Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Száműzött tojásos galuska

A kifőzdék és a közétkeztetők mindössze három óra hosszáig tárolhatják megfelelő hőmérsékleten az elkészített ételeket. A tisztiorvosi szolgálat megerősített ellenőrzésbe kezdett a nyáron: szabálytalan tárolásra igen, fertőzött ételre eddig nem találtak példát. Ha ugyanabból az ételből egyszerre legalább harmincan fogyasztottak, az már közétkeztetésnek minősül.
A kánikulában sokan választanak salátát is, a könnyebb ételeket fogyasztják szívesebben a vendégek. Fotó: Schmidt Andrea
Jólesik a hideg gyümölcsleves a nagy melegben, a menzák teraszain előszeretettel fogyasztják az emberek a hűsítő finomságot. Dezső Tímeának is erre az ételre esett a választása, a Fesztivál étterem teraszán délután háromkor kanalazta kései ebédjét. Vele szemben barátnője a tyúklevest és a mediterrán salátát részesítette előnyben.

Mint mondták, negyven fokban nem csúszik le más a torkukon. – Ilyen melegben készételt és tojásból készült dolgokat csak akkor merünk rendelni, ha éppen nyitás után érünk valamelyik kifőzdébe – mondták. A Fesztiválban tojásos ételből még ekkor sem válogathatnának. – Nemcsak nyáron, télen is száműztük a rizikós ételeket a kínálatunkból. Ilyen például a tojásos galuska. Azokat az ételeket sem készítjük most, amelyek fokozottan érzékenyek a nagy melegre. A tapasztalatok szerint az emberek többsége kánikulában a salátákat és a könnyedebb, grillezett ételeket részesíti előnyben – beszélt a kínálat nyári változásiról Magyar Gyöngyi étteremvezető.

Folyamatosan ellenőrzik

– Ha ugyanabból az ételből egyszerre legalább harmincan fogyasztottak, az már közétkeztetésnek minősül. Ezek hatvanfokos hőmérsékleten, maximum három óra hosszáig tárolhatók – tudtuk meg Kiss Edittől. Az ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője elmondta, a nyári szezonban fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. – Múlt héten egy büfé működését függesztettük fel, a tárolásban találtunk hiányosságokat. Legjellemzőbb a szakosítatlan tárolás – olyan árukat tartanak együtt a hűtőben, amiket az előírás szerint nem lehetne –, az ellenőrző hőmérők hiánya, az alkalmazottak nem megfelelő öltözete – beszélt a legkritikusabb pontokról az osztályvezető. A város éttermeiből és kifőzdéiből begyűjtött ételminták egyikében sem mutatott ki fertőzést a laboratóriumi vizsgálat. Eddig.
Mennyiségre azonban nem főznek kevesebbet, így zárás után rendszerint marad étel a nyakukon. – Nincs mit tenni, minden a kukában végzi. A dolgozók sem fogyasztanak belőle, ami az ételillatban eltöltött forró nap után egyáltalán nem meglepő. Sajnálni ugyan lehet a kidobott ételt – úgy tartják, a gyümölcsleves íze is legalább egynapos hűtőben tárolás után az igazi –, de megsemmisítését rendelet írja elő.

A város legnagyobb közétkeztetője a Suli-Host Kft., amely nyáron az óvodák és bölcsődék étkeztetése mellett a városházi konyhán porciózza menüit. – Az elkészült ételek egy óra hosszánál nem állnak tovább. Mivel megrendelésre dolgozunk, maradékkal alig kell számolnunk. Ha mégis rajtunk marad valami, azt a szabályoknak megfelelően megsemmisítjük. Az étel útja pedig úgynevezett főzési naplóból ellenőrizhető – árulta el Csényi József szakmai igazgató. A naplóba az étel elkészítésének, csomagolásának és elfogyasztásának ideje kerül, ami egy esetleges ellenőrzéskor mindkét fél munkáját megkönnyíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom