Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szárnyas dinnyék ef Zámbótól

Szeged - „Örömfestészet" – így lehetne jellemezni ef Zámbó István művészetét, amit holnaptól a szegedi közönség is szemügyre vehet. Korunk extravagáns alkotója több mint hetven képpel, szobrokkal és egy installációval mutatkozik be. Az ef Zámbó életművét bemutató kiállításon olyan egyedi, karakteres szimbólumok is megjelennek, mint a sugárzó koporsó vagy éppen a szárnyas dinnye.
– Ef Zámbó István autodidaktaként kezdte pályafutását – mondja Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora, a REÖK művészeti vezetője. – A művészetet egyfajta terápiás tevékenységként éli meg, úgy is mondhatnám: „örömfestészet" az övé. Igazán egyedi stílust alakított ki magának. Pályája kezdetén, a hatvanas-hetvenes években valódi polgárpukkasztó fenegyereknek számított. Partvonalon kívüli volt, aki mára azonban kanonizálódott.

Ef Zámbó nem csupán örömfestészetet, hanem örömzenét is alkot: alternatív rockzenekara, a Happy Dead Band február 13-án a
REÖK-ben is fellép. Koncertjeiken saját szerzeményeiket, Bizottság-, Balaton-, Neurotic-, és Trabant-dalokat játszanak.

A tárlaton hetvenöt kép, tizennégy szobor és egy installáció látható életművéből, a hatvanas évektől kezdődően napjainkig. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti főtanácsadója szerint ef Zámbó nem az a fajta művész, akit be lehet skatulyázni. A szegedi kiállítóházban is látható alkotások hihetetlenül színes fantáziavilágáról tesznek tanúbizonyságot: a szürrealista és dadaista vonásokkal bíró, gyermeki humorral és bájjal fűszerezett munkákon gyakran találkozhatunk többször is felbukkanó szimbólumokkal. Sokszor a kulturális ikonokat is beemeli a képekre, legtöbbször használt alakjai között van a miskakancsó, Superman, Háry János és Kleopátra.

Ef Zámbó István az Ördög című festménye is látható majd a szegedi kiállításon.
Ef Zámbó István az Ördög című festménye is
látható majd a szegedi kiállításon.

– Az egyik képen látható az úgynevezett Edwin-marslakó, melyet ef Zámbó a hatvanas években talált ki magának, és valószínűleg a világból és akkori helyzetéből való elvágyódását szimbolizálta. Meglepő és szintén sokszor megjelenő jelkép a lángoló koporsó is, amely furcsa módon pozitív jelentést kap, egyfajta lélekhajót ábrázol.

Ef Zámbó István különös alkotásait március 15-éig láthatják az érdeklődők a REÖK-ben. A teljes árú belépők 700, a kedvezményes jegyek 500, a felnőtt csoportos belépők 500, a kedvezményes csoportosak pedig 400 forintba kerülnek.

Egypercesek 50 percben

Örkény István Egypercesei újra színpadra kerülnek február 10-én 19 órakor a REÖK-ben. A novellákat a Szegedi Focus Műhely színészei adaptálják a REÖK színpadára. Az előadásra szóló jegy ára 500 Ft.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsonytól Szegedig

Szeged - Pozsonyban diplomázott, sokat forgatott Szlovákiában, így az ottani közönség jobban ismeri Gubík Ágit, mint a magyarországi. Tovább olvasom