Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szakácsverseny a francia konyhaművészet jegyében

Szakácsversenyt rendeztek a Krúdyban a megye vendéglátó-ipari iskolái tanulóinak, ahol a francia konyhaművészet népszerűsítése volt a cél. A versenyzők izgultak, harcoltak, és nyertek. Volt, aki díjat, és volt, aki tapasztalatot, hogy aztán máshol kamatoztassa.
A világ legkiválóbb séfjeit felvonultató Bocuse d'Oron ez év januárjában Széll Tamás bravúros teljesítménnyel a tizedik helyen végzett – magyar szakács még soha ilyen jó eredményt nem ért el –, népszerűsítve ezáltal a magyar gasztronómia hírnevét, és ezzel is motiválva a hazai szakácsokat. Az ilyen sikerhez persze igen hosszú út vezet, és sokszor épp egy versennyel kezdődik minden. Éric Blin, az Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesület igazgatója és Vezekényi Péter, a Novotel Szeged igazgatója pedig úgy gondolta, hogy Csongrád megye vendéglátó-ipari iskolái tanulóinak körében a francia konyhaművészetet szeretné favorizálni, és a közelmúltban a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményében hagyományteremtő céllal szakácsversenyt szervezett.

És mint ahogy Széll Tamásnak még a lába is leizzadt a rémülettől a lyoni megmérettetésen, amikor meglátta a túlmelegedett köreteket a sütőben, a szegedi verseny sem nélkülözte az izgalmakat, a hét induló rezzenéstelen arca és elszántsága profi hozzáállást és finom falatokat sejtetett. Bár manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szakácsmesterség, a krónikás is tanúsíthatja, hogy az egyik legnehezebb és legösszetettebb szakma a világon, a minőség száll harcba az idővel, és a szépérzék kalandozik el az ízek birodalmában.

Szakácsverseny a francia konyhaművészet jegyében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szegeden a versenyzők előzetesen egy egyedi francia menüsorral pályázhattak, majd egy mindenki számára egyformán összeválogatott kosárnyi alapanyagból kellett két óra alatt elkészíteniük egy ünnepi menü főételét. A zsűri tagjai rögtön kiszúrták, hogy az egyik legfranciásabb alapanyag, az articsóka és a padlizsán nem lopta be magát a fiatalok szívébe, azonban több érdekes megoldás született. Levendulával füstölte például a borjúhátszínt Lőcsei Dezső, aki arra bátorít mindenkit, hogy ne féljen ettől a fűszertől, csak vigyázni kell a mennyiségre. A Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanulója egy XXI. századi, megfogalmazása szerint enyhén a molekuláris konyha felé haladó, a magyart a francia konyhával ötvöző ételt kreált. A póréhagymaszeletbe tekert kéksajtos besamellel hosszan pepecselt, igazgatta, ami valljuk be, egy pillanat alatt eltűnik a szájban. És mégis, micsoda büszkeség, ha jól sikerül!

– A francia konyhára jellemző mennyiségi és minőségi követelmények a magyar gasztronómiából még hiányoznak, mindenképpen külföldön szeretném a tanulmányaimat tökéletesíteni – árulta el Dezső, aki elsősorban Németország és Ausztria felé venné az irányt. A szintén corvinos Huba Alexandra némileg túlméretezett karfiolmennyiségével hívta fel magára Szécsi Zoltán, a Novotel konyhafőnöke, a verseny egyik szakmai lebonyolítója figyelmét. A Vásárhelyen tanuló lány csőben sült kelvirágot készített borjústeakkel és krutonnal, amelyet hagymalekvárral kínált.

Szakácsverseny a francia konyhaművészet jegyében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nagyon szeretem a francia konyhát! – áradozott. – Nem ismertem az édesapámat, 11 évesen költöztünk Vásárhelyre az édesanyámmal és a nevelőapámmal, és már akkor szakács akartam lenni. Pár évvel később tudtam csak meg, hogy édesapám szakmája is szakács volt, és a nagyanyámé is, sőt egyik ősöm egy grófi családnál volt szakács. Nekem a szakácsmesterség a véremben van! – lelkesedett Alexandra, akit egy éles hang szakított félbe: – Mi ez az égett szag? Nézzétek meg, kinél történt baj?

Eredmények

Első helyezett: Kiss Nikolett, második helyezett: Piros Attila, harmadik helyezett: Lőcsei Dezső.

– A késésedet kompenzálja, hogy egyedi voltál – sietett el Szécsi Zoltán a versenyről jócskán elkésett krúdys Kiss Nikolett mellett, aki az egyes asztalnál sürgölődött, és egyre több tekintetet vonzott maga köré. A zsűri tagjai sokat sejtetően összenéztek, ő a nap meglepetése. A lány sápadt. – Minden rendben? – kérdeztük. – Nem annyira, mert rájöttem, hogy tőlem jön az égett szag... nem tettem elég vizet a répa alá, így nem lesz répapüré – kesergett Nikolett, aki azért jelentkezett a versenyre, mert meg akarta ismerni a francia és minden nemzetközi konyhát. Néhány éve járt már Párizsban, és ott kóstolt egy ízletes steaket, amelyet itt próbált elkészíteni. Egy másik asztalnál is nagy volt az izgalom, fogy az idő, és kilyukadt a tölteni való hús, szétment sütés előtt. Most mi lesz? Nicolas Bossard francia szakács egy európai önkéntes mobilitási program keretében pár hónapot tölt Szegeden, a versenyzők legnagyobb szakmai kritikusa, nézte a szétment húst, felhúzta a szemöldökét, majd rohant tovább, figyelte, hogy a felhasznált alapanyagok mennyisége arányban volt-e az étellel, hogy hova rakták a versenyzők, amit nem használtak fel, mindenhol kereste a franciás harmóniát, azt mondta, hogy ha kedves leszel a húshoz, a hús is kedves lesz hozzád. Vagyis: tanulj meg bánni az alapanyagokkal!

Szakácsverseny a francia konyhaművészet jegyében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Piros Attila, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tanulója minden mozdulatán látszott, hogy igen komolyan veszi a versenyt, körtével és camembert-rel töltött borjútekercset készített kéksajtos habbal és párizsi körítéssel. Attilán valahogy nem látszott az izgalom, pontosan „belőtt" mozdulatokkal dolgozott, persze villámgyorsan. – Jövő szeptemberben már Franciaországban, Nancyban szeretnék tanulni. Egyik barátom kijutott egy pályázat útján, én is szeretném követni – mondta az ambiciózus fiatalember. Beszédre nincs több idő. – Még öt perc a tálalásig! – hangzott a szigorú felszólítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha van nálad 25 kiló marihuána, ne légy ideges, különben lebuksz Röszkén

Ötvenegy csomag marihuánát foglaltak le a rendőrök a pénzügyőrökkel közösen Röszkén. A sofőr viselkedése miatt szedték szét az autóját. Tovább olvasom