a Bocuse d´Or szakácsverseny ami egyébként tényleg nagyszerű. Ahol 1 szakács szintén készülhet már hónapokkal előtte a 2 ételével, és az adott verseny napon elkészítheti a zsűrinek. A Bocuse-on is számos ország neves szakácsa küzd meg, lenyűgöző!
    De azért elmondom, hogy miről is szól az olimpia, röviden. A nemzeti válogatott csapatoknak van az úgynevezett "zselírozott" készítményei (itt már tudatosul bennem, hogy gőze sincs az egészről,de azért elmondom, hogy ez azt jelenti , hogy az általuk kreált ételeket reggel 5-kor ki kell tenni az asztalra, a zsűri 10 óráig lepontozza és este 6-ig a nézőközönség megnézheti Tehát valamilye olyan formában kell az asztalra tenni, hogy még délután is mutasson. Ez egy technika amit nem könnyű elsajátítani, de legalább látványos marad egész napra.
    2 nap múlva jön a melegkonyhás szakácsverseny, ahol a 6 fős csapatnak időre kell elkészíteni a meleg előételét, a főételét és a dessertet 110 főre.
    A la carte rendszerben adják el a vendégeknek.
    Elmondanám még egyebekben , hogy olyan csapatok az ellenfelek mint pl. Norvégia, Svájc, Svédország , Szingapúr stb. akik már éve óta az élmezőnyben vannak. Itt a magyar csapat ezüst érmet kapott! Éljen!
    Tehát ez a különbség röviden, és úgy gondolom minden versenynek meg van a maga nehézsége, de azért kedves Gabriellos nem pocskondiázni kell, hanem el kell indulni pl. a Bocuse-on és hozni haza szép eredményeket! Első lépésnek a Bocuse is jó lehetne, de jegyzem nem könnyű bekerülni!
    A bűvösszakács oldal egyébként tényleg jó , bár MBT néha túllő egy kicsit, de az oldal szakmai szempontból jó.

    A többi tiszteletre méltó akárkiknek meg üzenném, hogy próbálunk mindig megújulni, jókat főzni, hogy a vendégek elégedetten távozzanak. Első sorban ez a feladatunk, és ezért vannak ezek a versenyek is, tapasztalat gyűjtés miatt is jó. Igaz 300-600 főre főzni nehéz felada,t de próbáljuk megoldani. És igazán sajnálom ha ekkora létszámból pár embernek nem ízlik. És azon vagyok, hogy ezt is megoldjam!
    A kritikákat szívesen fogadom, mert abból is tanul az ember.
    Az meg, hogy kinek mi a drága, és abból kinek mit kell kihozni most nem mennék bele.

    Üdvözlettel
    Bálint Ferenc
    balintferenc@freemail.hu”
  • 4. feri ja 2008. szeptember 30. 21:19
    „Hogy csak a főztje lenne fos? A dolgozói arra panaszkodnak, hogy ő maga is :(”
  • 3. zebegény 2008. szeptember 30. 12:53
    „Évente több rendezvényen részt veszek a Forrásban. A konyhájuk minősíthetetlenül rossz, ezt tényleg több év tapaszatalata mondatja velem...”
  • 2. gabriellos 2008. szeptember 30. 10:46
    „Hmm
    Már megint ez a noname, megtévesztő, semmire se jó "olimpia".

    Jó lenne ha a hidegtálas zselécímek helyett a tényleg profi díjakra (pl:Bocuse d´Or) gyúrnának szakácsaink.

    És akkor talán nem az lenne a helyzet mint most hogy a legtöbb étteremben úgy érezzük:"ezt még én is jobban megcsinálom"

    Egyébként ajánlanám a következő oldalt:http://buvosszakacs.blog.hu/”
  • 1. pl. 2008. szeptember 30. 08:14
    „A szegedi jogászok egy évfolyam találkozóján szeptemberben, azonban drágán és pocsékul főztek Olimpikon Úr és emberei a Forrásban.

    Talán jobb volna, ha - naponta - az itthoni produkcióra sikerülne koncentrálniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapos csőtörések Szegeden

Szeged - A szegedi vízvezetékek átlagéletkora negyven-ötven év. Nem csoda, ha lépten-nyomon megadják magukat a csövek. A további munkagödrökben tervezetten „csövez" a közszolgáltató. Tovább olvasom