Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szármát, bodagot készítenek a baksi közösségi házban

Baks - Alapvető háztartási ismereteket és a hagyományos roma ételek elkészítését is megtanulják a helyi fiatalok a máriatelepi közösségi házban szervezett gasztronómiai foglalkozásokon.
– A romáknál nemcsak vasárnap van nagy családi ebéd, hanem a hét bármely napján. Tizenketten vagyunk testvérek, de bárki tévedt is be hozzánk ebédidőben, meg tudtuk kínálni valamivel. Ha egy roma családhoz vendég érkezik, rögtön előkerül a kolbász, a szalonna vagy bármilyen étel, amivel a vendég kedvében járhatnak – tudtuk meg Kelemen Istvánnétól. Karolina a baksi szegregátumban, a máriatelepi közösségi házban tart gasztronómiai foglalkozást a helyi roma lányoknak. Főzni tanulnak, és a háztartási ismereteket is gyakorolják: ablakot mosnak, mosogatnak, sepregetnek.

A helyi roma lányok nagyon lelkesen tanulnak Kelemen Istvánnétól (bal oldalon). Fotó: Schmidt Andrea
A helyi roma lányok nagyon lelkesen tanulnak Kelemen Istvánnétól (bal oldalon).
Fotó: Schmidt Andrea

Roma bodag

Sokkal finomabb, mint a sima kenyér a roma bodag, vagy más néven cigány kenyér – bizonygatták a foglalkozáson részt vevő lányok, akiktől megtudtuk: a bodag elkészítéséhez élesztő, egy liter langyos víz, só és egy kilogramm liszt kell. A tésztát megdagasztjuk, kelni hagyjuk, majd tepsiben kisütjük háromnegyed óra alatt. A bodag töltött káposzta vagy bármely más étel mellé kiváló kísérő lehet.

A lányok nagyon lelkesek, közösen ötletelnek, mit főzzenek a foglalkozáson. Amit itt kipróbálnak, otthon is elkészítik. Legutóbb raguleves és lekváros piskóta volt a menü. Kérdésünkre a kis kukták, Diána, Vivien, Adrienn és Krisztina kívülről fújták a receptet. Főztek már gulyást, krumplis pogácsát, mákos nudlit, bablevest és hagyományos roma ételeket is. Például tyúkpörköltet és szármát, azaz töltött káposztát. Kiderült: a romák sokkal fűszeresebben főznek, több zöldséggel készítik az ételeket. Szeretik a nagy lakomákat, ha óvodából, iskolából ballag a gyerek, óriási ünneplést csapnak. A tehetősebb családoknál pedig nem ritka a 7-800 vagy akár ezerfős lakodalom sem. Október 15-én is nagy ünneplés volt Máriatelepen: Karolina felügyeletével 123 főre főtt az étel két üstben a hagyományőrző családi napon.

– A hátrányos helyzetű családoknál sajnos a körülmények nem teszik lehetővé, hogy a fiatal lányok az alapvető háztartási ismereteket megtanulják, vagy főzzenek. Ők ezt itt tehetik meg – magyarázta Cimberné Maszlag Anikó, a közösségi ház vezetője, aki a foglalkozásvezetők kiválasztásakor arra törekedett, hogy olyan embereket kérjen fel a feladatra, akik példaként állhatnak a roma közösség elé.

Olvasóink írták

 • 4. csillogás 2011. november 04. 10:38
  „Ezek a fiatal lányok legalább megtanulnak főzni, mert akarnak, ellentétben a mai lányokkal, akik nem foglalkoznak ezzel.

  Tudom ajánlani, hogy kóstoljátok meg a bodagot, nagyon finom. Nekem jobban ízlik, mint a fehér kenyér.”
 • 3. zoltanszabo 2011. november 03. 12:48
  „moderálva offtopic”
 • 2. buksi111 2011. november 03. 07:56
  „Tisztelt Szabó Zoltán!
  Ezek a fiatalok nem lopnak nem csalnak és nem hazudnak.Lehet hogy ön a saját példáját kívánja felhozni a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal kapcsolatban mivel ön lehetséges hogy a fent említett dolgokat végzi?
  Örülni kellene,hogy a mostani fiataloknak lehetőségük van arra,hogy sok mindent megtanuljanak és legyen céljuk az életbe a pályaválasztás során.Nem kritizálni kell a halmozottan hátrányos helyzetű embereket hanem itt a példa összefogással lehet őket tanítani a élet jó példájára.Én csak annyit tudok mondani minden kedves olvasóknak így Szabó Zoltánnak is hogy nem irigykedni kell a másikra hanem tenni azért hogy a környezetben a halmozottan hátrányos helyzetű embereknek jó legyen és ne a nyomorba keljen énijük ami most már nem csak a hátrányos helyzetű embereket érint hanem sok más embereket is.”
 • 1. zoltanszabo 2011. november 02. 23:32
  „Nagyon jó ötlet ezeket a gyerekeket tanítani.
  Nem csak főzni, hanem a rendre-tisztaságra is. Meg a munkára nevelés is fontos. Jó lenne ha a tanulás, a munka volna a legfontosabb a fiatalok szótárában. <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faforgácsból tüzelőanyag

Huszonegymillió forintból brikettgyártó üzem épült Kisteleken. Évente 2-300 tonna brikett előállítására lesz képes. Tovább olvasom