Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Száradnak a szegedi vadgesztenyefák

Szeged - A Szentháromság utcai fák közül szinte minden második ledobta levelét, eltűntek a lombkoronák. Az ok a kevés csapadék és az óriási forróság.
– Évek óta élek Alsóvároson, mindennap sétálok a belvárosi munkahelyemre. A fákban szoktam gyönyörködni, de idén nyáron szinte minden második kiszáradt – jelezte egy olvasónk. Valóban: sok sárga levelű, elszáradt fa árválkodik idén nyáron a környéken. Sok növénynek hiányzik a dús, nyári lombkoronája.

– Az óriási szárazság, illetve a légköri aszály az oka a fák pusztulásának. A Szentháromság utcán 90 százalékban fehér virágú vadgesztenyefák vannak, jelenleg nagy veszélyben – hallottuk Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától, aki erdészeti és növénybiológusi végzettséggel is rendelkezik. Szerinte idén nyáron az extrém éghajlati körülmények miatt az idősebb, vagy a nem megfelelő helyen lévő, vagy evolúciósan nem ezekhez a viszonyokhoz alkalmazkodott fajok a tűrőképességük határához értek.

Száradnak a szegedi vadgesztenyefák. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ezen a nyáron több melegrekord is megdőlt, nagyon kevés csapadék hullott, a levegő páratartalma a sivatagi jellegű forró szelek miatt minimális – ez a jelenség a légköri aszály. A néhány enyhe nyári zápor pedig éppen csak annyit ért, hogy az útburkolatot benedvesítse. A Tisza is nagyon alacsonyan van, ami miatt a talajrétegek nem eléggé telítettek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vizet raktározzanak, amelyet a fák a gyökereikkel magukba szívhatnának. A talajvíz körülbelül másfél méterrel lejjebb került idén.

– A belváros burkolt felületeiről a vízelvezető csatornákba folyik a csapadék, nem szivárog a földbe, így a gyökereknek nincs mit felszívniuk. Levegőtlen a talaj, fulladozik a gyökérzet is. Ezek az idős, 30-40-50 éves fák nem tudnak másképp reagálni; levélvesztéssel védekeznek annak érdekében, hogy a levél a felületén keresztül ne párologtasson ki még több vizet a szervezetéből – magyarázta a szakember. Hozzátette: ezt még egy jó kondíciójú fa túl is élhetné, de ebben az esetben nem erről beszélünk. Makrai szerint a közműcserék is károsítják a gyökérzetet. Ha nem megfelelően temetik vissza az árkot, gyökereket vágnak át, azzal nagy bajt okozhatnak, mert csökken a gyökérzet felszívási felülete, és a seben át gombák, rovarok támadhatnak.

– A Szentháromság utcaihoz hasonló a helyzet a Boldogasszony sugárúti hársfákkal. Ezek is elkezdtek száradni, ráadásul a villamosépítésnél   kényszergallyazást kellett végezni, így ez további problémákat okoz. Bizonyos fafajok telepítését sajnos fel kellett függeszteni, a Tisza Lajos körút klinikák felőli végén például minden talpalatnyi hely öntött aszfalttal van burkolva. Sajnos egy fél négyzetméteres, fatörzs körüli szabad felületen keresztül nem táplálható egy lombkoronányi gyökérfelület, amely öntöttaszfalt burkolattal van felülről lezárva. Szeged több tízezer fáját lajtos kocsiból képtelenség öntözni. Pedig a vadgesztenye levelét belülről támadó aknázómolyok és gombakártevők ellen, de több más fafaj speciális kártevői ellen is rendszeresen zajlik növényvédelmi permetezés, amely nyomelemeket tartalmazó lombtrágyával is kiegészül – hallottuk az igazgatótól.

A társaság munkatársai évekkel ezelőtt megkezdték a Szentháromság utcai vadgesztenyefák pótlását. A fehérvirágú fákat a jóval ellenállóbb rózsaszín virágúra cserélik, ez tűnik hosszú távú jó megoldásnak.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Khts 2012. augusztus 16. 11:37
  „az öntözés képtelenségéről már volt szó

  2-es villamos zöldterületi része még munkaterület nincs a kivitelezőtől átvéve, bár már többször próbálkozott vele”
 • 33. feri37szeged 2012. augusztus 15. 19:12
  „Szerintem meg locsolni kellene a fákat, bokrokat.... a tövüket. Sok fa mellé van letéve cső amin napi szinten 10-20 liter viz elég lenne, ahol meg nincs azt injektálással lehet táplálni. Izraelben a sivatagban érdekes, vannak fás ligetek, amik öntözve vannak ilyen módon... egy kis odafigyelés kellene, és a frissen ültetett, és az öreg fák sem sínylenék meg a szárazságot, de a frissen ültetett bokrok sem!Azokat is locsolni illene... akár a Tisza vizével, az ingyen van! A 2-es villamos mellett a rókusi körúton viszont emberes gaz van!
  Na azzal is kellene csinálni valamit!”
 • 32. Khts 2012. augusztus 15. 18:25
  „kedves csontember: idézek 9. commentjéből : "Azért pusztulnak, mert egy vírus fertőzi őket.
  de akkor miért egy gombát ill. egy rovart (az aknázómolyt) ír be megtévesztőleg latin néven?????????

  1, Akkor mégsem vírus, v önnek mindegy is?? Nekem nem!

  2, egyébként sem az aknázómoly, (melyet sikerült kivédeni) sem guinardiás levélfoltosság nem illik rá a cikkben megjelent fotókon lévő levelek tipikus égési foltjaira
  Valóban nem nehéz megállapítani h ezek NEM lehetnek! Írjon le új vírust! hajrá”
 • 31. kontrapista 2012. augusztus 15. 16:45
  „A zentai Tiszaparton is hasonló jelenséggel találkozhatunk. A szakemberek szerint a levélszáradást az aknázómoly okozza.”
 • 30. Csontember 2012. augusztus 15. 16:41
  „üdvözlöm Makrai úr, vagyis Khts :)!
  Tehát: valószínű első károkozó Cameraria ohridella lehet. A már legyengült fát könnyebben megtámadja a Guignardia aesculi, sőt ezek gyakran együtt jelentkeznek! Nem nehéz megállapítani, ezért is csodálkozom, h. Makrai úr mért nyilatkozik ilyet.
  De kérdezek én is: ha kiszáradás, akkor a többi fánál mért nem jelentkezik? Ön szerint hogy száradhat ki a szarvasi arborétum összes vadgesztenye fája, amikor 50 m folyik a holtág? Környező országokban, ami fentebb van, hűvösebb, csapadékosabb klímában, hogy szárad ki mindegyik?”
 • 29. Khts 2012. augusztus 15. 11:06
  „csontember: a 9. commentedben állított vírusról még most sem adtál hiteles forrásra adatot????
  vagy te (esetleg már egy laikus is ahogy írod) szemre megmondod egy beteg fára h az vírusfertőzést kapott?? közelről nézted a leveleket (és láttad a vírusokat rajta) vagy csak a kocsiból menet közben??
  hát, sajnos ez tényleg búlvárstílus, vagy esetleg bölcsésztudós vagy ami persze dícséretes
  nem volt ez a beírásod kicsit elhamarkodott??
  Ezekből máris látszik alkalmasságod... a hitelesség csorbult”
 • 28. Csontember 2012. augusztus 15. 09:47
  „Khts: beletrafáltál öregem, biológusi végzettségem van :) De még a laikus is észreveszi. Környező országokban, hegyekben, amit saját szememmel láttam a vadgesztenyéken, mintha ősz lenne. Tehát: ne nyilatkozzon tájékozatlanul! Ez a baj.”
 • 27. Bendegúz007 2012. augusztus 15. 07:59
  „Páran írták az aknázó molyt a kis <moderálva>,az én erkélyem előtt is van 1 vadgesztenye fa,és 5 éve semmi baja se volt 4 éve minden évben tönkreteszik a fát,állítólag minden évben gyengül a fa,és végül megadja magát.”
 • 26. NP1 2012. augusztus 15. 05:58
  „Mike3 2012.08.14. 12:56

