Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Szakszervezetek: tovább, tovább! - Újabb tüntetésre készülnek a rendvédelmisek

Szeged - Ismét utcára vonulnak a rendvédelmi dolgozók, amennyiben a jövő héten nem sikerül megegyezniük a kormánnyal eddig megszerzett jogaik érintetlenül hagyásáról. A megyei tűzoltók is újra demonstrálnak, ha kell – civil ruhában.
„Most már nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük" – jelentette ki Kónya Péter, a Fegyveres és a Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke néhány napja a Parlament előtt, amikor a rendvédelmi dolgozók április 16-i demonstrációja után május 6-ára újabb tüntetésre szólította fel az egyenruhásokat.

– Csak végső esetben demonstrálunk újra. Bírjuk a Belügyminisztérium ígéretét, hogy jövő héten elkezdődhetnek az érdemi tárgyalások a két fél között. Az előző demonstrációt mindenképpen sikeresnek minősítem, amit a kormány nyilvánosan persze nem ismer el. Ugyanakkor láthatták: 15 ezer rendvédelmi dolgozó vonult az utcára. Mindkét félnek engednie kell, hogy közös álláspontot alakíthassunk ki – mondta lapunknak Kónya Péter.
A korkedvezményes nyugdíj és a rendvédelmi dolgozók egyéb megszerzett jogainak eltörlése elleni első demonstráció után különösen a tűzoltókat állították pellengérre, akik a belügyi állásfoglalás ellenére bevetési ruhában jelentek meg a tiltakozáson, és kinyitottak néhány tűzcsapot. Kónya Péter elmondta: tudnak olyan tűzoltóról, akit emiatt már megfenyegettek munkahelyén. Az FRDÉSZ elnöke kijelentette: kollégáiknak minden jogi segítséget megadnak.

– Mi a tüntetésen az erre az alkalomra csináltatott piros színű pólóban vonultunk, amelynek hátulján a „Tűzoltó mindhalálig?" felirat volt olvasható. Szegedről 18-an, Hódmezővásárhelyről 14-en voltunk a demonstráción – mesélte lapunknak Kádár András. A szegedi tűzoltóság szakszervezeti titkára elmondta: a megyei tűzoltók „jó fiúk" voltak, nem nyitogattak tűzcsapot. Ennek ellenére nem ítélik el azon kollégáikat, akik elkeseredésükben ehhez az eszközhöz folyamodtak.

– Az egész demonstráció nem kapott volna ekkora nyilvánosságot, ha nincs ez a balhé. Hatalmas áldozatot hoztak értünk még akkor is, ha meghurcolják majd őket. A tűzcsapnyitogatásnál sokkal tisztességtelenebbnek tartom, hogy a politikusok még nem ültek le tárgyalni a vezetőinkkel – jelentette ki Kádár András. A megyei tűzoltók a következő tüntetésre is mennének; a szakszervezeti titkár szerint többen, mint az előző demonstrációra.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. janoka 2011. május 02. 21:09
  „Spiller jó a neved !
  Voltam mert megfeleltem ,csak nem volt kedvem molesztálni az utasokat!
  Nem irigység csak az igazság és látom ez fájneked.
  Nem muszály reagálni nem tudsz meggyözni.”
 • 33. spiler 2011. május 01. 18:17
  „janóka nem irigykedni dolgozni LEGYÉL TE IS FINÁNC /már ha megfelelsz/”
 • 32. janoka 2011. április 29. 16:34
  „Nyugdíjas finánc!
  Akkor ott van mit a tejbe aprítani!
  Nem minimálbéres és amellékesről nem beszélve.
  Volt szerencsém látni mi volt a határon.
  Környezetembe is van egy két vámos és 30 évesen micsoda kocsi és ház , tehát a hivatást jól megfizetik.
  Le írtam minden szakmának és hivatásnak meg van a maga nehézsége csak végig kell gondolni.
  Akik arattak a melegben és havi 360órát dolgozott vagy a mezőgazdasági dolgozó aki a szabadba van ha esik ha fúj és a mentős 60 évesen felmehet a negyedikre? a tűzoltó nem? és lehetne sorolni egy a lényeg a dolgozót zsákmányolják ki tőle vesznek el mindent lásd adó törvény, szabadságot akarnak leferagni, műszak potlékot el venni és hétvégén pihenőnap is munkába kényszeríteni szabad időért amit majd valamikor ha nincs munka kiveheted mert nem akar állásidőt fizetni.Nem kiváltságok kellenek és egymásra mutogatni inkább összefogni.
  Azért azt elismerik hogy a nagy családos törvény adta lehetőség is csak a gazdagoknak és a kissebségnek jó.
  Elég nevetséges minimálbérből 60-65 évesen eltartani a 40 éves nyugdíjast 150 ezer és magasabb nyugdíjjal.”
 • 31. spiler 2011. április 29. 08:59
  „NYUGDIJAS FINÁNC VAGYOK,NEKEM NEM SZAKMÁM HANEM HIVATÁSOM VOLT,UGY ÉLTEM ,ÉLEK ÉS NEVELTEM A GYEREKEMET.az igaz ,hogy a születésekor nem voltam ott mert szolgálatban voltam,1-2 ballagáson sem mert dolgoztam,igen a diploma osztón ott voltam és büszke is vagyok a fiamra,igen ott voltam amikor egybizonyos határszakaszt lezártak és célkeresztbe is volt az arcunk-ezt 6 évvmulva tudtuk addig csak feltételeztük,igen volt olyan hét hogy72 órát dolgoztam,nem mehettem nyugatra mint sok más,tekjesitettük a vám bevételeket amit akormányon lévő állami vezetők megkövetektek......jó a kapcsokatom a mostani fiatalokkal is ÉS NEM CSAK ÖKET NYUGTATOM DE A FIAMAT IS, bár már nem vagyok meggyözödve arrol,hogy ez jobb lesz...kormányunk,fiúk dolgozni nem IRIGYKEDNI,USZITANI,,DE INKÉBB IRIGYEKJENEK MINT SAJNÁLJANAK”
 • 30. rozator 2011. április 28. 21:46
  „Viszont a kövérek többet fizetnek a gyógyszerért, (gondolom a köteles lesz az első)! Lesz 10 milliárd a debreceni stadionra, x milliárd a fehérvári-felcsúti-alcsúti focira, meg arra a jó édes anyj.kra!!!!Elqrták az adórendszert, most meg kapkodnak fűhöz-fához! Ma már baromira hiányzik a 300 ft vizitdíj! Lehetne, sőt szükség is lenne itt úgynevezett reformokra, de ezek a "fiúk" akkorákat nyúlnak mellé(vagy nem mellé hanem bele!!!) hogy az hosszú időre elqrmányozza az országot!Több milliárdért átneveznek, átcímereznek,átalakítanak(köztársaság megszünte, MNB címercsere, stb!),a lényegről meg kuss! Az első negyedévben 700 milliárddal nőtt az államadósság, köszönhetően a "nemzeti qrmánynak"!(Mikszáth Kálmán az 1910-es években szegedi újságíróként ezt írta: a magyar ember hátán szántani lehet, csak nemzeti színű legyen az ekevas!)Igaza volt! Van itt "nemzeti" kormány, "nemzeti" nyilatkozat, " nemzeti"konzultáció,(ez maga egy röhej) "nemzeti"nemzet, "nemzeti........" Talán be kellene ezt fejezni! Kellene ide egy (azaz 1) NORMÁLIS kormány, amit nem kell senkinek szeretni, de mindenki becsülné!!!!!”
 • 29. jozko 2011. április 28. 21:43
  „23- kgb 696:

  Oké, próbáljuk meg a Te stílusodban:

  Valami azt súgja nekem, hogy te csak kérhetsz és jelenthetsz nálam.
  60 éves elmúltam, a katonai státuszom szerint tartalékos honvédtiszt vagyok-
  15 év hivatásos szolgálat után kértem magamat tartalékállományba.

  Külföldi szolgálat, sebesülés volt -vitéztelek nincs.
  Leszerelés után polgári diploma - a rakétamérnöki mellé-majd mintegy 6 év állami szolgálat-
  a rendszerváltást nem sokkal megelőzően-politikai és erkölcsi okok miatt-
  "magánzó" lettem-magamnak, a mgam erejéből teremtettem munkahelyet-
  nem privatizáltam!

  Kiszámolhatod: több mint 40 év szolgálati /munka/ viszony van a hátam mögött, folyamatosan "nettó befizető" voltam- és szó nincs kedvezményes nyugdíjól !
  Folyamatosan dolgozom-hasznomat veszik, többé kevésbé ismernek -és úgy ahogy bíznak is bennem az emberek.
  Nem mentem biztonsági őrnek és nem kuncsorgok állami segélyekért:
  nem ministrálok olyan templomban, ahol én misét is vezettem!

  Nem gazdagodtam meg-kenyérre sem kell kölcsön kérni.
  "menet közben" felneveltünk 4 fiút - nem segélyekből!

  A családfám történelmi távlatok óta magyar - és Magyarországon él!
  Van erdélyi kötődésem egy évszázadok óta magyar, egykor nemesi családhoz-
  aki közkatonáktól honvéd ezredesig adott katonákat a szabadságharcban Bem tábornok keze alá
  és ezeknek a felmenőknek a hőstetteiről név szerint megemlékeznek a történelemírók!

  Persze mindez már történelem-csak a miheztartás végett írtam le!
  A jelen számít -és nekem nincs szégyellnivalóm!
  Tippet azt tudnék adni, kit küldözz és hova!
  Például a most tüntető "hivatásosok" közül!”
 • 28. sügér63 2011. április 28. 21:34
  „Valójában meg kell látni, hogy az állambácsi már tudja előre, hogy dolgozni kell majd tovább azoknak az embereknek,akik nyugdíjba mehettek volna, mert sokkal több lesz a nem dolgozó roma állampolgár, akik akkor már követelni fogják a támogatásokat. Őket el kell tartani,ezt látni kell elöre. Így több rendőr marad a pályán, és több pénz folyik be erre a célra.”
 • 27. janoka 2011. április 28. 20:34
  „Szeríntem mindkinek joga van valamilyen alapon a korkedvezményes nyugdíjhoz mindenki maga érzi a terheit ,minden munkának megvan a maga nehézsége.
  Az nevetséges hogy, 65éves mnimálbérből tatrson el 40éves 150ezer és e feletti nyugdíjast!
  A munka törvénykönyvet és modosítani akarják és látszik a törvényhozok maguk is vállalkozók!!!
  Szabadság csökkentés, pótlékok eltörlése vagy megváltása szabad idővel amiért nem adnak semmit a boltba és még a hitelt sem lehet törleszteni belőle. Az egykucsos adó is csak nekik kedvez , Emberek velünk dolgozókkal mindent megtehetnek ??? Esetleg nem összefogni kellene?”
 • 26. Ildikó69 2011. április 28. 18:36
  „Minden elismerésem a BV ,Tűzoltóság,Rendőrség dolgozóinak.Igenis álljanak ki a jogaikért!!!!Aki már korkedvezményel nyugdíjba vonult,ha megtehette,akkor őket hagyják békén.Nekik alanyi jogon jár a szolgálati nyugdíj.Ők úgy szereltek fel,hogy korkedvezményesen vonulhatnak nyugdíjba,feltételekkel vállalták a hivatásukat.Ha módosítani akarnak,akkor az csak az új felszerelőkre vonatkozzon.
  Akkor azon se háborogjatok majd,ha minden nyugdíjat megadóznak....mert ha így haladunk,ezt is el fogjuk érni,akár ez is lehet a következő lépése a kormánynak.
  Igen,az is igaz,hogy sok a munkanélküli,de azért ne kenjük a korkedvezményes nyugdíjasokra,hogy elveszik a munkahelyeket.Egy,korlátozva dolgozhatnak /már aki dolgozik/.A munkanélkülieknél meg sok olyan van,aki nem is akar dolgozni.
  ..és elmehet bárki rendőrnek,tűzoltónak,BV-s-nek..stb......és pár év múlva mondjon véleményt hivatásáról.”
 • 25. pardon 2011. április 28. 15:35
  „az orvospalánta külföldre megy,az egyenruhás nyugdíjba-de ez itt dolgozott Mo.-n!”
 • 24. kgb696 2011. április 28. 15:28
  „Dokmed, mutass már nekem egy szegény orvost aki nem talmudja törleszteni a magánhitelét...
  Érdekes, én Makón csak Milliomos orvost ismerek aki szarásig vannak pénzel...
  Az ilyen felfogás mint amivel te rendelkezel, tudatlanul ellene lenni valakinek, nah ezek a gyökerek!”
 • 23. kgb696 2011. április 28. 15:26
  „jozko én meg ezt úgy látom, hogy haza húzhatnál a gondolkodás módoddal Szerbiába, oda való vagy!
  Látom bevetted a Fidesz maszlagot, te fogalmatlan...”
 • 22. nemvitatkozom 2011. április 28. 14:57
  „dokmen. minden tiszteletem az orvosoké... és itt nem akarok párhuzamokat vonni. relatív olcsó pénzért egy eu szinten is elismert orvosi képzést követően jelenleg az orvosi társadalom inkább elhagyja az országot, mint itthon gyógyítana. azt nem említem meg, hogy azért olcsó, mert támogatott, és a támogatás finanszírozása honnan ered... megértem, mert nem helyénvaló kezdő orvosnak 80-90 ezer forintot keresni, de az sem, hogy elvégzem az orvosit és máshol keresem a szerencsém.
  ugyanakkor megjegyzem, hogy bár titkoljuk, de a létező hálapénz a mi helyzetünkben börtönnel jutalmazzák és a btk.-ban szereplő bűncselekmény. ezzel nem azt mondom, hogy a hálapénz büntetendő, de erkölcstelen egy kiszolgáltatott embertől elfogadni... de sajnos a szakmában eltöltött évek miatt épp nemrégiben estem át műtéten... nyíltan, kertelés nélkül közölte az orvos, ennyibe kerül, hogy megműt. gyakorlatilag a fizetésem több mint felét írta le számokban...
  ezen túlmenően olyan orvos, akinek nincs magánrendelője, ritka, mint a fehér holló... amit szintén nem ítélek el, de sajnos én ezt sem tudom megtenni, hogy a zsiványt maszekba megtalálom, majd kiállítom a számlát és semmi gondom belőle. és nézzünk azért tükörbe, gondolkodjunk el, miért lehet az, hogy egy orvospalánta saját lakással, kocsival kezdi az életet. de jelzem, nem sajnálom, mert az orvosi hivatást is meg kellene fizetni... az a tény, hogy nem fizetik meg, hogy van kiskapu, aminek kihasználásával pótolható a kiesés, semmi gondom, elfogadom. mert élni kell, és ez a szakmai is olyan, mint a miénk, hogy pihenten, fitten kell dolgozni, mert emberi életek múlnak rajta. csak nekem esélyem nincs kitenni az országból a lábam ezzel a céllal, sőt ahogy nézem még a városból sem, és csukott szemmel, egy kezemen meg tudom mondani, hogy hányan fogjuk még így kipihenni a szolgálatot.
  persze nekem is állt a dolog, hogy mehettem volna orvosnak... de nem mentem, mert nekem ez jobban tetszett és mert ez közelebb áll hozzám, ez a hivatástudat. és ha pénzt sem kapnák érte (ami akár még elő is fordulhat) akkor is teszem a dolgom, mert eskü köt...”
 • 21. benq 2011. április 28. 14:21
  „csak dolgoznak a zödrendörök is
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tobb_mint_ket_tucat_hatarsertot_fogtak_egy_nap_alatt_csongrad_megyeben/2216430/”
 • 20. jozko 2011. április 28. 13:08
  „Mint a legtöbb problémás esetben: az ördög itt is a részletek mögött bújik el!

  Elöljáróban: a féligazságok sokkal veszélyesebbek, mint a hazugság - vagy az igazság látszata!

  Alaposan meg kell nézni, ki mondja, mit mond, mi van emögött...
  Az összemosásokat jó lenne elkerülni, mert az nagyon összekúszálja a dolgokat!

  Az alacsony bérek jeleleg sajnos a társadalom széles - munkából élő - rétegeire jellemzőek!
  Hozzá kell itt számolni a közalkalmazottakat megillető -ha nem is forintban kézhez kapott- mindennemű javadalmazást, bér jellegű vagy azt kiegészítő juttatást!
  Aki kapja, annak tán nem tűnik jelentősnek, de aki a nettó béréből saját maga gondoskodik ruházatról,
  munkaruháról, utazásról, üdülésről, kultúrális lehetőségekről , grátisz apró cseprő dolgokról - az nem is látja ezt olyan kevésnek!
  Nem utolsó sorban esetleg számolni kell a hivatástudattal, mert bizonyos szakmákat ellátni anélkül lehetetlen-és az nem csak az anyagi nehézségek feldolgozásán segíti át a hivatás gyakorlóját!

  A hozzászólók által emlegetett különleges hősiességet, lelkierőt kívánó esetek pedig így békeidőben
  azért mégsem olyan mindennapiak!
  A tűzoltókat kivéve! Ott más a veszélyesség tényleges mértéke!

  A korkedvezményt senki nem írígyli a különösen veszélyes vagy megterhelő foglalkozást űzőktől!
  Viszont korábban nyugdíjba menni sem kötelező-a meggyengült fizikum vagy egészség mellett a hívatással űzött foglalkoztatás "kímélő" munjalehetőséget is biztosíthat!

  Az irritáló többnyire az, hogy a korkedvezményes /önmagában még nem túl magas/ nyugdíj emelése érdekében a nyugdíj előtt állók sokszor összehoznak még egy 70-100 %-os rokkantságot, egészségromlást igazoló orvosi papírt, ami tényleg nagyon magas kártérítést, járulékot, rokkant nyugdíjat biztosít az amúgy -szerencsére- jó állapotban lévő ellátottnak!
  És hogy hab legyen a tortán: az ilyen 38-40 éves "rokkantak" teljes értékű egészséget kívánó munkát végeznek a havi 200 000 fölötti nyugdíjuk mellett!

  Ez nem minden korkedvezményesre igaz!
  Viszont elegen vannak ahhoz, hogy a közvéleményt irritálják!
  Egyszóval nem ártana pontosítani a követeléseket, pontosan tájékoztatni a közvéleményt, mi is a tényleges probléma!

  Anélkül ez csak hőbörgés, politikai felhajtás!
  Rosszabb esetben: árulás a hivatásukat esküvel vállalók részéről!
  Aki esetleg jól meg lettek vezetve...ha hagyták magukat!”
 • 19. Sajttolvaj 2011. április 28. 12:59
  „MAJD MEGUNJAK
  MAJD HAZAMENNEK”
 • 18. qrumpli 2011. április 28. 12:52
  „Viszont egy 65 éves kazánkovács vidáman pörgeti a 12 kilós hammert ugyi?”
 • 17. Mathiasking 2011. április 28. 12:45
  „Érdekes felvetésem lenne:

  Gyakorló egyenruhát bárki vehet (katonai ami zöld,rendvédelmi ami szürke vagy fekete), sőt a volt munkásőr gyakorlóban gyülekező esetleg sétálgatókra is vonatkozik a leendő törvény? Nem értem ezt a kapkodást, meggondolatlan törvénykezést. Mit ért egyen ruházaton a törvényalkotó? Ezt kellene tisztázni először, utána meg a folyományait.

  Az albán hadsereg egyen ruhája milyen? Egyen ruha a többi nézi! :-)))”
 • 16. PipiczGabor 2011. április 28. 12:19
  „Igazuk van, foleg a tuzoltoknak.Ok igazi hosok, akik naponta teszik kockara eletuket.Lassan osszedol az egesz rendszer.Eloszor tuntetesek aztan majd jonnek a sztrajkok.Ismet antidemokratikus a hatalom, melynek mennie kellene.”
 • 15. dokmed 2011. április 28. 12:11
  „Leírtam már 1000x:
  bezzeg az orvos még 70- 80 évesen SEM TUD elmenni nyugdíjba- mert mindenkinek, minden orvosi ellátás- ingyen JÁR!
  Ők is 90 nettóért dolgoznak, éjszaka, ünnepnapokon, hétvégéken- fegyver nélkül kell bemenniük a c- putrikba- mégse akarnak 40 évesen a fizetés 2- 2,5x- éért nyugdíjba menni!
  Normális fizetést kell követelni, nem KORKEDVEZMÉNYT!!!
  Sehol a világon nincs olyan, hogy a nyugdíj több, mint a fizetés- ja és még mellette- feketén- elmegyünk biztonsági őrnek, magánnyomozónak, stb!!!!
  Akkor fizesse az adót a nyugdíj melletti munkáért meg a TB-t is!!!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Banánevés a Bud Spencer-Terence Hill napon

Többek között sör- és virsliversennyel tisztelegtek a hallgatók az olasz filmvígjátékok koronázatlan királyai előtt a Jugyu Klubban. Tovább olvasom