Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Számítógép vezérli az istállót

Az uniós szabályoknak megfelelő szarvasmarha-istállót épített négyszázmillió forintból a deszki Agronómia Kft. A modernizációnak köszönhetően az állatok napi tejtermelése várhatóan két literrel nő.
Az állatok komfortérzete jobb, a tejük több. Fotó: Karnok Csaba
Közel négyszázmillió forintból modernizálta szarvasmarhatelepét a deszki Agronómia Kft. A 2004 szeptemberében indult beruházás során ez év nyarára olyan istállót hozott létre az osztrák tulajdonú cég, mely megfelel az uniós környezetvédelmi és állat-egészségügyi normáknak.

– A négyezer-hétszáz négyzetméteres istállóban 480 tejelő szarvasmarhát tudunk elhelyezni – magyarázta Döme Lajos. A cég ügyvezetője az újításokat sorolta: a trágyaelvezetés automatikus, így az állatokat folyamatosan tisztán tudják tartani. A trágyát zárt rendszerben tárolják és szállítják el, a szag ezért kevésbé zavarja a környéken lakókat.

Az istállónak csak végfala van, oldalfal helyett függönyrendszert építettek ki, melyet számítógéprendszer vezérel. Szenzorai érzékelik az esőt, a szelet és a hőmérsékletet, ennek megfelelően zárják vagy nyitják a függönyt. Az épületen belül klímarendszer működik, mely nyáron 6–8 fokot tud hűteni a levegő hőmérsékletén.

Egy-egy állatra az új istállóban 9-10 négyzetméter jut, a zsúfoltság így a régi épületekben is – ahol most a borjak, üszők élnek – elkerülhető. A szarvasmarhák jobb közérzetét szolgálja az is, hogy az épületen belül nincsenek elválasztva egymástól.

A fele részben Sapard-támogatással létrehozott modernizációra nem csak az uniós szabályok miatt volt szükség. Az újítások hamarosan a termelésen is érzékelhetők lesznek: a több levegőnek, a nyári hőstressz leküzdésének köszönhetően ugyanis egy-egy tehén naponta várhatóan két literrel több tejet ad majd.

A telepen összesen 900-1000 állatot tartanak. A cég a tervek szerint néhány éven belül többi istállóját is modernizálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad meg a Megmaradás Fala

Engedély nélkül emelt emlékfalat bontanak le Ópusztaszeren a nemzeti történeti emlékpark… Tovább olvasom