Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Szalontai Csabát ismét beengedik a múzeumba

Szeged - Öt éven át nem léphetett be a Móra Ferenc Múzeumba Szalontai Csaba régész, aki munkaügyi perben állt az intézménnyel. Nem tudta befejezni az M5-ös ásatások idején elkezdett munkáját. A mostani igazgató engedélyével ismét hozzáférhet a leleteihez: néha így is változik a világ.
Szalontai Csaba régészt 2006. november elsején mentették fel múzeumi állásából. A hivatalos indok szakmai alkalmatlanság volt, de a történet hátteréhez tartozik, hogy három hónappal korábban a megyei közgyűlés leváltotta Vörös Gabriella múzeumigazgatót, nyomozók vizsgálták az autópálya-ásatások elszámolását. Szalontai volt az M5-ös nyomvonalán folyt régészeti munka koordinátora. Végül minden vizsgálat tisztázta a vádak alól Vöröst és Szalontait. Utóbbi elbocsátása után rögtön munkaügyi pert indított, amelyet négy évvel később, 2010 októberében jogerősen megnyert. Amíg ez az eljárás tartott, Szalontai többször is engedélyt kért arra, hogy kutathasson, hozzáférhessen a múzeumban tárolt leleteihez. Az M5-ös nyomvonalán feltárt tárgyaikat más ásatásvezetők fel tudták dolgozni, amíg neki erre nem volt lehetősége.

Szalontai Csaba a múzeum könyvtárában. Ismét szabadon kutathat. Fotó: Frank Yvette
Szalontai Csaba a múzeum könyvtárában. Ismét szabadon kutathat. Fotó: Frank Yvette

Kérelmeit elutasította az őt felmentő Horváth Ferenc megbízott igazgató és utódja, Zombori István, arra hivatkozva, hogy a kérelmező nem múzeumi szakember. Ebben a szakmában íratlan szabály száz éve, hogy a leleteket az dolgozza fel, aki megtalálta. Így fel sem merült, hogy Szalontai munkáját más befejezze. Az „alkalmatlan" régész tanított az egyetemen, és hallgatóinak megengedte, hogy az általa feltárt leletekről szakdolgozatot írjanak: ők bemehettek a múzeumba.

– Fizikailag is ki voltam tiltva, ezt megmondták a portások. Amikor 2010-ben egy elhunyt kolléganőm, korábbi egyetemi csoporttársam emlékére konferenciát rendeztek a várban, én is jelentkeztem, hogy szeretnék ott lenni, de levelet kaptam, miszerint nemkívánatos személy vagyok – mondja Szalontai. – Azért odamentem. A biztonsági őrök visszafordítottak a küszöbről, így az ablakon keresztül hallgattam a benti előadásokat, miközben két rendőrautó is megjelent és várakozott. Olyan volt, mint egy Fradi-meccs. Most már én is nevetek ezen, de akkor nem volt felemelő élmény, mert nem lehetett tudni, meddig tart ez az állapot.

Fogas Ottó igazgatóvá választásáig tartott. Fogas lapunknak azt mondja, nem érdekli, mi hogyan ment azelőtt, és ki kire miért haragudott meg: ő békét szeretne, és azt gondolja természetesnek, hogy aki elkezd egy tudományos munkát, az fejezhesse is be. Így mindenki visszajárhat kutatni, azok is, akik Csabával fasírtban voltak.

Ez nem jelenti azt, hogy Szalontai múzeumi állást kapott volna: örökségvédelmi szakértőként nagyberuházások előkészítésén dolgozik. Szabadidejében jár be a múzeumba, a raktárba, a könyvtárba, tudományos ambícióból, hogy amit elkezdett, befejezze. – Bármi is történt velünk, az 1998 óta tartó időszakra csak lelkesedéssel lehet emlékezni, hiszen a nagyberuházásokkal csodálatos településeket, temetőket, nagyon nagy mennyiségű leletanyagot tártunk fel – mondja Szalontai. – Ez a laikusok szemében nem nagy valami, de a tudománynak komoly eredmény. Az én szívem csücske az akkor talált négy avar temető, körülbelül ötszáz sírral.

Olvasóink írták

 • 6. Barnaboxos 2012. augusztus 26. 13:04
  „"Fizikailag is ki voltam tiltva, ezt megmondták a portások."
  Ez így egy nagy csúsztatás... Egy magára valamit is adó régész a forrást pontosan megjelöli vagy nem mond semmit...csak úgy illemtanilag sem!”
 • 5. saturnus 2012. június 20. 08:51
  „1. macs 2012.06.16. 18:18 Hát én nagyon kétlem az Európai gondolkodást? Mivel is őt a Fidesz nyomta be . Hogy is volt enyém a vár tiéd a lekvár. Nem ismerős? Ha mindazok akik nem szakmai alapon gyakorolják a hatalmat hanem politikai terrorral és Európai normatíváktól brutálisan eltérő politikát folytatnak lásd Velencei bizottság vizsgálata és bírálata a jelenlegi politikai vezetés gyakorlata miatt. Nem történhet más az elkövetkezendő időben mint az,hogy a következő választásokon elfog bukni ez a kormány és a bukás mind azok eltávolítását fogja jelenteni akiket sógor,koma,s@g szóval na mindazok.”
 • 4. Francois 2012. június 18. 16:39
  „Majd lehet hogy ezt a Miklós Péter teszik oda, lassan úgy is a fél Szeged tudja hogy a mostani posztjára alkalmatlan, és a gazdasági vezető irányítja a céget igazgatói kinevezése óta, hiszen ő csak egy bábú! :D”
 • 3. tzrtz 2012. június 17. 17:44
  „Hejj, amikor majd Fogas úr lesz esetleg kitiltva a múzeumból 1-2 hónapon belül, akkor mi lesz itt...mert ugyebár itt a múzeumban úgy szokás, hol ezt tiltanak ki, hol azt, de az előző vezetőt általában mindig. Márpedig ha a múzeum átkerül a városhoz, akkor itt új pályázat, stb.

  És senki sincs bebetonozva.”
 • 2. D4ni 2012. június 17. 00:31
  „highfive!”
 • 1. macs 2012. június 16. 18:18
  „Fogas úr, csak gratulálni tudok az európai gondolkodásáshoz! :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színháziak - nyári szerepkörökben

Van, aki statisztál, világosít, de olyan is, aki takarít. Tovább olvasom