Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Szakszervezeti kálvária a Kálvárián

Közel tíz éve húzódik már az a tulajdonjogi per, amelyet a Kálvária sugárúti – egykor szakszervezeti – könyvtárt és a Szeged Táncegyüttest képviselő országos egyesület indított a szakszervezet jogutódjai ellen. Az intézmények attól tartanak, hogy utcára kerülnek, ha az utódszervezetek megszerzik a telket.
Fotó: Schmidt Andrea
A régi szakszervezeti vagyon tulajdonjoga a mai napig vitákat szül országosan – így Szegeden is.

Az egykor a SZOT birtokában lévő Kálvária sugárút 12-14. számú ingatlanban a nyolcvanas évek eleje óta működik a Szeged Táncegyüttes – amelynek egykor az ÉDOSZ, azaz az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezete volt a fönntartója –, és a TEMI Dél-alföldi Bibliotéka Könyvtár. A TEMI, azaz a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete – amely ma már a táncegyüttest is képviseli – a tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt még 1997-ben indított pert a SZOT jogutódjai ellen, amelyek szintén magukénak tartják a belvárosi ingatlant. A pereskedés legfőbb oka az volt, hogy szerették volna megszüntetni a működési helyet körülvevő bizonytalanságot – miközben abban bíznak, hogy ha nekik ítélik az ingatlan legalább egy részét, maradhatnak az épületben.

Az utcára kerüléstől való félelemre ugyanis jó oka van a két kulturális intézménynek. Urbán Gyulától, a TEMI – amely a könyvtár és a táncegyüttes fenntartója is – elnökétől megtudtuk: az általuk tapasztalt utód-szakszervezeti gyakorlat az, hogy az érdekvédelmi tömörülések túlnyomó részben eladják a hozzájuk kerülő ingatlanokat. Az egykor egységes telek is így járt: a vita nélkül szakszervezeti tulajdonba kerülő féltelket a hat szakszervezetből álló szövetség, a Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szövetség (VIKSZ) információink szerint két éve eladta egy befektetői csoportnak – a megosztott telken azóta drótkerítést húztak ki. A telek másik részéért így érthetően küzd a TEMI.

Az elnök elmondta: kaptak ugyan elővásárlási jogot az így kialakuló fél telekre, de nem tudtak élni vele, minthogy anyagi helyzetük ezt nem teszik lehetővé. Hozzátette: arra sincs pénzük, hogy egy számukra kedvezőtlen bírósági döntés esetén másik ingatlanban helyezzék el a nagy múltú intézményeket. A közel tíz éve húzódó per még mindig csak első fokon rostokol, de ennek ellenére Urbán Gyula bízik abban, hogy nyárra pont kerül a végére.

Megkerestük a VIKSZ-ből a Kálvária sugárúti ingatlanban egyik legnagyobb tulajdonrészre igényt tartó szakszervezet, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) gazdasági ügyvivőjét, Baumgartner Lajost is – aki a 20 százalék körüli birtokrésszel együtt a döntésekre az egyik legnagyobb befolyással rendelkező szervezetet is képviseli. A majd tízéves pereskedés dacára az ügyvivő szerint a MOSZ-nak még nincs terve arra az esetre, ha megnyernék az ügyet, de mint mondta, lehetséges, hogy valóban eladják a telek másik részét is. Ugyanakkor a jól működő intézményeket nem szeretnék az utcára tenni – helyette bérleti díj fizetését tudnák felajánlani. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha a többi nyolcvan százalékra tulajdoni igényt formáló öt szakszervezet is ezt akarja. A MOSZ a szakszervezeti pénzből beszerzett egykori könyvállományt és az ötvenéves táncegyüttes patinás ruhatárát azonban nem akarja megszerezni – Baumgartner szerint ugyanis nem tudnának mit kezdeni vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom