Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szállodasorsok Csongrád megyében

Szeged - A megye legrégibb szállodáinak egyike sem látja el azt a funkciót, amelynek eredetileg épült. Akad, amelyik konferencia-központ, rendezvényeknek ad otthont, a szegedi Régi Hungária (Kass Szálló) sorsa bizonytalan, a szentesi Petőfi felújításra vár, míg a csongrádi Erzsébet legalább nyáron fogadhat szállóvendégeket.
Szegeden, a város szívében álló Régi Hungáriát 1898-ban eredetileg kávéháznak építette a telket megvásárló vendéglős, Kass János. 1916-ban nyitotta meg kapuit a szálloda. A gazdasági válság idején tönkrement, elárverezték, az új tulajdonos 1934-ben Hungária néven nyitotta meg újra. Fia, ifj. Kass János ugyanis nem engedélyezte a Kass név használatát. 1949-ben államosították, és a következő üzleteket működtette: szálloda, étterem és éjszakai mulató.

1965-ben statikai gondok jelentkeztek, omlékonnyá vált a mennyezet, 1972-ben azt híresztelték, lebontják, és 1976 decemberében bezárták – azóta nem üzemel. 1982-ben műemlék jellegűvé nyilvánították. Benne tárolták a színház felújításához szükséges építőanyagot is. 1981-ben a Délép vásárolta meg és hozzáfogott a felújításához. 1989-ben a szálló a Régi Hungária Rt.-hez került: folytatták a munkálatokat, de a  rekonstrukció félbemaradt. 1994-ben megvásárolta a Quaestor-csoport. Kulturális rendezvényeket tartottak benne, például a Thealter International Fesztivált. 2008 őszén bejelentették: uniós támogatást nyertek a négycsillagos wellness-szállóvá alakításához. A projekt azonban a kedvezőtlen gazdasági helyzetben nem kezdődött el, a támogatást így nem használhatták fel. Jelenleg is keresik a társbefektetőket.

A szegedi Régi Hungária (Kass Szálló) sorsa bizonytalan. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Régi Hungária (Kass Szálló) sorsa bizonytalan. Fotó: Schmidt Andrea

A makói Korona Szállót 1855-től 1967-ig, több szakaszban építették. Utolsó fénykorát a rendszerváltás előtt élte az akkor 15 szobás hotel, 1992-ben bezárt, rá két évre megvásárolta az önkormányzat, amely főként pályázati pénzből 2005-ben felújíttatta. A földszinten vendéglő működik, az emeleten viszont – a pályázati kiírás értelmében – üzleti és konferencia-központot kellett kialakítani, megtörtént: cégek, vállalkozások bérelnek irodákat, és van konferenciaterem. Lehetőség lenne szállodává „visszaalakítani", ehhez a város befektetőket keres, érdeklődők akadtak, komoly üzleti ajánlat még nem.

Az 1906. január 6-án, a gazdabállal avatott vásárhelyi Fekete Sas Szálló az ország egyik legimpozánsabb báltermével rendelkezik, viszont szállóvendéget a rendszerváltás óta nem fogad. 1997 és 2000 között újították fel, földszintjén kávézó és étterem üzemel, ezek helyiségeiben, illetve a díszteremben tartják Vásárhely legfontosabb rendezvényeit, például a bálokat. Szállodává reaktiválása nem várható (az épület már nem is volna versenyképes ezen a piacon), különösen, hogy mellette épült fel a 2010. augusztus 18-án átadott, 90 szobás, konferenciatermekkel ellátott négycsillagos Best Western Hotel Ginkgo Sas.

A csongrádi Erzsébet Szálloda 1906-ban épült eklektikus stílusban, és a szállás „funkció" mellett a legnagyobb táncteremmel rendelkezett a városban. Napjainkban még mindig a Fő utca legszebb épületeként működik a szálloda (általában a főszezonban, ősztől tavaszig fogad vendéget), földszintjén kávéházzal. A másik patinás csongrádi hotel, a Magyar Király Szálló 1895-ben nyílt meg: földszintjén üzlethelyiségek, kávéház és étterem működött, az emeleten a kaszinó termei, vendégszobák és színházterem. 1955-től művelődési ház.

Az 1900-ban befejezett, Komor Marcell építész tervei alapján „felhúzott" szentesi Petőfi Szálló a 80-as, míg étterme és cukrászdája a 90-es évek elején zárt be. Rendbetétele, illetve a rehabilitációs fürdő, központ és a hozzákapcsolódó hotelszárny felépítése a belváros rekonstrukciójának 2. szakasza. A Vitala-csoport a várossal, illetve a Spa Medical Kft.-vel kötött szerződésnek megfelelően május végére szállította a megvalósításhoz kapcsolódó pénzügyi dokumentumokat, amelyekből kitűnik, a teljes projekt értéke 49,5 millió dollár, a szállodai rekonstrukció ebből 11-12 millió lenne. Már folynak a finanszírozással kapcsolatos tárgyalások – mondta Szirbik Imre, Szentes polgármestere.

A 4 milliárdos felújítás első befektetőjelöltje a Pendola Kft. volt, 2007 novemberében az épület munkaterület lett, hozzákezdtek a bontáshoz, 2008-ban megálltak. Az új kivitelező, az Arcadom Zrt. sem csinált semmit, az épület állaga tovább romlott, mára siralmas. Szentes a már említett Vitala-csoporttal 1,5 éve egyezett meg. Ha minden jól megy, leghamarabb jövő tavasszal kezdődhet a Petőfi Szálló rekonstrukciója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új folyóiratok a Somogyi-könyvtárban

A könyvek és egyéb dokumentumok mellett januártól megújult folyóirat-kínálattal is várja olvasóit a szegedi Somogyi-könyvtár. Tovább olvasom