Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Számla nélkül mennyivel olcsóbb egy lakásfelújítás?

Szeged – „Számla megoldható, számla nem gond, szükség esetén számlát adok" – olvashatjuk a szegedi apróhirdetések záró soraiban. Mintha a számlaadás valamiféle extra lenne, nem pedig kötelezettség. Kiszámoltuk, hogy egy lakásfelújításon a munkadíjból akár 33 ezret is spórolhatunk, ha nem kérünk számlát. De megéri? Matek.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi pénzzel tudjuk megkárosítani az államot a lehető legrövidebb idő alatt. Nem kapunk számlát a fodrásznál, a fogorvosnál, a szervizben, a vízvezeték-, és a gázszerelőktől. A lista a végtelenségbe nyúlik. A delmagyar.hu tesztjében egy 3 szobás, 60 négyzetméteres panellakást vásároltunk, amit fel kellene újítani. Festetni kell, felszedni a régi burkolatot, lerakni az újat, ki kell cseréltetni legalább a konnektorokat, mert életveszélyesek, és el kell költözni a régi lakásból. Mennyivel kellene kevesebbet fizetnünk, ha minden munkát svarcban végeztetnénk el?

Valahogy csak el kell költözni

Kell tehát egy költöztető, aki átviszi a bútorokat az új helyre. Lássuk a Déliapró hirdetéseit.

Az első számon szimpatikus fiatalember jelentkezik. Náluk 6500 forint az óradíj. Plusz áfa - teszi hozzá, mikor arról faggatjuk, hogy számla nélkül lehet-e olcsóbb. Nem lehet. Számlát márpedig adnak. Csak lehet ez olcsóbb - gondoljuk. Tovább telefonálunk. A második fuvarozó minimum 25 ezer forintra saccolja a költöztetést, ennél csak több lehet – teszi hozzá vészjósló hangon. Hogy ad-e számlát, vagy sem, az nekünk mindegy – mondja, mert ő „alanyi mentes", az áfa úgysincs benne. Nagyon vigyázzunk – figyelmeztet, amikor közöljük, hogy az apróhirdetések között találtuk a számát – mert a költöztetést hirdetők közül 80 százalék' feketén csinálja, ezért nagyon legyünk résen! Kérdeznénk, hogy azzal mi a baj, hiszen pont ilyet keresünk, de válaszával megelőz minket:
– Előfordul, hogy az ilyen jöttmentek az egész teherautóval lelépnek, aztán sosem látja őket többet. Vagy tönkreteszik a bútort, aztán mit csinál? Én is összeszedhetnék a kocsmából 3-4 embert, aztán költöztetnénk, de hát nem úgy van az. Egy élet munkája is lehet, amit át kell szállítani. Figyeljen oda, találkozzon előbb személyesen velük, akárkit is választ, hogy meglássa kiféle-miféle – figyelmeztet búcsúzóul.
Hamar találunk egy nem hivatalos vállalkozót, aki 20 ezerért számla nélkül kipakol-bepakol, de nekünk is segíteni kell. Jól van. Belefér. Húszezerből megoldjuk a költözést. Majd figyelünk, hogy ne verjék oda a bútorokat. Minimum 5000 forint a zsebemben marad.

Burkolt burkolás

Burkolót találni sem túl nehéz. Az első és egyben utolsó szakember, akit hívunk rögtön a számla nélküli megoldást javasolja. 1400 forintért burkol egy négyzetméter falat vagy padlót. Számlát nem ad, de ha mindenképpen szükséges, egy festő ismerőse – akivel együtt szoktak dolgozni – le tudja számlázni a munkát. Akkor azonban 20 százalékkal többe kerül az egész. Az áfával csökkentett áron rendelhetünk még nála szőnyegpadlózást is rövid határidővel. Arra azonban nincs szükség, képzeletbeli lakásunkban még elég jó állapotban van a képzeletbeli parketta. A konyha, a folyosó és a mellékhelyiségek körülbelül 20 négyzetméter alapterületűek, a csempézendő falfelület úgy tíz négyzetméter lehet. Számla nélkül tehát a két munka díja 42 ezer forint, számlával pedig 50.400 Ft-ba kerülne ugyanez.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Festés: feketén-fehéren?

