Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Szauna és Kant a két ünnep között

Szeged - Méltóságteljesen pihenő toronydaru az újszegedi építkezésen, szünetelő iskolások – ugyanakkor tömött fürdők, önkormányzati irodák és vizsgaidőpontok: kinek lazítással, kinek munkával telik a két ünnep közötti időszak.

– Sok hasznosat nem tudnánk csinálni a mínuszok miatt. Leginkább betonoznunk kellene, de ahhoz nem fogunk hozzá ilyen hidegben. Csak az őrszemélyzet tartózkodik az építkezés területén. Január ötödikén mindenképpen dolgozunk, a zsaluzást például biztosan elkezdjük – tájékoztatott Hegyes Zoltán, a kivitelező Szeviép Zrt. vállalkozási főmérnöke, mikor kérdeztük, dolgoznak-e a két ünnep között a majdani újszegedi wellness- és élményfürdő építkezésén.

Még a kutya sem járt tegnap arra, amikor bekukkantottunk: a biztonsági őr és ebe az egyik bódéban tartózkodott. Pihent a toronydaru is: máma már nem rakod tovább. Odébb, a Forrás Hotelnél viszont iparkodtak a bontáson dolgozó markolók.

Ilyen vegyes képet fest ez a két ünnep közötti néhány nap: a hétfő sokaknak nem jelentett igazi hétkezdetet, iskolai szünet van, számos cég és üzem tart zárva január 5-éig.

Csendélet az újszegedi fürdőépítkezésen. Fotó: Karnok Csaba
Csendélet az újszegedi fürdőépítkezésen.
Fotó: Karnok Csaba

Nem így a fürdők: Balogh László, a mórahalmi önkormányzat kabinetvezetője elárulta, az előző napokban a szokásos forgalmuk dupláját látták vendégül. – A szaunát, masszázst keresték a legtöbben. Zömmel családostul érkeznek a fürdőbe, amely holnap és elsején is nyitva tart – mondta.

– Pihenni, feltöltődni jönnek az emberek, a szaunában kiizzadni a sok méreganyagot a szervezetükből. Jóval többen jöttek, mint egy átlagos hétfőn – érzékelte az algyői Borbála fürdő pénztárosa, Portörő Lászlóné is.

Az idegeneknek tilos, a munkásoknak most ünneprontó építési területre lépni. Fotók: Karnok Csaba
Az idegeneknek tilos, a munkásoknak most ünneprontó építési területre lépni.
Fotó: Karnok Csaba

Az ügyintézésbe szintén sokan ugrottak fejest: tegnap a szegedi városházán rendes ügyfélfogadási nap volt, minden iroda és csoport „rendelt" – igaz, a munkatársak nagyjából egyharmada szabadságon van dr. Orosziné dr. Polner Kinga, a Szegedi Önkormányzat Általános Igazgatási Irodájának hatósági osztályvezetője becslése szerint. Elmondta: „elég sokan" voltak tegnap az irodákon, a szabálysértésekkel foglalkozó szekciót legalább 15-en felkeresték.

Az egyetem folyamatos üzem: vizsga karácsonyon túl és szilveszteren innen. Fotó: Karnok Csaba
Az egyetem folyamatos üzem: vizsga karácsonyon túl és szilveszteren innen.
Fotó: Karnok Csaba

Sokan adták egymásnak a kilincset a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának Ady téri épületeiben is: a két ünnep között is akadnak vizsgaidőpontok. Ennek megfelelően Kant, Fichte és Hölderlin társaságában töltötte a karácsony nagy részét a filozófia szakos Kozma Csaba, Vörös Dóra, Farkas Richárd Zoltán és Huszár Nóra. – Azt hittük, buli ilyenkor vizsgázni, de nem az – tapasztalta Dóra, akinél a bejgli és a szaloncukor élvezett elsőbbséget az utóbbi napokban. Azt még nem tudták, milyen jegyet hoz nekik a Jézuska, ám azt biztosra vették: oktatóikat nem hatja meg a posztkarácsonyi hangulat.

Ritkább járatok

A szegedi közlekedésben is hétvégehangulat uralkodott tegnap reggel: gyér volt a forgalom. Napközben aztán mindenki behozta a lemaradást, nem voltak kevesebben az utakon, mint egy átlagos hétköznapon. A Szegedi Közlekedési Társaság és a Tisza Volán járatai tegnap és ma munkanapi rend szerint közlekednek, de ritkábban, iskolaszüneti menetrend alapján. Szerdán, szilveszterkor szintén munkanap lesz a tömegközlekedésben, este 6 órától azonban járatritkítással kell számolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életével játszik, aki jégre merészkedik

Szeged - Egy-két centis jégtakaróval beálltak a szegedi tavak. A pár napos fagyot kihasználják a vakmerő csúszkálók: a Vértó közepéig vezetnek be a nyomok. Tovább olvasom