Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szárnyalhat a szerecsen

Szeged - Idei születésű ez a szerecsensirály, amelyet olvasónk örökített meg a Fehér-tó sándorfalvi részén.
A Korom-szigeten kelt ki a sötét tollazatú szárnyas, és már gyűrűt is kapott. A lábra erősített azonosító száma tetszőleges, az a fő, hogy egyedi legyen. A színe viszont egyáltalán nem mindegy; a piros gyűrű kizárólag a trianoni Magyarország területéről származó madarat jelöl.

Ilyet használnak Szlovákiától a Vajdaságig. Teleléskor ez alapján a „személyi igazolvány" alapján ismerik fel a madarászok, és interneten értesítik egymást a magyar szállóvendég érkezéséről, akár Spanyolországban, akár Olaszországban tölti a téli szabadságát, akár a La Manche-csatorna francia vagy angol partján köt ki.

A piros gyűrű a trianoni Magyarország területét jelöli. Fotó: Bakacsi Gábor
A piros gyűrű a trianoni Magyarország területét jelöli. Fotó: Bakacsi Gábor


Hivatalosan a Magyar Madártani Egyesület kapja az információkat a gyűrűzött példányokról; a szervezet gyűjti adatbázisba a leolvasások helyét és időpontját. Így az adatküldőknek és a kutatóknak is egész életrajzot tudnak rendelkezésére bocsátani egy-egy madárról. A szerecsensirályok némelyike 15 évet is megél, azalatt sok ezer kilométert jár be, amit ilyen módon feltérképeznek a szakemberek. Az adatküldőnek pedig legyezgetheti a hiúságát, hogy a neve bekerül a „nagy könyvbe" a tudomány előmozdításáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítésre kötelezték Kumborékat

Több 10 millió forintot ítélt meg jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék. Tovább olvasom