A festő, akit találunk, egyáltalán nem tud számlát adni. Nem is baj, olcsóbb így. Ahogy azt már megszokhattuk: 20 százalékkal. A három szoba oldalfalait (körülbelül 115 négyzetméter) tapéta leszedéssel, gletteléssel együtt 57.500 Ft-ért festené ki. Ehhez jön a plafon, amit 200 Ft/négyzetméteres áron festene ki, azaz összesen mintegy 12 ezer forintért. Az egész festést 69.500 forintból tudom tehát kihozni. Számlával, ha egyáltalán tudna adni a festő, ez a munka 83.400 forintba kerülne. Hátra vannak még az ajtók. Darabját 2500 forintért mázolja át a mester - áfa nélkül természetesen. Összesen hét ajtó van, így további 17.500 forintot kell kifizetni a végén. Számlával 21 ezer forintba kerülne a mázolás, azaz 3500 forinttal drágítaná. Ha „ügyesek vagyunk", ezen a festés-mázoláson több mint 23 ezer forintot is megtakaríthatunk.

Csak semmi feszültség

Még a festés előtt le kellene azért cserélni az öreg, már-már tűzveszélyes konnektorokat. „Okosba'", ha lehet, azaz áfa nélkül. Villanyszerelőt kell tehát keríteni. Ezúttal is nettó árat mond a szakember: 15 ezer forint. Számlát kérhetek, kapok is, de akkor mondanom sem kell: 20 százalékkal drágább a szerelés. Ezen nem sokat tudok spórolni. Áfával 18 ezer lenne. 3000 forint is pénz.

A listavezetők: lakásfelújítás, gázkészülék-javítás

Ha van kitöltött, aláírt, lepecsételt számla a kezünkben – akkor legalább 15-20 százalékkal többet fizettünk, ez igaz – ugyanakkor panasz esetén sokkal magabiztosabban mozoghatunk a fogyasztóvédelem labirintusaiban. A papíron szerepel a vállalkozó vagy a cég neve és címe, az elvégzett munka és annak ára, valamint a szolgáltatás időpontja. Így, ha véletlenül egy Mekk Mesterrel gondunk akad, számon kérhetjük rajta a hanyag, nemtörődöm munkát. Ebben segíthet például a fogyasztóvédelmi egyesület. Számla nélkül is lehet próbálkozni, de akkor kizárólag a vállalkozó jóindulatára vagyunk utalva.

– A legtöbb panasz a lakásfelújítások után érkezik – mondja Varga József, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Az egyesülethez kerülő ügyek egyharmada ilyen. Havonta 30-40 bejelentés érkezik, de a panaszkodók egyharmadának semmiféle bizonyítéka nincs arra, hogy az érintett vállalkozó valóban elvégezte azt a munkát, amit kifogásolnak a tulajdonosok. Számla nélkül pedig szinte lehetetlen küldetés felelősségre vonni bárkit is. A téli hónapok Top 10-es panaszlistáját azonban mindenképpen a gázkészülék-javítás, -karbantartás vezeti. Varga József szerint ebben a szakmában a számlaadás szinte kivétel nélkül elmarad, pedig komoly problémákat is okozhat egy rosszul elvégzett munka. Hetente legalább három panasz érkezik gázkészülék-szereléssel kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 14. +36 2008. december 15. 09:33
  „Mindenkinek jobb lenne, ha az adórendszerhez fizetést is adnának!”
 • 13. KolompárRómeó 2008. december 03. 07:03
  „1: mikor jelenkik meg egy cikk, hogy allam hogyan karositja meg az adofizetoket? Arra gondolok, hogy a befizetett ado nem arra megy, amire kene, hanem pl. cuslag-fele taknyokra, "tanulmanyokra", szerencsetlen hatranyos helyzetu kisebbsegiekre, egyebekre

