Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Szatmárnémetiben folytatódik a fáraó szobrok ˝pályafutása˝

Szeged - Kedden elszállították a több mint egy tonnás fáraót, III. Amenhotepet és nejét, Tijét Szatmárnémetibe. A szobrok fél éven át ültek a Móra Ferenc Múzeum előtt.

December 30-án bezárta kapuit a Fáraók Egyiptoma című, minden idők legsikeresebb vidéki tárlata a Móra Ferenc Múzeumban. A június óta a tárlatot hirdető két szobrot kedden bontották le. A bontáshoz több mint 10 szakember kellett, akik daruval és kosaras kocsi segítségével mozgatták a 8,5 méter magas, közel egy tonnás kolosszusokat. 

Romániába szállították a fáraó szobrokat. Fotó: Móra Ferenc Múzeum/Linczer-Katkó Izabella (galéria)

-  Kedden szinte egész nap dolgoztak a bontáson: a két szobron kívül a két oszlopot is le kellett bontani - mondta Hegedűs Anita, a múzeum PR-munkatársa.

III. Amenhotep és neje, Tije 2-2 darabból állt össze. A két szobor több mint fél éven át állt -vagyis ült - a múzeum előtt: júniusban kerültek a helyükre.

Romániába szállították a fáraó szobrokat. Fotó: Móra Ferenc Múzeum/Linczer-Katkó Izabella (galéria)

- A két kolosszus a valóságban is létezik: a Kairói Múzeumban láthatóak Egyiptomban - egészítette ki a szakember.

Hozzátette, a szobrok "élete" viszont itt nem ért véget: Szatmárnémetibe szállították őket rögtön bontás után az ottani múzeum munkatársai, ahol Egyiptom-kiállítást fognak szervezni - a szobrok ennek a kiállításnak lesznek a főszereplői, tehát folytatódik a "karrierjük".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

!!!!Vigadó helyett arab központ? !!!!

Miután érdeklődtünk a Quaestor Invest Kft.-nél, az ajánlat eltűnt a cég honlapjáról. Kérdéseinkre több mint egy hét elteltével sem kaptunk választ. Tovább olvasom