Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Száz fotó a XX. századi Szeged száz évéről

A XX. századi Szeged villanófényben című tárlaton a látogatók megismerhetik a város egy évszázadának mindennapjait vagy éppen történelemformáló pillanatait.
100 fotóval szemléltetik Szeged 100 évét a Fekete ház új kiállításán. A XX. századi Szeged villanófényben című tárlaton a látogatók megismerhetik a város egy évszázadának mindennapjait vagy éppen történelemformáló pillanatait. A február 6-án, szerdán 17 órakor nyíló kiállításon minden évtizedről 10 képet mutatnak be a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből.

A tárlaton a századforduló évtizedétől egészen a 90-es évekig tíz-tíz fotográfia érzékelteti a szegedi történéseket.


Szeged egyszerre sajátos és egyszerre tipikus XX. századi magyar város. Szegedről indult útnak 1919-ben Horthy új kurzusa; a két világháború között Szeged egyetemi várossá, püspöki székhellyé és - meghatározó részben Klebelsberg Kunonak köszönhetően - kulturális központtá vált; 1956-ban pedig itt, a szegedi egyetemen lobbant fel a forradalom lángja.

Szeged alakítója a múlt századnak, de a városon jó és rossz értelemben is ott a lenyomata a XX. század történéseinek. A most nyíló fotókiállítás egyfajta töprengést, meditálást segít elő az évtizedenkénti 10-10 fotóval. Hogy a hatás még kézzelfoghatóbb legyen, minden „évtized-blokk" mellé elhelyeztek egy-egy korabeli tárgyat is: 10 évtized 10 tárgy, Szeged évszázada 10 különböző korú tárgy által demonstrálva.


A kiállításon felbukkan a Rákosi és Sztálin óriásportrékkal „ékesített" szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Láthatjuk a hadi kórházként működő Fekete házat, a Széchenyi téren átsuhanó gokartokat és számtalan kultikus szegedi épületet és közéleti személyiséget - évtizedekkel ezelőttről.

A XX. század a múlté. Már nem tudunk formálni rajta. Amit elődeink elhibáztak, elmulasztottak, már nem javítható, nem pótolható. Nem tehetünk mást, csak bemutathatjuk, értelmezhetjük, átélhetővé tehetjük a tíz évtized történéseit egy város színterein keresztül. A tárlat e lelki időutazást szolgálja.


A tárlatot február 6-án, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Fekete házban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilos képzés indul a kommunikáció szakon

A megfelelő elméleti alapok mellett megtanítják, hogyan kell a közösségi médiát tudatosan használni, mobilalkalmazásokat tervezni. Tovább olvasom