  2: a fogyasztovedelem az egy finggal festett tojas, max. annyit tud mondani, hogy kedves uram, inditson polgari peres eljarast, aminek majd ha 8 ev mulva vege lesz, akkor a birosag kimondja, hogy igen, igaza van es ezutan sem tortenik semmi”
 • 12. micsibucsi 2008. december 03. 03:50
  „Megérdemli a kapott minőséget aki a Déli Apróban talált "MESTEREKKEL" végeztet bármit is!”
 • 11. antikos 2008. december 02. 15:24
  „Addig amíg nem csökkentik az adó és járulékterheket virágozni fog a fekete gazdaság. Addig meg úgy sem fogják csökkenteni - mivel a nagy adó (áfa 20%) lenyúlásában a nagyok csinálják a nagy bulikat - ez megéri.
  Ki csalna 5-10%-ért??? Senki nem kockáztatna, több menne be a kasszába. A magyarokat a török kortól adóztatják, vérünkben van a csel. Miket mindig húztak ahogy bírtak...”
 • 10. vogyo 2008. december 02. 15:20
  „Nekem számlával végeztek olyan gagyi munkát, hogy ha rágondolok, még most is ökölbe szorul a talpam. Nem reklamáltam, másodszor, mert az első nekirugaszkodását próbáltam vele kijavíttatni. Nem állt a helyzet magaslatán. Örültem hogy kapun kívül tudtam a fazont. Ismerősök ajánlására hívtam mást, megcsinálta, jól, olcsóbban, adott volna számlát, de nem kértem. Ma már mindenki kap a munka után. A jó szakember neve és telefonszáma pedig terjed mint a népmese. És számla nélkül is felelőséget vállal a munkájáért, mert neki az árt legjobban, ha rossz híre kél.”
 • 9. spiler 2008. december 02. 13:29
  „AKÁR MIT JAVITTATOK 2500,-FT CSAK A KISZÁLLÁSI DIJ,HA ÁFA NÉLKÜL VESZ ANYAGOT VAGY KEDVEZMÉNNYEL AKKOR OLCSOBB LENNE.DE AZT IS TELJES ÁRRAL ADJA.NEMTUDOM MI A MEGOLDÁS,HOGY RENDLEGYEN.ÉN NYUGDIJAS VAGYOK MÁR NEMHISZEM ,HOGY ITT EBBEN LESZ VÁLTOZÁS..............MÁR NEMHISZEK A MESÉKBEN ÉS ADÓ REFORMOKBAN. HORVÁTORSZÁGBAN ÉTTEREM TULAJDONOS ISMERŐS ELMONDÁSA SZERINT.AZ ELSŐ ESTBEN 10.000,- KUNA ABÜNTI, MÁSODIK ESTBEN BEZÁRJÁK AZ ÉTTERMET......................TALÁN TANULNUNK KÉNE TÖLÜK FEGYELMET........ŐK TANULTAK TŐLÜNK-NEM ROHANNAK AZ UNIÓBA.”
 • 8. Zs 2008. december 02. 12:49
  „Logar
  Valóban az a lényeg (egyetértve Sandwich írásával), hogy a 3,4mFt alatti jövedelműek mikor tudnak az otthonukra számukra is "eleget" fordítani. Azt gondolom, hogy sok más kiadás előzi meg azt sajnos: rezsi, étkezés, iskola (gyermek), ruházkodás...
  Egyébként Svájcban!! hosszú évek óta létezik hasonló adókedvezmény keresethatártól függetlenül... - meg is lehet nézni bármelyik utcafrontot (feltételezem, hogy belülről sem néz ki rosszabbul). És a hegyekben sem minden tehén lila :) meg 5 évesnél nem korosabb traktorokkal dolgoznak - voltam olyan falvakban 3éve, ahol nem láttam 20évesnél fiatalabbat, de autót sem 4-5 év alatt - minden bizonnyal voltak-vannak úgy karbantartva, hogy bátran használják, ott sem cserélnek le mindent ész nélkül pár évente...
  Lehet egy "kezdőrúgás" a nagy élőmunka-igényű szakmák fehérítésére ez a jogszabály, de még nagyon sok teendő van: magánrendelések (bőrgyógyász, szülész, stb.), szépségipar, stb.”
 • 7. Logaritmus 2008. december 02. 11:56
  „"...a számlanélküli megtakarítás azonnal jelentkezik, az adókedvezményt pedig csak hosszú hónapok után lehet érvényesíteni,"

  Aztán ha besz.rik a mutyizással bekötött kazán, vagy II. osztályú lesz a szoba kifestése és lepereg a mázolás, akkor meg számla nélkül mehetsz a sóhivatalba reklamálni, és fizetheted ki kétszer ugyanazt a munkát.