  "Édesapám a minap egy közelkeleti, sivatagos részeken őshonos gyomnövényt talált a kertben." - persze erről is Botka tehet.....”
 • 25. dodoni 2012. augusztus 14. 19:34
  „Minek ide eső? Úgyis azonnal vinnyog a nép, hogy lőttek a kerti partinak, a szabadtéri programoknak. Csak azt kapjuk, amit kérünk az Úrtól: "Csak ne essen!" Hát nem esik.”
 • 24. öregvegyész 2012. augusztus 14. 17:16
  „Sajnos ez aknázómoly fertőzés kb. három éve érte el Szegedet és várhatóan az összes vadgesztenyefa ki fog pusztulni.”
 • 23. macs 2012. augusztus 14. 16:14
  „Úgy látszik komoly problémával kell szembenézni. Fákra szükség van az utcákon, tehát inkább azon kéne gondolkozni, milyen fafajták lennének alkalmasak pótolni a haldokló fasorokat.”
 • 22. Khts 2012. augusztus 14. 15:10
  „meska:
  Rimon 10 EC ill. Runner 2F
  alkalmas szerek a moly rajzáscsúcsát elkapva, ez május közepén szokott lenni,
  ez sikerült is”
 • 21. meska 2012. augusztus 14. 14:58
  „Khts: ennyire nem vagyok szakember, de legutóbb a Fűvészkert felé tartva láttam szörnyű dolgokat. Amennyiben sikeresen védekeztek, úgy az néhány éven belül ki fog derülni, és mindannyian nagyon örülünk majd neki.”
 • 20. meska 2012. augusztus 14. 14:55
  „Nem vírus: aknázómoly. Jelenleg nincs ellene védőszer. Nem firkálok. Mezőgazdasági szakembertől hallom, aki ugyanúgy szomorú emiatt, mint gondolom, mi mindannyian. És az is igaz, hogy a szárazság is hatalmas károkat okoz. Nemrég a Mátrában láttuk a tölgyfákon...”
 • 19. Khts 2012. augusztus 14. 14:47
  „meska: mint a képekről kiderül h sikeres volt a legnagyobb vadgesztenye károsító az aknázómoly elleni megelőző védekezés, mert nem látható a leveleken aknázómoly járat, ami országszerte levitte a fasorok levelét
  hasonlóan nem látható a gombás levélfotosság sem vagy a termőtestek se, ezt is sikerült kivédeni

  csontember: a forrást esetleg megadnád? ha már tudós vagy és alkalmas a pozícióra illik ezt is megjelölni nem csak bedobni egy nem ellenőrizhető állítást. Vagy esetleg hiteles búlvárhír volt??? :))”
 • 18. Kutya11 2012. augusztus 14. 14:31
  „Igaza van Mike3-nak szerintem Makrai jó szakember. A város szerintem jól néz ki, ahhoz mérten h fele pénzt kapja közterületfenntartásra a kht mint arra elég. Ja, és 2-300 millát elvontak tőle tehát ennyivel kevesebből oldja meg mint nagytudású elődje.
  Nyilván vmagdi politikai alapon támadja mert mint irja itt mindenki, a locsolás megoldhatatlan és nem is igen segít. Vagy hogy is gondolod vmagdi?? fúrjanak lukat a fa tövéhez és abba tegyenek egy nagy tölcsért majd öntögessék bele a vizet lajtoskocsiból, várják meg míg elissza (néhány óra) majd jöhet a következő. Ez ha elissza a föld azt a pl 100 liter vizet fél óra alatt akkor 1 nap 48 fa, 1 hónap alatt 1500 fa, fél év alatt 9000 fa. Ez buli???!!! ugye vmagdi?? Nem kellene politikát keverni ebbe is!!!
  a permetezést csinálják, más épkézláb ötlet esetleg mert eddig semmi????????????????”
 • 17. macs 2012. augusztus 14. 13:30
  „Sajnálom, ha Te ezt vetted le.”
 • 16. Mike3 2012. augusztus 14. 13:18
  „15: Már ne haragudj, de a hozzászólásod csöpög az iróniától”
 • 15. macs 2012. augusztus 14. 13:16
  „14. Mike3,
  "Makrairól nyugodtan le lehet szállni, mert ő legalább szakember, ellentétben az ide firkálókkal."
  "Ne bántsátok Makrai urat, hiszen ő Makrai Lászlótól, erdészeti és növénybiológusi végzettséggel is rendelkezik.
  Mi csak laikusok vagyunk és csak okoskodunk. :-D"
  ???????????????????????????”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első helyfoglalókat fogadta a színház

Akik biztosra mentek, csaknem két órával a nyitás előtt odaálltak a pénztárhoz. Tovább olvasom