Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szavalásra toborozzák a köztisztviselőket

Szeged - Nyomásgyakorlásnak érzi néhány köztisztviselő, hogy a kormányhivatal minden dolgozóját felhívta a vasárnapi közös szavaláson való részvételre. A hivatal szerint nincs szó nyomásgyakorlásról.
Bizalmas levélben hívja a vasárnapi közös szavalásra a kormányhivatal dolgozóit – a szakigazgatási szervekkel együtt – Juhász Tünde kormánymegbízott. Azt kéri, csatlakozzanak a Honvédelmi Minisztérium közös ünnepléséhez. Úgy fogalmaz, „kormánytisztviselőként a nemzet javára cselekedve, e szolgálatra tekintettel erkölcsi kötelességünk nemzeti ünnepeink hagyományának ápolása. Erre tekintettel várom a Tisztelt Kollégákat a 2015. március 15-én vasárnap a kormányhivatal épülete előtt 14.30-kor kezdődő megemlékezésen. Minden kollégám megtisztelő jelenlétére számítok."

– Ilyen nyomás hatására nem lehet nem elmenni, ugye? A gyerekeinket a KLIK toborozta a kényszerszavalásra, a munkahelyünk meg bennünket – panaszkodott egy tisztviselő. Egy másik hivatal munkatársa céges mobiljáról nem merte beolvasni a felhívást, inkább kinyomtatta és személyesen adta át szerkesztőségünknek.

– A kollégáim felnőtt emberek. El tudják dönteni, miként ünnepelnek a szabadidejükben – kommentálta a hírt Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára, és a levélből vett idézetekkel folytatta: – Kollégáim mindennap „kormánytisztviselőként a nemzet javát szolgálják". „Erkölcsi kötelessége" a munkáltatónak is van, mégpedig abban, hogy munkatársait a tisztességes munkáért tisztességesen megfizesse. Ma Magyarországon a közszolgálatban százezrek dolgoznak úgy, hogy a munkájukért kapott havi fizetés nem éri el a létminimum szintjét. Ez méltánytalan.

A megyei kormányhivatal érdeklődésünkre megismételte, amit a diákok szavalásra toborzásáról küldött. Azt írta, a hivatal minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel népszerűsíti a „Mi március 15-énk!" elnevezésű felhívást. Így természetesen a hivatal valamennyi munkatársát is megkeresték. Idézték a levélből a kormány-tisztviselői esküben, valamint az Alaptörvényben szereplő erkölcsi elveket, illetve a felhívást. Hozzátették, a tájékoztatásban semmiféle presszió nem szerepel.

Azon gondolat jegyében született, amely szerint az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hősei megérdemlik a főhajtást mindannyiunktól. Még ha ez a szabadidő idejére esik, akkor is.

Hangsúlyozták, a csatlakozás önkéntes, a döntés mindenkinek a saját értékrendjén, a nemzeti ünnepekhez, valamint az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz és annak emlékéhez való viszonyulásán múlik. Lapunk munkatársait is meghívták a szavalásra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gólem és Bezerédi a REÖK-ben

Folytatódik a független és szobaszínházi sorozat a REÖK-ben. Tovább olvasom