Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Száz év a Dózsa György iskolában

Dékány Imre akadémikus, az egyetem rektorhelyettese, Ilia Mihály irodalomtörténész, Lékó Péter sakknagymester, Vajda Attila olimpiai bronzérmes kenus – csak néhány ismert szegedi személyiség, akik az idén százéves Dózsa György Általános Iskolában tanultak.
Az idén százéves szegedi Dózsa György Általános Iskolában sajátította el a betűvetés tudományát 1953 és 1961 között a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektorhelyettese, a kolloidkémiai tanszéket vezető egyetemi tanár, az akadémikus Dékány Imre.

Professzorok a katedrán

– Emlékszem, 1957-ben új tanárok jöttek az iskolába. Tízéves gyerekekként nem tudtuk, miért van ez. Csak húsz év múlva tudtuk meg, hogy az '56-os események után bocsátották el őket az egyetemről és a Dózsában kellett tanítaniuk – emlékezett a professzor, akinek osztályfőnöke Ökrös Lászlóvolt, akit viszont a Délmagyarország szerkesztőségéből küldtek az iskolába a forradalom után, „büntetésből". (Nem sokáig tanított, visszakerült a szerkesztőségbe és a kulturális rovatot vezette – A szerk.) Dékány Imre professzor egykori történelem tanára és 7–8. osztályos osztályfőnöke Fenyvesi Istvánlett, aki egyébként tanszékvezető főiskolai tanár volt.

Ünnep

Szerdán kezdődött a Dózsa György Általános Iskolában az a programsorozat, amellyel a 100 éves iskolára emlékeznek. A diákok és a tanárok a legkülönbözőbb versenyekkel, bemutatókkal és kiállításokkal idézik fel a régi időket. Az ünnepi eseménysorozat az iskola diákjainak részvételével szombaton este a felsővárosi templomban ajándékkoncerttel fejeződik be.

Sportzsenik a padban


– Az iskola jelenlegi arculata egykori igazgatónk, Kecskés Antal irányítása alatt alakult ki a 70-es, 80-as években. A vízi úttörőcsapat működése adta az ötletet, hogy megvalósuljon az emelt szintű testnevelés oktatás, amely a mai napig a kajak-kenu sportág szegedi utánpótlását biztosítja – emelte ki Tóthné Lengyel Mária igazgató. Itt nevelkedett, igaz csak hatodik osztályos korától az olimpiai bronzérmes kenus Vajda Attila is.
– Mindenben segítettek, hogy a tehetségem ne vesszen el – magyarázta az 1998-ban végzett kenus, aki a jövő évi olimpiára kvalifikáló duisburgi világbajnokságra készül. – Sajnálom, hogy az ünnepi programokon nem lehetek ott, de az edzőtáborból nem lehet hazamenni. Lélekben a dózsásokkal leszek – mondta.

Nem lehet ott az ünnepségen az iskola másik híres neveltje, a világ egyik legjobb sakkozója, Lékó Péter sem. Szeged díszpolgára jelenleg a monacói 16. Amber-versenyen vesz részt. Kérésünkre viszont ellátogatott régi iskolájába a város másik díszpolgára Ilia Mihály irodalomtörténész.

Névjegy

A jelenlegi iskolaépületben 1907 őszén indult meg a tanítás. Az intézmény a két világháború között elemi népiskolaként működött. A háborúk idején katonai szállásként szolgált. Először Szent György Téri Általános Iskola volt a neve, majd 1949-ben Dózsa Györgyről nevezték el.

„Képzeletben felmegyek a lépcsőn"

– Emlékszem, amikor 1946-ban bekerültem az iskolába, a pince tele volt katonaruhákkal, mivel 1944-ben katonai kórház működött az épületben. A tápai iskola elindított írni- olvasni, a Dózsa pedig a szakmám felé irányított. Itt szoktattak rá az olvasásra. Mindennap elmegyek az iskola előtt és ezáltal egy lelki emlékező mechanizmus alakult ki bennem. Képzeletben felmegyek a lépcsőn és emlékezem a diákokra és a tanárokra. Az osztályunkból legalább tíz olyan egyetemi tanár vagy magasan képzett szakember lett, akik ebből az iskolából vitték a szellemiséget. Maradt személyes kapcsolat is, hiszen olyan tanárok tanítottak a Dózsában, akiket én oktattam az egyetemen – mesélte a 73 éves irodalomtörténész, aki tanórákat is felidézett. Sőt megnézte egykori bizonyítványát, amiből az derült ki, hogy nem volt valami jó tanuló, de magyarból és természettanból mindig kitűnt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom