Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Számoltassuk el a képviselőket?

Szeged - „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" – ezzel a kérdéssel indítana népszavazást egy civil: Seres Mária. Szegeden is sokan segítenek neki.
Dovalovszki András három órakor érkezik a Kárász utcára. Felállítja tájékoztató tábláját, kezdődik a 3 órás műszak. Aláírást gyűjt. Hallott már a kezdeményezésről? – kérdezgeti az embereket. Bár néhányan szinte reflexből emelik a kezüket – jelezve, hogy nem érdekli őket a mappával rohangáló ember – sokan megállnak, kérdezgetnek. – Én tegnap kezdtem el gyűjteni az aláírásokat – mondja András. 107-et szereztem tegnap, ma is itt vagyok, és holnap is kijövök. Próbálom biztatni az embereket, hogy gyűjtsenek ők is otthon, vagy a munkahelyükön, sokan vállalják – teszi hozzá.

Seres Mária honlapján (www.seresmaria.hu) nyomon követhető, honnan mennyi aláírás érkezett. Az utolsó frissítés szerint Szegedről mindössze 374 darab jött 12 regisztrált gyűjtőtől. Ez körülbelül harmada a kalocsaiak teljesítményének, és úgy hatoda a győri aláírásoknak. Ezt az eredményt igyekszenek javítani a hajrában a szegedi önkéntes aláírásgyűjtők, hiszen már csak néhány hét van hátra a leadási határidőig.

– Olvastuk a Délmagyarban, hogy lesz itt aláírásgyűjtés – mondja egy idősebb asszony, aki a férjével érkezett aláírni az íveket. Csak ezért jöttünk be a városba – teszi hozzá a férfi. Alighogy elkezdődik a gyűjtés kisebb csoport verődik össze. Az emberek egymásnak adják a listákat, sokan visznek haza, hogy aláírják a rokonok, a barátok is. Rég láttunk ekkora egyetértést az emberek között.

Dovalovszki András a Kárász utcán gyűjtött aláírásokat. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem fogja ez megváltoztatni az ország helyzetét, de valahol el kell kezdeni, nem? – kérdezi tőlünk egy férfi, amikor azt kérdezzük, miért írja alá az ívet. – Milyen dolog ez, hogy csináltak maguknak egy „adószázalékot", ami nincs is a magyar adózásban? – veszi át a szót valaki. – Hát ilyen nincsen! Ez tényleg felháborító! – mondja Bajsz István, és közben (talán maga sem veszi észre) valóban felháborodik.

Egyre csak érkeznek az emberek, sokan csak megállnak, kérdeznek, aláírnak, aztán mennek tovább, de néhányan pár percre beállnak aktivistának, és a járókelőket kezdik unszolni: ugyan, írják alá! Bár csak hangfoszlányok jutnak ki az aláírásgyűjtő ívek fölé hajoló csoportból az Egyenlőek vagyunk, nem? Valahol el kell kezdeni végre! Mivel különbek ők nálunk? – tisztán kihallatszik az ívet kézről kézre adó emberek beszélgetéséből. Szokatlan, szinte megdöbbentő egyetértésben járnak körbe a tollak, papírok. Sehol egy „gyurcsányozás", sehol egy „orbánozás", pedig nem éppen erre készültem.

Dovalovszki András sem tétlenkedik közben. Látja, mennek maguktól a dolgok, otthagyva a spontán gyűlést új aláírók után néz.
– Ez az európai parlamenti választással egy időben lenne – hallatszik át hangja az emberek beszélgetésén. Van, akinek ez is számít. – Akkor ez nem igényel külön népszavazást? – kérdezi egy fiatal hölgy, akit ez a tény láthatóan végleg meggyőz. Nem szereti a pénzkidobást.A képviselők száma is szóba kerül: sok ez egy ekkora országnak – mondják többen. Azt mondták, ciklusról ciklusra csökkentik, de nem történik ott se semmi! – Nem ezen múlik az ország sorsa – áll meg mellettem egy szemüveges úr –, nem is a képviselők számán, és nem a munkabéreken múlik. Ez egy százhuszonhatod rendű dolog! Már emelkedik a szemöldököm, amikor hozzáteszi: valahol el kell azonban kezdeni! Sajnos. Ide jutottunk.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. felhasználónév 2009. január 24. 21:37
  „Köszi dova! Máskor jobban odafigyelek, figyelmesebb leszek. Bár bepalizni akkor sem fognak semmilyen szektához, gyülekezethez!

  Kerestünk ma a Kárászon amúgy. Öt után. Nem találtunk. Holnap leszel? Elvinném akkor a kérdőívet, ha nincs ellenedre...”
 • 94. dova 2009. január 24. 21:17
  „#93 felhasználónév 2009.01.24. 20:30

  Szép befejezés. GRAT!

  Őszintén örülök annak, hogy utána jártál, mert ezt nagyon kevesen teszik meg más esetekben.
  Két dolognak volt köszönhető a "hírdetésed" általam kommentelése.
  1. egyáltalán nem tartozik a cikkhez, illetve az aláírásgyűjtéssel foglalkozó fórum témájába.
  2. már van tapasztalatom és ismeretanyagom az említett szekta (bocs de én nem ismerem el egyháznak) toborzási szokásait illetően.
  Nagyon ügyesek, észrevétlenül, a "4.dimenzión" keresztül kerítenek "hatalmukba".
  Érdekes dolgokat mutatnak (IQ teszt, stressz-mérő, stb) és a kíváncsiságánál ragadják meg az embereket.
  Olyan jól csinálják, hogy még hiszékenynek sem kell lenni hozzá, a delikvens úgy is beveszi a dumájukat.
  Félreértés ne essék. Nem azt állítom, hogy 1-1-ig rossz emberek a szekta tagjai, de az 100, hogy nem tisztességes módszerekkel toborozzák és tartják meg a tagságukat.

  ...és, hogy jó példát is hozzak.
  Az Euromenedzsernél volt még anno egy képzés, amit egy amerikai szcientológus tartott.
  A magyar segédje/tolmácsa fantasztikusan tette a dolgát. (szinkronfordított, de szó szerint. Mimika, mozgás, mint egy árnyék) Teljesen lenyűgözött.

  Egy szónak is száz a vége.
  Még mielőtt elmélyed valaki valamilyen dologban, érdemes több forrásból is utánanézni.

  Én is ezt tettem, amikor a Seres Mária által indított aláírásgyűjtés tettleges támogatása mellett döntöttem. :)”
 • 93. felhasználónév 2009. január 24. 20:30
  „Roxy08

  Vissza mentem ma a pavilonba, a kiállításra, hogy megnézzem még az utolsó videot, amire tegnap már nem volt időnk, meg éhesek is voltunk már. És, hogy utána járjak, hogy valóban szcientológiai indítatása volt ennek az egésznek(?) Nos, az utolsó videon tüntették csak fel, hogy kapcsolatban állnak a szcientológia egyházzal, de semmi más hittérítés és egyebek, nem voltak a videon, ja és ufonauták sem, amiről egyébként hallottam már, hogy szerepel a vallásukban többek között. Ettől független a kiállítás lényege, valóban nem a vallásuk, a hittérítés volt, hisz akkor mi is amilyen lendülettel bementünk tegnap oda párommal, azzal a lendülettel el is hagytuk volna az egészet--- a többi video és anyag megtekintése közben, amik ott láthatóak voltak. Beszéltem az egyik szervezővel. Ő maga is egy szcientológus volt. Igazuk volt vauéknak, csak a stílusukat nem értettem, mert elég támadó jellegű volt a fórumon.
  Mindenesetre nem tértünk meg és, mint már írtam nem is akarták, nem ez volt a célja az egésznek!!!És így, hogy utána jártam én is rendesen, még így is /vallásuktól független/ igazat adok nekik abban, amit ott levetítettek, közreadtak a pszichiátriai visszaélésekkel, módszerekkel, stb. kapcsolatban, hogy az több, mint embertelen. Ennyi. Nem köteleztek vagy kényszerítettek semmire. Voltak kérdőívek, de azokat sem volt muszáj kitölteni (nyílván, még szép...), főleg nem személyes adatokat elárulni.

  Tehát dova és vau---igazatok volt! De csak részben. Mert maga a kiállítás nem a szcientológiáról szólt úgymond. Ezért nem értettem tegnap és ma, azokat amiket írtatok...ÉS elnézéseteket kérem! Most már tudom ezt is.”
 • 92. Roxy08 2009. január 24. 11:53
  „Kedves dova és vau-vau!

  Ha nincs tudomásotok valamiről, akkor nem kéne pálcát törni más felett.
  Nem tudom hol látod a kapcsolatot a szcientológiával ( amit részemről maximálisan elutasítok, pedig csak felszínes tudással bírok, alapból elutasítom ezt a vallásnak nevezett valamit).
  Az viszont tény, hogy sok a "hiperaktívnak" kikiáltott gyerek. A mélységet nem látjátok, de bele-vauztok.
  Kedves dova! Kiállsz egy ügyért, harcolsz érte, de elég szűk látókörre vall, ha a másik témát vélemény nélkül elutasítod.
  Kis tájékoztatás. A gyógyszeripar "garázdaságai" olyan méreteket öltöttek, amelyek még a gyerekeket is megcélozták. A hiperaktivitás gyógyszeres kezelésével hatalmas károkat okoztak, amelynek évekkel később mutatkoznak meg a hatásai.
  Neil Z. Miller: Védőoltások - csak ízelítőül.
  A Mars téri kiállítás elérhetősége interneten : www.cchr.hu

  Tegnap meglátogattalak, én is aláírtam, mert azzal is egyetértek.”
 • 91. vau 2009. január 24. 11:05
  „Örülök, hogy a dm nem reklámozza az elmebetegeket. Még csak az kellene.”
 • 90. vau 2009. január 24. 11:04
  „Felhasználónév: elolvastam a lelkes kis beszámolódat a hihetetlen kiállításról, és tudod mi jutott először eszembe? SZcientológia. Alighanem ta vagy az, akinek ez nem esik le... Istenem, ha neked levetítenek valamit az U pavilonban a szci-k, azt te csont nélkül nyeled?”
 • 89. benq 2009. január 24. 08:49
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”
 • 88. fazer 2009. január 24. 08:10
  „#82-#87 ...ez szép egymásra találás volt :(”
 • 87. felhasználónév 2009. január 23. 22:53
  „dova
  Holnap akartunk kimenni hozzád párommal a Kárászra, de inkább feladjuk postán...Azért kitartást a gyűjtéshez..

  /Meg kell, hogy legyen a 200.000.- de ez nem csak a szegedieken múlik/”
 • 86. felhasználónév 2009. január 23. 22:38
  „dova

  /És elnézésedet kérem, vitapartnered sem leszek./ Nem stílusom.

  pont.”
 • 85. felhasználónév 2009. január 23. 22:36
  „Azt sem tudod miről van szó dova, vagy nem vagy szegedi és az a problémád, hogy nincs lehetőséged megnézni. Hogy jön ide a szcientológia? Rosszindulatod butaságról is árulkodik, ne haragudj...nem láttad, nem tudod miről nyilatkozol...
  Az IQ tesztről pedig annyit, hogy a pontszámod elenyésző, a támadó fellépésedhez képest.
  Elnézést ha megbántottalak valamivel. Egyébként pedig nem vagyok vallásos...”
 • 84. dova 2009. január 23. 22:35
  „"Elnézésetek, hogy ide írom ezt, de nem találom, hogy hol lehet üzenni valamelyik újságírónak a DM-től, hogy "

  http://www.delmagyar.hu/impresszum/

  Ezt próbáltad már?
  Minden oldal alján ott van.
  Ugye, nem is ez volt a célod.......”
 • 83. dova 2009. január 23. 22:31
  „Ja és még egy kérdés, illetve tapasztalat.

  IQ tesztet is lehetett kitölteni a helyszínen?

  Elmondták, hogy milyen kiemelkedő (az átlaghoz képest) az IQ-d, de azért látnak olyan területet ahol lehet még fejleszteni? Persze lehet rá képzést találni, mondjuk náluk. ;)”
 • 82. dova 2009. január 23. 22:27
  „Kedves felhasználónév!
  A Szcientológia szó mond neked valamit?
  Szerintem, nézz utána.”
 • 81. felhasználónév 2009. január 23. 21:40
  „Nem reklámozósdit akarok játszani! DE AGYAM NINCS HOZZÁ, HOGY EGY ILYEN KIÁLLÍTÁSRÓL MIÉRT NEM ÍR AZ ÚJSÁG? Akik látták, vagy megnézik, azok majd megértik miért vagyok most ilyen lüke és enyhén dühös is...”
 • 80. SP 2009. január 23. 21:29
  „78. hozzászólás felhasználónév 2009.01.23. 21:07
  Kösz az infót, engem is érdekel.”
 • 79. felhasználónév 2009. január 23. 21:19
  „Ja, és a kiállítás ingyenes.”
 • 78. felhasználónév 2009. január 23. 21:07
  „Elnézésetek, hogy ide írom ezt, de nem találom, hogy hol lehet üzenni valamelyik újságírónak a DM-től, hogy ....Miért nem írtak cikket a Mars téren (az U pavilonban) még vasárnap este 20 óráig megtekinthető kiállításról???? Most jöttem onnan és meg vagyok döbbenve az ott látottaktól és hallottaktól. Nem tudom az olvasók közül látta -e valaki. VAgy lehet, hogy "reklámozták" a DM-ben, csak én nem olvastam.
  A lényeg, hogy aki tud, és akit érdekel az menjen el megnézni. Holnap és holnap után reggel 10-től, este 20 -óráig látható. Érdemes végig nézni a videókat! Én két óra hosszát töltöttem ott. Tanulságos és megdöbbentő volt az egész./ Dobtak be a postaládákba szórólapot róla, de azt általában a többivel együtt kihajítja az ember egy mozdulattal, hisz annyi a szórólap. /
  Lehet, hogy letolnak a reklámozásért de érdemes megnézni mindenkinek:
  Pszichiátria /károkozás és halálesetek/
  Világkiállítás és dokumentumfilm-bemutató professzorokkal, orvosokkal, áldozatokkal készített interjúk.
  Ahol megtudhatjátok:
  -Hogy lehet az, hogy a világon 17 millió gyermekkel szedetnek tudatbefolyásoló pszichiátriai szereket?
  -Mi az oka, hogy Magyarországon évente 15 ezer embert szállítanak kényszerrel a pszichiátriára?
  -Van-e kapcsolat a holokauszt, az etnikai tisztogatás, a terrorizmus és a pszichiátria között?
  Azért ajánlom, mert láttam. Érdemes megnézni!”
 • 77. SP 2009. január 23. 20:10
  „Gyűjtések, az aláírás, a szabad véleménynyilvánításba, demokráciába belefér.
  De szerintem az lesz az eredménye, hogy a kormánypárt és az ellenzék is, ha nem is nyíltan, de fű alatt össze fog dolgozni, amikor a saját íróasztalukról, jövedelmükről kell szavazni.

  Arra nem volt példa, hogy a saját zsebük rovására szavaztak. Ez egy túlélési reflex is.
  Még a dohányzás a parlamentben témában is a TV lett kitiltva és nem a füstölés megtiltva.
  Lesz esetleg 1-2 látszatintézkedés, vagy majd néhány kampánypoén később. De lényegi változásra én nem számítok. Legfeljebb ugyan az a kabát másképp lesz gombolva.”
 • 76. Roxy08 2009. január 23. 18:09
  „Luckatosh ! Te visszajöttél valahonnan? Esetleg ez az új ÉLETED? ...vagy szimplán félrekezelt a doki?
  ...vagy elfelejtettél mosolygós jeléket rakni?...vagy éber kómában vagy? mamám!”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pingpongasztalnak is örülnének a mentősök

Szeged - Negyedmillió forintot kap egy cégtől az a mentőállomás, amelyikre hetente a legtöbben… Tovább olvasom