Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Szappankommandó a szegedi klinikákon

Szeged - Jön a vírus, mossunk kezet! – hallani a H1N1 kapcsán. De mivel, ha még az egészségügyi intézményekben sincs szappan? A Mátrix Közhasznú Alapítvány saját pénzből szappanozott a női klinikán, az új klinikán és az SZTK-ban.
Vécé után kezet kell mosni. Egy átlagosan szocializált ember ezt óvodás korára megtanulja. Aki azóta elfelejtette, a H1N1 kapcsán hallotta eleget: meleg vízzel, szappannal, 20 másodpercig.

A szegedi Rácz Anett tavaly szült a női klinikán, párjának nemrég az SZTK egyik szakrendelésén volt dolga. Azt mondták, szinte sosem volt szappan a mosdókban. Az új influenza miatt körbenéztek a szegedi egészségügyi intézményekben, és tapasztalataik szerint a helyzet azóta sem változott.

– Beteg emberek fogják meg előtted a kilincset, az ajtót, a csapot az SZTK-ban. A nőgyógyásznál vársz egy órát, kimész a mosdóba, ahol nincs vécépapír, szappan, papírtörlő. Pisilsz, majd beterpesztesz a dokinak – ment részletekbe Anett, aki tegnap bevásárolt néhány karton folyékony szappant, és vett pár fertőtlenítőszert, amelyeket kipakolt a szegedi egészségügyi intézmények mosdójában. Anett a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke. A szappankörútra vele ment Sódar Ádám, az alapítvány önkéntese, valamint lapunk is.

Szappankommandó. A Mátrix Közhasznú Alapítvány szeretné, ha követnék a példájukat. Fotó: Miskolczi Róbert
Szappankommandó. A Mátrix Közhasznú Alapítvány szeretné, ha követnék a példájukat.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az SZTK-ban kezdtünk. A földszinti mosdóban nem volt papír, szappan és kéztörlő sem – mi csak a szappant pótoltuk. Egy nőnek éppen jókor jött, megköszönte, használta. Körbejártuk az intézményt, kipakoltuk a műanyag dobozokat, a maradékot egy takarítónő gondjaira bíztuk. Ő ugyan azt mondta, hogy nem ő szokta kitenni, hanem „van erre egy ember", de azért megígérte, hogy elvégzi a feladatot. Szerinte különben megvan a veszélye, hogy ha kiteszi, ellopják. A mátrixosok ellenérve: a falra szerelt adagolóból nem viszik el, töltsék fel azt.

A női klinikán folytattuk. Az osztályokra nem mentünk be, csak a járó betegek és a látogatók által használt mosdókban jártunk. Anett közben elmondta, szeretnék, ha mozgalom lenne abból, amit elkezdtek. Tehát ha valaki azt tapasztalja, hogy nincs mivel kezet mosni az orvosnál, vigyen. Hangsúlyozta: nem az egészségügyi intézményekben dolgozókat szeretnék megszégyeníteni az akciójukkal, csupán az alapvető higiénés követelmények betartását szeretnék lehetővé tenni.

Befejezésül az új klinikán szappanoztunk. Nem mentünk be minden mosdóba ott sem, de a három helyen így is 15 ezer forint értékű tisztítószert hagytunk ott. A mátrixosok szerint ez nem sok. Vagy legalábbis megéri.

Olvasóink írták

 • 12. baloghkatica 2010. január 09. 10:28
  „Szappan kell a rendelőkbe, ezen nincs mit gondolkodni... NA”
 • 11. web 2009. november 09. 22:03
  „8. hozzászólás baloghkatica 2009.11.07. 21:34
  NEM ÁRTANA ÁTGONDOLNI A LEÍRTAKAT!!!”
 • 10. baloghkatica 2009. november 08. 15:10
  „10.: ha lehajolsz, beszappanozom a segged :D

  11.: ez most is így van + duzzogó nővérek, hosszú sorok (időpont kérésre is 2 órát kell várni, közben 3x wc-zni kellene... de tisztább és egészségesebb, ha VISSZAtartod...)”
 • 9. Tömeg 2009. november 08. 03:45
  „Én pár éve mikor utoljára Magyarországon voltam, egy hozzátartozómat látogattam meg az intenzív osztályon.
  Az egyszer használatos köpenyt és a lábzsákot.vissza kellett tenni egy dobozba,hogy tovább lehessen használni.
  a berendezési tárgyak rozsdásak voltak. A látogatóknak szánt WC leírhatatlan állapotban volt.Te4ljesen amortizálódott,és nagyon koszos volt.
  Az összes tartozék a higéniához létezik lopásgátlós változatban is. Azokat kellene felszerelni mindenhol.”
 • 8. utazó81 2009. november 07. 22:22
  „balogkatica teljes mértékben egyetértek veled. Hogan fordúlhat elő ,hogy a korházakból a magatehetetlen gondozásra szoruló betegeket tetvesen rühesen kapják vissza ápolási intézmények.”
 • 7. baloghkatica 2009. november 07. 21:34
  „Szappanra, takarítóra van pénz, külső cégeknek kellene végezniük... de:

  - az sztk-ban csak beszélnek, takarítás, szappan NINCSEN!
  - a korházakban gomba, rüh, tetű van, szappan, fertőtlenító nincs (gondolj bele milyen lehet egy krónikus betegnek + egy ásóka vagy gomba...)

