Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szálloda lesz a sörkertből

Szeged - Mégsem irodaház, hanem szálloda épül a szegedi sörkert helyén, a Somogyi-könyvtár mögötti üres telken. De az épületben lesznek irodák is – mondta Körtvélyessy Péter mérnök-vállalkozó, aki cégei révén tulajdonosa a teleknek.
Idén nyáron még lehetett sörözni a sörkertben, a diákok kedvenc nyári teraszán a belvárosban, a Somogyi Béla utcában. Azért maradhatott a helyén a szórakozóhely, mert nem kezdődött el a telekre tervezett irodaház építése.

„Isten malmai lassan őrölnek" – így fejezte ki magát a tulajdonos, Körtvélyessy Péter mérnök-vállalkozó, amikor azt kérdeztük, miért csúszik a beruházás. Lassú a telekkialakítás, az engedélyezés folyamata, lépésről lépésre haladnak csak – válaszolta, és 2010-es startról beszélt lapunknak.

Mégsem irodaház, hanem szálloda épül a szegedi sörkert helyén, a Somogyi-könyvtár mögötti üres telken.
Mégsem irodaház, hanem szálloda épül a szegedi sörkert helyén,
a Somogyi-könyvtár mögötti üres telken.

Mára kiderült: már nem irodaházban, hanem szállodaépítésben gondolkodik a vállalkozó. Olyan hotel felhúzásában, amelynek legfelső szintjén irodákat is kialakítanak. Ezért a már elkészült látványterveket sem kell jelentősen módosítani. Miért változott a koncepció? Körtvélyessy nem titkolta: a válság átrendezte az irodapiacot is, csökkentek a bérleti díjak, márpedig a beruházás nem térülne meg ilyen nyomott árakon. „Nem volt bombaüzlet az irodafejlesztés korábban sem, de normális hozammal lehetett kalkulálni" – magyarázta a tulajdonos. Hozzátette: hosszabb távon majd lehet fellendüléssel számolni, ezért irodák is lesznek a hotelben.

A szállodaiparban azért lát nagyobb fantáziát, mert különböző pályázatokon vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni, valamint azért, mert Szegeden még mindig nincs elegendő hotel. A Somogyi Béla utcai beruházás legalább 1,5 milliárd forintba kerül majd, jelenleg több pályázatot is beadnak azért, hogy megvalósuljon az elképzelés. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2010 harmadik negyedévében elkezdenék az építkezést, és másfél év alatt be is fejeznék.

Szálloda lesz a sörkertből. Látványterv
Szálloda lesz a sörkertből. Látványterv

A hotelben 55–60 szobát alakítanának ki, négycsillagos minőségben. Lenne parkolója, sétálóudvara, a földszinten üzlet, vendéglő – sőt: söröző – kapna helyet. Az úgynevezett Bed&Breakfast kategóriában nyújtana magasabb színvonalat.

Épülő hotelek

Szegeden most építik át a Forrást, amely 2010 elején nyitja meg kapuit. 2010 végére készülne el a felújított Régi Hungária a tervek szerint. Mórahalmon 2011-re, Vásárhelyen 2010-re új szálloda épül Colosseum, valamint Ginkgo néven, négycsillagos kategóriában. Szentesen a Petőfit újítják fel ötcsillagosként, a nyitás időpontjáról még nincs információ.

Bed and Breakfast

A Bed and Breakfast – ágy reggelivel – kifejezés Angliából származik. Általában olyan szállást jelent, amelynek van külön kis konyhája reggelizőhelyiséggel. A hotelben azonban nincs külön étterem. Külföldön az olcsóbb, ám jó minőségű szálláshelyek tartoznak ebbe a kategóriába, Magyarországon nagyobb szállodák is így hirdetik magukat. A vendég általában egy éjszakát tölt a B&B hotelekben, ügyet intéz, szétnéz a városban, és már megy is tovább. Az interneten mellesleg csaknem az összes szegedi szállodát és panziót megtaláltuk a B&B keresőszóra kiadott találatok között, még a Novotelt is.

Olvasóink írták

111 hozzászólás
 • 111. valakiiii 2009. október 15. 01:41
  „iszonyatosan randaaaaaaaaaaaa!!!! ki engedi ezt ide építeni??? ja a szocik!!! mint a lombard házat is!! gratula botka!!! ismét az ízléstelenséged bizonyítod!!! de jó, hogy eltakarodtok egy ideig szocik!!! ki az országból!!!
  gyurcsány megmondta: el lehet innen menni!!! Tudod botka...öszöd!!! hazudtál”
 • 110. janika7777 2009. október 09. 13:46
  „Sajnálatos, hogy a jelenlegi "gyütt-mönt" városvezetés Szolnokhoz hasonlatos várost akar csinálni a mi Szegedünkből. Betondzsungelt építenek a Tisza-parton és a belvárost sem akarják kímélni, elrontva ezzel a parkokkal teli, ligetes, hangulatos belvárosunkat és diákok ezreinek kedvenc szórakozó helyét. A cikkben leírt terv nem más, mint torz lelkű, pénzhajhász emberek elfuserált képzelgései. Ne hagyjuk, hogy valósággá váljon!!!

  Janika”
 • 109. mereine 2009. október 07. 22:38
  „Nyugi! Biztosan nagyon szép lesz! 10-20-30 év múlva olyan gyönyörrel tekintünk majd rá, mint ma a szocreál csodaépületekre. Kell a francnak hangulatos sörkert nagy, árnyékot adó fákkal. Betont mindenhova!”
 • 108. Zsoltee0716 2009. október 07. 00:50
  „Parkolóhely hol lesz kialakítva az odaérkezőknek?
  A Sörkert meg át költözik egy sokkal nagyobb helyre a Dóm térre, még kivetítő is lehet, meg több asztal!(már ha épp nem esik egybe semmilyen oda való rendezvénnyel)!
  Elég gáz, h mindenhova épületeket húznak fel!

  flexsnake 2009.10.06. 21:51

  Ez se rossz ötlet a feljutás oké, a lejutás nehézkes ;)”
 • 107. flexsnake 2009. október 06. 21:51
  „Ha nagyon kell oda egy ház a tetején legyen sörterasz :)”
 • 106. Yossarian 2009. október 06. 21:32
  „előbb irodaház, meg fitnessterem, most szálloda, szerintem lesz még egy két ötlet. aztán nagyjából oda jutunk majd, mint a gödörrel a centrum háta mögött, vagy a másikkal a Honvéd térnél.”
 • 105. Felhőfejes 2009. október 06. 21:23
  „Alighanem én egy kicsit maradi vagyok, mert ragaszkodnék ahhoz a kis térhez a fákkal és a hangulatos szabadtéri sörözővel - a nyomasztóan beépített belvárosban.
  Szerintem semmi szükség ezen a helyen ilyen sűrű beépítettségre, főleg nem egy szállodára!
  (Persze, én is tudom, valahogyan ezt is engedélyezték az önkormányzatnál...)
  Jóindulatúan remélem, a "vállalkozó" semmilyen ún. pályázati forráshoz nem tud hozzájutni, s marad minden szépen a régiben.
  Talán akkor több figyelem és erő jut az eddigi sikertelen "fejlesztésekre" is: Centrum- és Honvéd téri gödör, Régi Hungária, Hági Étterem, Royal Szálló, újszegedi Vígadó - ki-ki folytathatja tovább a sort.
  Vagy netán mégis szüksége lesz valakinek egy másik letúrt és tönkretett területre, amit aztán annyiban hagyhat? Újabb belvárosi PROJEKTként?!”
 • 104. TELSTAR 2009. október 06. 21:08
  „"2010 végére készülne el a felújított Régi Hungária a tervek szerint."

  Hány éves vagy, cikkírókám? És még hiszel a mesékben ??”
 • 103. flexsnake 2009. október 06. 20:40
  „Nincs olcsó szállás sajnos. A novotel megfizethetetlen a panziók is húzósak. Elég sokat utazgatok az országban, hát jó ha 6000/éj áron kap az ember valaki kuckót. Olcsó vendégszálló kellene. Szociális lakások, újra fiatalok lakáshoz jutási programja. Állami termelő vállalatok. Volna helye, volna rá igény. Szálloda higgyétek el, nem kell. Üresek. Annyira hogy jó ha egy nagyobb rendezvény miatt szeged egyik legjobb szállodája félig van tele...
  Az ölelés napjára kellene gyúrni.”
 • 102. flexsnake 2009. október 06. 20:35
  „98. a kajakészítést vállalom :)
  frissen sült hamburger, taco, pizza, bográcsosok, gulyás, pörköltek :D”
 • 101. Pinaman 2009. október 06. 19:46
  „Kedves kocsogszaju gavaller! Nem is megyek pont ezert, mar evekkel ezelott eljottem Szegedrol de ilyen arak mellet meg latogatni se jarok vissza, inkabb elkoltom ugyanezt a penzt szebb tajakon! Es ezzel meg sokan igy vannak baratom.”
 • 100. gavallér 2009. október 06. 19:18
  „MÉG MEG SINCS TERVEZVE , DE MÁR AZ ÁRAKON VAGYTOK? 5?
  HA VALAMI NEKED SOK AZT KELL MEGVENNED? ERRE MI VAGY KI KÉNYSZERÍT?
  NEM MUSZÁJ HALÁSZLÉT ZABÁLNOD 1500-ÉRT, ÉS NEM MUSZÁJ ALUDNOD 15000- SE!!!”
 • 99. AgiP 2009. október 06. 18:00
  „Latvanyterv? Semmit sem latok, csak egy rondan eltervezett piros skatulyat. Ibis Hotel Szeged? A vendeglatas McDonalds-mintas fellegvara, minden orszagban ugyanolyan draban nez ki. Lelketlen es arculat rombolo. Csak a kulonbseg, hogy legotbb helyen, ahol nincs korrupcio es az embereknek van esze az ilyen tipusu Hotel epuletek az un. industrial estate-eken vannak, kulvarosokban es nem a szem elott, a varos sziveben.
  A Fekete-haz utcajaba ezt a modern ugynevezett minimalista ordatlansagot oda tenni bun! Dehat a telekspekulans megvette a haveroktol az Onkormanyzatban, biztosan megerte mindenkinek, a haver megtervezte. Hiaba az uj kapitalizmusnak es ujgazdag maffia bandanak nem lehet utjat allni. Hogy fogjuk kesobb banni ezeket az epuleteket. A nyugati minimalizmust majmolja, de nagyon rosszul. Semmi elegancia vagy esztetikai erzek, netan valami uj gondoltat nincs mogotte. Provincialis es minimalista agyra utal. A 4 eves gyerekem is tud Legobol ilyet epiteni!”
 • 98. rozator 2009. október 06. 17:24
  „Fogjunk össze, a Centrum gödörben csináljunk egy igazi sörplaccot! Lángos ,flekken ,zsírosdeszka!”
 • 97. borkostolo 2009. október 06. 16:48
  „Ocsmany! Tuti, hogy meg fog epulni!”
 • 96. TUTI 2009. október 06. 16:40
  „Ha vodka ejti ki a száján nagyon szeretjük a fizikát!
  De ha Nobel-dijat osztanak érte, akkor elhallgatjuk? Ugyi DM?
  ;)
  http://index.hu/tudomany/2009/10/06/digitalis_fenykepezot_koszonhetunk_a_fizikai_nobeleseknek/”
 • 95. flexsnake 2009. október 06. 16:20
  „15.én az ölelés napját szervezik. Remélem a Dm is kiveszi a részét. A dolgot a Danubius-os Balázs találta ki most egész országban lesz. Lehet tapperolni :D”
 • 94. flexsnake 2009. október 06. 16:19
  „Ha beépülne, a bocinak nem lenne bejárata....”
 • 93. flexsnake 2009. október 06. 16:09
  „moderálva”
 • 92. Pinaman 2009. október 06. 14:48
  „78 Grunnwald. Na es mi van az odig vezeto uttal ;-)”
111 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénné égett Marika

A tűz oka ismeretlen, az áldozat élettársát már kihallgatta a rendőrség. A szomszédok találgatnak. Tovább olvasom