  Amit meg Sandwich mond - a háztartási szolgáltatások bruttó értékének 30%-át le lehet vonni az szja-ból - valóban így igaz, és ilyen mutyizásra és adócsalásra biztató cikkek helyett az aktuális dolgokkal kellene foglalkozni, mint pl. ez az adó módosítás ami kedvez az egyszerű embereknek végre.”
 • 6. achilleus 2008. december 02. 09:46
  „Gyurinak sikerült 1 nap alatt a balek Zuschlagot is leköröznie. Mert a szerencsétlen Zuschlag csak 70 millióval nem tudott elszámolni, de azt sem magára költötte, nem vett belőle luxusautót vagy nyaralót a horvát tengerparton, hanem a Pártra költötte. Lúzer.
  Liberálisok ebben is sokkal profibbak ... látszik, hogy hol a szellemi tőke.

  A Strabag-pénzekből dugig a párt titkos bankszámlája a Svájcban, mindenki sütögetheti a maga kis pogácsáját ...
  Gál György is csak ezt tette. Valószínűleg csak azt csinálta, amit mások. Csak ő béna volt. És mohó. Lehet, hogy azért, mert még csak érettségije sincs. 8 általánossal volt a kerület Gazdasági Bizottságának elnöke.
  Felháborító tény nr.1!

  Még azon is a szék alá fordulnék, ha csak érettségivel lehetne ilyen fontos pozíciót betölteni, hiszen a diploma ma már teljesen alapkövetelmény. Vagyis akárki lehetne elnök a Gazdasági Bizottságban? A történelem diplomámmal meg egyenesen túlképzett lennék? Szeretnék törvénymódosítást kérni: önkormányzati bizottsági elnök csak érettségivel lehessen valaki, 40 ezer feletti lakosú településen pedig csak diplomával!

  Gálné kapta ajándékba: liberális luxus (fotó: Horváth Péter Gyula)Gálné kapta ajándékba: liberális luxus (fotó: Horváth Péter Gyula)

  8 kerületi házat adtak el áron alul, ezzel 700 milliós kárt okozott a kerületnek, Gál pedig házanként 20-40 milliót kapott zsebbe. Az ügyészség szerint összesen 195 millió kenőpénzt fogadott el. Nos, a Magyar Hírlap összeírta a kerületi önkormányzati képviselő "vagyonát".
  Felháborító tény nr.2!

  Senkinek sem tűnt fel a pár százezres fizetésből élő képviselő hirtelen gazdagodása?
  Magának vett egy új Jaguárt, GYES-en lévő feleségének egy ML ezüst Mercedes-t. Garay piac legtetején háromszáz négyzetméteres lakást vett, a hozzá tartozó hasonló méretű terasszal és úszómedencével. Összesen 600 négyzetméter. De az idióta nem állt itt meg.
  Vett egy lakást a Dembinszky utcában 25 millióért, a Klauzál téren egy másikat 35 millióért, Balatonszéplakon egy nyaralót 35 millióért, Horvátországban pedig egy háromszáz négyzetméteres nyaralót Vir szigetén. Csak az ingatlanok olyan 400 milliót kóstálnak.

  A panamában részt vevők is mind jól jártak "Egy 2005-ben kelt feljelentés szerint mindannyian nyaralót vettek a horvát tengerparton vagy a Balaton mellett, házakat Budán és Budakeszin, élettársaiknak viszont be kellett érniük Jaguárral, BMW-vel vagy egy-egy Rover gépjárművel."

