Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szárazságtűrő gabonákra van szükség a klímaváltozás miatt

Szeged - A mai kor elsősorban szárazságtűrő gabonát követel; a globális felmelegedésre adható válasz vagy ez, vagy az öntözés - mondta el Véha Antal, a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Agártudományi Centrumának elnöke szerdán Szegeden, az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete által támogatott konferencián.
Véha Antal beszámolt arról, hogy a Szegedi Biológiai Kutató Intézet, a Gabonakutató és az SZTE közösen keresi a megoldást, számos új fajta fejlesztésében vesznek részt. Rámutatott: Magyarország kifejezetten búzatermelésre alkalmas terület a talajadottságok és az éghajlat alapján. Most az a feladat, hogy a terület megmaradjon, meg kell győzni a gazdákat a búzatermesztés fontosságáról. A jó terméknek már könnyű jó piacot találni - jegyezte meg a szakember.

Véha Antal szerint rendkívüli jelentőségű a Pannon-gabona program, amelyet a hazai kutatók indítottak az Magyar Tudományos Akadémiával közösen, és amely a búzatermesztési hagyományok felelevenítését tűzte ki célul. A program az Alföldön termelt magyar búzára épít, amely a rendkívül jó keménységi értékekkel és magbelső-struktúrával rendelkezik, jó tésztaminőséget eredményez. Bár a mennyiségi versenyt Európában nem tudja felvenni, a minőségben jelentős fölénnyel rendelkezik.

A szegedi konferencia az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódó tanácskozássorozat egyik állomása volt. A főkonferencia október 16-án tartották Budapesten, a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület szervezésében. Keszthelyen az állati termékek és azok feldolgozása volt a fókuszban, Debrecenben az agrárgazdálkodás, Szegeden pedig az élelmezés során a növényi ágazat, a gabonatermékek kerültek a középpontba.

A konferencián jelen volt az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezetének regionális képviselője, Maria Kadlecikova is, aki elmondta: jelenleg a világon több mint egy milliárd ember éhezik. A folyamatot meg lehet állítani megfelelő anyagi ráfordítással, ami azonnali 83 milliárd dollár mezőgazdasági befektetést jelentene.

Maria Kadlecikova szólt arról, hogy a szegény országokban jó infrastruktúrát kell kiépíteni, olyan intézményhálózatot, amely a partnere lehet a külföldi segítőknek. Támogatásra van szükségük a jó minőségű vetőmag alkalmazásához, és az öntözés kialakítása is nagyon fontos. Az utolsó nagy probléma pedig az élelmiszerláncolatban a raktározás, a megtermelt élelmiszer ugyanis sok esetben tönkremegy, mert nem tudják szakszerűen tárolni. Későbbi feladat lesz majd, hogy a szegényebb országokban megtermelt árut a megfelelő élelmiszerbiztonsági előírások mellett a piacra kell engedni az Európai Unióban - részletezte Maria Kadlecikova.

Olvasóink írták

 • 3. szunyi 2009. október 22. 10:44
  „A vetőmag is egy árú, amit el kell adni.
  A Monsanto soha nem foglalkozott buzával, ugyanis ott a helyi klimára, talajra specializált vetőmag a divat (az éri meg), amit vissza is lehet vetni (önbeporzó, nem hibrid mint a kukorica).
  Két nagy cég van Mo.-on aki búza vetőmagot ad el (csávázott stb...).
  Az egyik az FVHM tulajdonában áló Szegedi Gabonakutató, a másik pedig részben az MTA tulajdonában álló (outsourcingolt) Martonvásári Gabonakutató.”
 • 2. Buksi 2009. október 22. 07:14
  „Ja, MONSANTO az a cég aki a 2007-es termányár robbanaésból a legnagyobbat profitálta ! Magas maradt a növszerek ára, a vetőmagárak a csilagos egekben maradtak.....”
 • 1. zest 2009. október 22. 03:40
  „"A konferencián jelen volt az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezetének regionális képviselője, Maria Kadlecikova is, aki elmondta: jelenleg a világon több mint egy milliárd ember éhezik. A folyamatot meg lehet állítani megfelelő anyagi ráfordítással, ami azonnali 83 milliárd dollár mezőgazdasági befektetést jelentene."

  83 milliárd dollár osztva 1 milliárd éhezővel.... gondolom a számítások a MONSANTO-nál készültek Maria Kadlecikova számára.

  http://www.youtube.com/watch?v=RSdnOKrq6Ko&feature=related”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szuperlézer távlatai

A nagyműszer ide kerülése a tantárgyat és az egyetemi szakot is népszerűsíti. Tovább olvasom