  - a vendéglátó helyek bűzös-füstös wc-iben sokkal nagyobb a higiénia, mint az orvosnál...

  Hmm... a higiénia nem pénz kérdése, hanem a szprgalomé... mivel erre alapból van, csak nem arra költik a rendelők...”
 • 6. átlag 2009. november 07. 17:27
  „Sajnos akiknek példát kellenne mutatniok és a bajban az emberek segítségére lenni azok már a kampánnyal
  a saját kis jövőjükkel vannak elfoglalva ne hogy kimaradjanak a kánaánt igérő hatalomból!!!!!!!!!!!!!!!
  Minden hová befézskelték-befészkelik magukat dolgozzanak mások helyettük minimál bérért és még kussoljonak is!!!”
 • 5. igazságkereső 2009. november 07. 16:54
  „Két nagyon fontos dolog: 2.elem / 2009.11.07. 13:06 / hozzászólónak teljesen igaza van! Itt lenne valóban annak is az ideje,hogy az emberek / legalább is azok nagy része / megváltozzanak, európaivá váljanak, mert jelenleg a legtöbb embernél a "teljes sötétség uralkodik!"Igénytelenek,primitívek és ráadásul lopnak mint a "szarkák"!
  A másik ami országunk ilyen állapotához vezetett: miután a fenti véleményem szerint ennyi hülye lakja ezt a szép országot,bizony politikusaink is magasról tesznek az erkölcsre,gátlástalanul ürítik ki az országot,nem törődve a benne lakó 10 millió 300 ezer ember sorsával, jövőjével.De azért,hogy idáig jutottunk, az első soraimban megfogalmazottak szereplői az okai.Kérdés: képes-e ami társadalmunk arra, hogy az országot kifosztókat végre és minél hamarabb elzavarja a francba, új parlamentre van szükség, amely első feladataként a törvényeket változtatja meg, és semmilyen kiskaput nem enged meg a lopásnak,párállásra való tekintet nélkül!
  Ha ezt sikerül megvalósítani,talán elindulhatunk a remény útján,addig pedig csak a "süketek párbeszéde" zajlik!!”
 • 4. polgár 2009. november 07. 16:46
  „Szép a kezdeményezés, de sajnos tényleg lehet hogy hatástalan. Sokan bármit lenyúlnak, ami mozdítható. A megoldás egyéni szinten az lehetne, ha mindenki tartana magadnál folyékony szappant, vagy ami még jobb, víz nélkül használható alkoholos zselét. Én mondjuk csak akkor megyek ilyen helyeken vécére ha nagyon muszáj, akkor is vonakodva. Pedig lehetne ezt jól is, nézzük pl a TIK vagy a GTK új épületének mosdóit...”
 • 3. flexsnake 2009. november 07. 13:26
  „2. igen, én komolyan azt gondolom hogy direkt nem raknak ki :D

  még folyékony szappant is lopnak. A megoldás a szenzoros bejutás, szenzoros csap és szenzoros szappanadagoló valamint kézszárító.
  Egy szarabb étteremben is szenzoros a retyó hogy ne kelljen még vizelés közben sem hozzáérned.
  Ja azok az éttermek nem a balkánon vannak :D”
 • 2. elem 2009. november 07. 13:06
  „Elképesztően okosak. Menjenek vissza 1 óra múlva, hűlt helye lesz a mátrixos szappanjuknak. Pótolják! Aztán egy óra múlva megint... Könnyű az egészségügyi intézményeket elítélni, amikor az odajáró emberek fejében van a baj...Tényleg azt hiszik, hogy az intézmények szakemberei nem szeretnék, ha mindíg lenne szappan és WC-papír?!”
 • 1. flexsnake 2009. november 07. 13:02
  „a kézmosás csak étkezés előtt ér valamit. Bár a kilincset úgyis megfogod, a csapot is,.... ahhoz hogy tényleg hatásos legyen fotocellás ajtók meg érzékelős csapok kellenek amihez hozzá sem érsz :D a szappanadagolót szintén letapperolják .... én az orvosnál mindig megvárom hogy kinyissák előttem az ajtót :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambok parlamentje

Vajon milyen lehet ülni a drótokon? Halkan burukkolni a legnagyobb egyetértésben, majd egy adott jelre hirtelen felröppenni? Tovább olvasom