  De volt Gálnál is bénább! Nem is értem, ilyen profizmussal hogy tudták ezt csinálni 6 éven keresztül: "Nagynál (a vállalkozó) őrizetbe vétele alkalmával házkutatást is tartottak az ügyészségi nyomozók, s ennek során lefoglalták a vállalkozó számítógépét, amelyen - bármilyen abszurd módon hangzik - megtaláltak egy táblázatot, amelyen rajta volt Nagy komplett közéleti kapcsolatrendszere, sőt az egyes nevek mellett konkrét összegek szerepeltek. Úgy tudjuk, Nagy táblázatában Gálon kívül más fővárosi politikusok és közszereplők neve is szerepelt."
  Barikád, részlet”
 • 5. papsajt 2008. december 02. 09:35
  „Hívtam gázszerelőt, kazán tisztításra. Számlát kértem, 15000Ft volt az óradíjja. Tavaly ezt 5000ből megúsztam schwarzba.”
 • 4. zoli123 2008. december 02. 09:20
  „Sokkal többet meglehet mint ahogy az ember gondolja
  már ha a nyersanyag beszerzésére sem kérek számlát........

  Mindig eszembe jut ilyenkor az iskolában tanultak mikor a gonosz földesur behajtotta a tizedet....... lassan már itt nállunk az 50 fogja....”
 • 3. achilleus 2008. december 02. 09:00
  „2-es: Ráadásul ha minimálbéren (vagy ahhoz közel) van bejelentve, netalán nyugdíjasként nem is keletkezik adófizetési kötelezettsége, marad a számla nélküli megoldásnál. A felső határ esetében osztom a véleményt.
  Különben is a számlanélküli megtakarítás azonnal jelentkezik, az adókedvezményt pedig csak hosszú hónapok után lehet érvényesíteni, ha közben a kormány meg nem gondolja magát, mint az olykor meg-meg történik. Hogy is mondta Gyurcsány: "Jobb ma egy túzok, mint holnap semmi!" (Tényleg, így mondta!)”
 • 2. Sandwitch 2008. december 02. 08:35
  „Ez a cikk tegnapelőtt még teljes lett volna, ma azonban csak fél-cikk. Tegnap megszavazták az adótörvényeket. Ezek szerint az egyes háztartási szolgáltatások bruttó értékének 30%-át le lehet vonni az szja-ból. A kedvezményt 3,4 millió forintos éves bruttó jövedelemig lehet igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy max. 333.000,-Ft összegű számlát tud egy ember gyűjteni, ennek az adója 99900,-Ft.
  Tehát a cikkben szereplő 33 ezres spórolás ma már nem igaz, hiszen ha kérünk számlát, akkor 100 ezerrel több adó a zsebünkben marad.
  Az már más kérdés, hogy kik tudják ezt igénybe venni. A módosítás pont a 3,4 milliónál többet keresőket egyáltalán nem ösztönzi a számlagyűjtésre, pedig pont ők azok, akiknek lenne pénzük lakást felújítani, háztartásvezetőt, gyerekfelügyelőt alkalmazni.
  Ráadásul a 100 ezres keretet az alacsonyabb keresetűek gyakran kimerítik a lakáshitel kedvezményével és a családi kedvezménnyel, a háztartási kedvezmény már valószínűleg keveseknél lesz érvényesíthető.”
 • 1. Horton 2008. december 02. 08:18
  „Jóval olcsóbb!
  A számlaadási kötelezetség miért is kell, hogy vonatkozzon az állampolgárokra, ha a parlamenti elit mentességet élvez?????????
  Nem volna hátrány, ha a DM az ok, okozatot is vizsgálná.....
  Nem " hülye " a " kis " ember sem, hogy a mai világban és a nincstelenségben, ott spórol, ahol csak tud....
  Ha ennek az az ára, hogy számla nélkül, minden olcsóbb, persze, hogy ezt a megoldást választja.
  Így volt ez 10 évvel ezelőtt is....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütközött a siető 4-es villamos

Kedden reggel 8.18-kor a Dugonics térről továbbinduló 4-es villamos nem várta be a szemből érkező… Tovább olvasom