Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Száz forint lesz egy köbméter gáz

Akinek több mint 90 ezer forint az egy főre jutó nettó jövedelme, nagyon egyszerűen kiszámolhatja, mennyivel többet fizet majd január 1-jétől a gázért. Egy köbméter ára ugyanis megközelíti majd a 100 forintot.
Nagyításhoz klikk a képre!
Egyszerűsödik a gázdíj kiszámításának módszere 2007. január elsejétől, sajnos: egy bizonyos jövedelmi szint felett – ez fejenként 90 ezer 301 forint – többé nem kell már vesződni azzal, hogy egy köbméter (vagy egy megajoule) fűtőanyag tényleges árából levonjuk a kedvezményeket. Jövőre elegendő lesz durván egy százassal megszorozni a köbméterek számát, ami azt jelenti, hogy mintegy 72 százalékos drágulással számolhatunk. Most egy köbméter gázért csak az fizeti ki tisztán a 97,63 forintot, aki háromezer köbméternél többet fogyaszt el egy év alatt, de a háromezer alatti gázmennyiségért még neki is jár a kedvezmény.

Ha egy átlagos 60 négyzetméteres lakást veszünk alapul, amelynek 1500 köbméter körüli az éves gázfogyasztása, és a benne élő egyedülálló mondjuk megkeresi a havi 100 ezer nettót, akkor ő az eddigi 85 ezer 500 forintos éves díjnak csaknem a dupláját, 150 ezer forintot fizeti majd ki. Eddig 50-57 forint körüli árat fizetett egy köbméterért. Ha házastárs és gyermek is él a lakásban, s a fejenkénti nettó jövedelem ezáltal 60-70 ezer forintra mérséklődik, már „csak" 35 százalékos a drágulás mértéke. De még így is 110 ezer forintnál áll meg a számláló.

Alapvetően változik meg ugyanis a gázártámogatás rendszere januártól.
Nagyításhoz klikk a képre!
Noha még nincs végleges döntés, annyit tudni lehet: fenekestül felforgatnák a jelenlegi gyakorlatot, a rászorultságot vennék alapul, nem az elfogyasztott gáz mennyiségét. A rászorultságot pedig a nyugdíjminimumhoz viszonyítva állapítanák meg, ami jelenleg 25 ezer 800 forint. Ennek duplájáig nem lesz növekedés, a nyugdíjminimum három és félszeresénél azonban már 72 százalékos a drágulás.

Információink szerint az új gázdíjak életbe lépése előtt a rászorulók egyszerű nyomtatványt töltenek majd ki a jövedelmükről. Az APEH dolga lesz, hogy ellenőrizze a „bevallásokat", s hasonlóképpen szankcionáljon, mintha adócsalás történt volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom