Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Számla nélkül később hiába reklamálunk

Termékbemutatóval, kazáncserével, elromlott tévével kapcsolatban is tettek fel kérdéseket olvasóink lapunk telefonos tanácsadásán. Szakértőink válaszait tesszük közzé.
– Egy blézert vettem 30 százalékos árengedménnyel, 30 ezer forint helyett 18 ezret fizettem. Otthon vettem észre, hogy nem áll jól – panaszolta olvasónk, amikor szerkesztőségünkben fogyasztóvédők válaszoltak kérdésekre: Horváth Károly, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület elnöke, valamint Dékány László tiszteletbeli elnök volt.
 

Számla nélkül később hiába reklamálunk, hogy hibásan szerelték fel a kazánt. Fotó: Segesvári Csaba.

Csak minőségi kifogás esetén cserélnek.  A szakértők szerint legfeljebb az üzlet jó szándékában lehet reménykedni, mivel az áru nem hibás. Ha a vevőnek a blézer színe vagy a fazonja nem tetszik, az nem elegendő ok a cserére. Jó tudni: a ruházati cikkeknél 6 hónap a szavatosság, addig a forgalmazót terheli a bizonyítás, utána azonban a vásárlót.

Szakember szerelje fel a kazánt. Sokan kicserélik hagyományos gázos kazánjukat egy másik modernebb készülékre még szeptember 1. előtt, mivel a kondenzációs berendezés az összes járulékos költséggel együtt nagyon drága. Olvasónk azt kérdezte, mire ügyeljen. A békéltető testület vezetői szerint csak olyan mester munkáját szabad megrendelni, akinek van erre jogosítványa, és aki a munkáról számlát is ad. Egy későbbi vitás ügyben a bizonyítást ez a számla alapozhatja meg.

Mágneses matrac. Panaszosunk termékbemutatón mágneses matracot vásárolt 250 ezer forintért. A várt gyógyhatás azonban elmaradt. Amikor reklamált, azt válaszolták neki, legalább 3 hónap, mire a matrac felgyorsítja a vérkeringést. Olvasónk kifutott a 14 napos elállási határidőből, ezért szakértőink azt tanácsolták neki, tértivevényes levélben kérje az összeg visszafizetését. Ha nem sikerül, közjegyző segítségével bízzon meg szakértőt, aki véleményt mond a matracról. Ezt bírósági eljárásban fel lehet használni. Felhívták a figyelmet arra, január 1-je óta hiába szigorúbb a törvény a termékbemutatós cégekkel kapcsolatban, azok várhatóan újabb trükköket vetnek majd be.

Hibás tévé. Televíziót vásárolt olvasónk, de a készülék csak egy hónapig bírta. A tévét futár vitte el tőle Budapestre. Kapott egy szakvéleményt, hogy nem javítható, de készüléke azóta sincs. Az üzlet felkínált egy nagyobbat, drágábbat, ami neki nem felel meg. A jó tanács a következő: amennyiben a kereskedő nem tud cserekészüléket biztosítani, a pénzt vissza kell adnia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb krízishelyzet a határon? A hétvégén félezer határsértőt fogtak el

Újabb krízishelyzet a határon? A hétvégén félezer határsértőt fogtak el
Tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén. Tovább olvasom