Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szaporodnak a bankfiókok

Szeged belvárosában egyre több a bankfiók, a Délmagyarország számításai szerint a Tisza Lajos körúton belül 23 helyen kínálják szolgáltatásaikat, s akkor még nem biztos, hogy az összes, úgynevezett hitelpontot is figyelembe vettük. A pénzintézetek kiszoríthatják az üzleteket a sétálóutcáról is, hiszen sok butik nem tudja kitermelni a borsos bérleti díjakat.
Négy pénzintézet a Klauzál téren. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden 14 bank (közülük egyedül a Magyar Fejlesztési Bank nem számít kereskedelmi banknak) és 6 takarékszövetkezet képviselteti magát összesen 40 fiókkal. Nem számítva az úgynevezett értékesítési pontokat, amelyeken keresztül a pénzintézetek hitelkihelyezési céllal próbálnak egyre közelebb kerülni a lakossághoz. A bankok „kinyújtott karjai" ezek a hitelpontok – ilyet hozott létre például a Budapest Bank a Passzázson. Információink szerint a Dugonics tér és a Tisza Lajos körút sarkán, a volt Bizományi Áruház helyén a Citibank terjeszkedik és nyit majd fiókot.

Hogy szükség van-e ennyi bankra Szegeden? Bizonyára igen, mert a pénzintézetek beruházásai körültekintő piackutatáson alapulnak. A legnagyobb vidéki városokban hasonló számú bankfiókot számlált a Délmagyarország, hozzátéve: Szeged – amennyiben pontosak az információk – az első helyen áll. Úgy tudjuk, egyik térség gazdasági fejlettsége sem áll egyenes arányban a bankok számával.

Banki körökben azt mondják, nem jöttek be azok a jóslatok, hogy az internetes bankolás elterjedése miatt majd kevesebb fiókra lesz szükség ezredforduló után. Olyannyira nem, hogy a fióknyitás látványos és extenzív szakaszába lépett. Ennek az az oka – mondta egy neve elhallgatását kérő szakember –, hogy robbanás következett be az ügyfelek számában: egyre több folyószámlát nyitnak az emberek, amelyekhez különböző bankkártyák járnak. A babakötvényekhez is számlát kell majd nyitni, évi 100 ezer születendő gyerekkel számolva ennyivel nőhet az akció miatt ügyféllé váló emberek száma. Szinte nincs olyan magyar család, amelyik ne adósodott volna el, akár lakás-, akár gépkocsivásárlással: kölcsönfelvételt pedig csak személyesen lehet intézni. Ezért az elkövetkező időszakban további hitelpontok nyitására lehet számítani Szegeden is: ezen fiókok létrehozása jóval alacsonyabb költséggel jár, mint a hagyományos bankfiókoké, mivel nincs pénztára, nem zajlik benne készpénzforgalom.

Szeged főtere, főutcája lassacskán benépesül a szépen felújított bankfiókokkal, a szűk belvárosban számításaink szerint 23 található. Noha a járókelők – főleg azért, mert a város sétálóutcája viszonylag rövid – inkább kirakatokban gyönyörködnének. A butikok azonban nem tudják kifizetni a borsos bérleti díjakat. Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója szerint nem azért, mert a jelenlegi, 3200 forintos négyzetméterenkénti árat ne lehetne kitermelni. (Lapunk úgy tudja, a bérleti jog tulajdonosa az albérleteztetés során már közel 10 ezer forintért ad tovább egy négyzetmétert.) A vezérigazgató hozzátette: a bankok közül a többség bérleti jogot vásárolt, de vannak olyan fiókok, amelyek albérletben „laknak". A pénzintézetek biztos díjfizetők, az épületet felújítják, aminek köszönhetően nem belülről újságpapírral beragasztott üvegtáblákban gyönyörködhetnek a sétálók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom