Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Szakorvosként is dolgozhatnának a háziorvosok

Szeged - Nem kell majd egyes receptek vagy vizsgálatok miatt a szakrendelő előjegyzéseire várni, ha a más szakvizsgával is rendelkező háziorvosok szakorvosi feladatokat is elláthatnak. Erről készül most törvénymódosítás.
Egy készülő jogszabály szerint hamarosan lehetőség lesz rá, hogy azok a háziorvosok, akiknek a kötelező háziorvosi mellett más szakvizsgájuk is van, saját rendelőjükben bizonyos szakorvosi feladatokat is ellássanak, szakorvosként is praktizáljanak – tudtuk meg az egészségügyi tárca sajtóosztályától. Ehhez természetesen a háziorvosoknak biztosítaniuk kell a megfelelő eszközöket, berendezéséket is. Az ilyen szakorvosi többletmunkáért pedig – teljesítményük alapján – pluszfinanszírozást kapnak.

– Jónak tűnik az ötlet, de én csak a saját praxisomba tartozó betegekkel foglalkoznék szakorvosként – reagált a jogszabálytervezetre Lengyel Ágnes szegedi háziorvos, akinek belgyógyász szakvizsgája is van. Mint mondta, ez a megoldás jó lenne a betegeknek, mert sok esetben nem lenne szükséges a szakrendelőben várni, többhetes előjegyzést kérni egy belgyógyászati alapvizsgálatra. A szükséges eszközök többsége most is megvan a rendelőjében, úgy véli, jelentős beruházást nem igényelne az esetleg hiányzók beszerzése.

Szemészként is vizsgálhatna, akinek van szakvizsgája. Fotó: Karnok Csaba
Szemészként is vizsgálhatna, akinek van szakvizsgája.
Fotó: Karnok Csaba

Emellett a gyógyszerfelírásban is segítséget jelentene – vannak ugyanis olyan medicinák, amiket csak szakorvos írhat fel. Ehhez viszont most előbb a háziorvosnak be kell utalnia a beteget a rendelőintézetbe – ahol az ottani szakorvos írja fel a vényes gyógyszert. Hiába van a háziorvosnak valamilyen speciális szakorvosi képzettsége, az OEP ezt most „nem ismeri el", azaz nem végezhet szakorvosi feladatokat. Az új rendszer tehát felgyorsítaná az ilyen gyógyszerek felíratását is, a beteg megspórolhatna egy kört az egészségügyi ellátórendszerben.

Körterhelés

Szilárd András, tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke szerint negatív hatása lenne a módosításnak. Mint mondta, jelenleg 8 órában kell háziorvosi feladatokat végezniük – csak ezenfelül praktizálhatnának szakorvosként. Úgy véli, a változtatás a háziorvosok túlterhelését okozná, akik legfeljebb anyagi kényszerből vállalnák a pluszfeladatot. Így viszont nem tudnának megfelelően foglalkozni háziorvosi munkájukkal. Betegeik más háziorvost keresnének, akik emiatt szintén túlterheltekké válnának.

Olvasóink írták

  • 2. vogyo 2009. január 13. 06:19
    „Megint egy ötletelés. Csak az érintettek véleménye nem érdekel senkit. Előbb leépíteni mindent amit csak elértek, és a maradékra rápakolni a terheket. Valahol olvastam, hogy a háziorvos lassan kivesző faj, mert nincs utánpótlás.
    Logaritmus, te a tavasz jöttével lassan már csírázni fogsz.”
  • 1. Logaritmus 2009. január 12. 17:17
    „Kíváncsian várom, hogy a Fidesz sz@rkavarásban és depresszió-terjesztésben PhD-zett "szakértői" élén Mikola Istvánnal mit fognak kitalálni, hogy miért népnyúzó és tömeggyilkos ez a javaslat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez az igazi kannibalizmus! Felszállsz, és megfagysz!

Szeged - Szombaton, a tél eddigi legfagyosabb napján Szeged utcáit, tereit járva több minden más mellett megtudtuk, hogy e cudar időben még a tyúkok sem tojnak. Tovább olvasom