Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Százból tizenötször nem jön időben a mentőautó

Szeged - Csongrád megyében százból tizenötször nem jön időben a mentőautó, de felére csökkent a kórházakban „határidőn túl" átvett sürgős betegek száma. A régiós mentőigazgató szerint idén már javulnak a mérőszámok.
A napokban tette közzé az Egészségbiztosítási Felügyelet azokat a mutatókat, amelyek a mentés minőségének változásait hivatottak bemutatni 2006 és 2007 azonos időszakának (április–szeptember) összehasonlításával. A vizsgálatra többek közt azért volt szükség, mert az egészségügyi átalakítások miatt csökkent azoknak a kórházaknak száma, amelyek mentővel szállított, sürgős ellátásra szoruló betegeket tudnak fogadni. Ezzel nőttek a mentési távolságok is, a feladatok pedig elvileg több időre kötik le a mentőegységeket. A felmérés ugyan országos átlagban alig érzékelt változást – az egyes régiók között viszont jelentős eltérések vannak.

Csongrád megyében százból tizenötször nem jön időben a mentőautó. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyében százból tizenötször nem jön időben a mentőautó.
Fotó: Karnok Csaba

A mentés egyik legfontosabb szempontja, hogy a segítség minél gyorsabban kiérjen a helyszínre. Uniós szakmai elvárás, hogy a mentők a riasztástól – azaz a telefonhívástól – számított 15 percen belül megérkezzenek. Ez most sehol sem teljesül maradéktalanul az országban. Legjobban a kisalföldiek állnak: Győr-Moson-Sopron megyében száz esetből csak tizenegyszer nem érnek ki időben – míg a szomszédunkban, Bács-Kiskunban harmincszor. Csongrád megye a jobbak közé tartozik: százból csak valamivel több mint tizenötször nem sikerül negyedórán belül megérkezni a helyszínre. Ez a mutató egy év alatt kevesebb mint egy százalékot romlott.

Javulás a levegőben

Cserjés Andrea, a mentőszolgálat régiós vezetője a Csongrád megyei adatokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: azok – az egészségügyi átalakítások dacára – a mentős ellátás minőségének stagnálására utalnak. A főorvos szerint mivel a betegszállítási feladatokat januártól már magáncégek végzik, és így felszabadult a mentési kapacitásuk egy része, a legfrissebb, 2008-as adatok javulást mutatnak majd a tavalyi számokhoz képest.

Előfordul olyan is, hogy fél óránál is többet kell várni a mentőkre. Ilyen szempontból pozitívum, hogy Csongrád megyében minden száz mentési feladatból csak alig több mint kétszer több a kiérkezési idő harminc percnél. A számok töredékszázaléknyi romlást mutatnak. Bács-Kiskunban viszont az ország legrosszabb ilyen értékét találjuk: százból hétszer fordul elő a félórás kiérkezési idő átlépése. A legszerencsésebbek ebben is a kisalföldiek: náluk száz esetből csak egyszer van ilyen.

Jó hír a Csongrád megyeieknek, hogy az átalakítások ellenére is van olyan érték, ami javulást mutat. Az úgynevezett betegátvételi veszteglés kategóriájában egy év alatt 2,43 százalékkal javult a helyzet. Ez azt jelenti, hogy a korábbi négy és fél eset helyett tavaly már csak alig több mint kétszer fordult elő százból, hogy a kórház a mentőegység megérkezésétől számítva tíz percen belül nem vette át a beteget, vagy nem döntött 15 percen belül a továbbküldéséről. Ez többnyire olyankor fordul elő, ha az ügyeletes orvosra várnak, vagy negyedóránál tovább tart a beteg vizsgálata. A probléma leginkább Pesten jellemző, ahol százból 29-szer fordul elő, a Kisalföldön élőkkel viszont csak elvétve esik meg: ezerből három esetben.

Olvasóink írták

 • 16. zsóka 2008. május 26. 15:56
  „Bocs a név elírásért.”
 • 15. zsóka 2008. május 26. 15:55
  „Siós Károlynak
  Nekem két negatív és egy pozitív tapasztalatom van.
  1. Anyámat frissen műtve Szegedről Cs.palotára délután fél 4-re sikerült hazaszállítani, mindezt úgy, hogy már fél kilenc körül kiparancsolták a kórházi ágyból. Mire hazaértek vele, már akár vissza is vihették volna, olyan állapotban volt. Ez nem most történt, hanem kb. 10 éve.
  2. Férjemet majdnem halálos baleset érte külföldön a ´90-es években, olyan helyen, ahol nemigen volt még gyógyszer akkoriban. Itthonról jött ki mentő, az orvos és az ápoló egész úton dolgoztak rajta, közben próbálták a műtőt előkészíttetni. Az ügyeletvezetőt Mészáros Péternek hívták. Le a kalappal.
  3. Anyámat este fél 7 körül találtuk meg, igen rossz állapotban, nem tudott mozdulni, memória nulla, széklet-vizelet az ágyban, a nevét nem tudta megmondani. A mentők helyett Makóról az ügyeletes orvos jött ki, aki adott neki egy injekciót, aztán azt tanácsolta, itassunk vele forró cukros teát. Ha nem javul 1 óra mulva, hívjunk mentőt. Hívtunk. A mentő újabb 1 óra mulva ért ki, aztán Makón még felvett egy beteget, akit lerakott Deszken, utána hozta be Anyámat Szegedre, ahol később agyműtétet hajtottak végre rajta.
  Szerinted ez milyen ellátás? Németi Erzsébet”
 • 14. patron 2008. május 25. 22:00
  „Jé a liberálbolsevik sad fórumszolga rögtön ugrott...  Mindenki tudja, hogy mi a baj.


  Azt tudtátok, hogy a mentőautó Magyar találmány? Az első rohamkocsi Budapesten teljesített szolgálatot.”
 • 13. sad 2008. május 25. 21:41
  „Inkább a telefonokat kapkodjad,ne az interneten pörögj!!!Ezért késnek a mentők!!!”
 • 12. Porter! 2008. május 25. 18:55
  „Örülök, hogy mindenki örül, hogy végre talán egy kicsit javult a helyzet a mentésben. Igaz nem a legjobb, de végre talán alakul a dolog. Azért az OMSZ-nak is könnyebb egy kicsit az élete, mióta nem kell taxi szolgálatot teljesítenie, hanem menthet. Nemde?”
 • 11. che 2008. május 25. 11:32
  „Szomoru hogy ezt íly nyiltan és higgatan le közlik...Ezt a sorsot kívánom annak is aki reformálja az egészségügyet !!! (százból tizenötször késsen a mentő a képviselőuraknak !!!)”
 • 10. katica9 2008. május 24. 19:12
  „:Dócon lakom, és a mentő hozzánk állítólag Kistelekről jön.”
 • 9. Kiss B. 2008. május 24. 18:51
  „Egy példa a mi szemszögünkből. Ha én Pitvarosra mentőt hívok,a mobil Békéscsabán csörög. A csabai mentős kikérdez, majd rájön hogy Szegedhez tartozom ezért átkapcsol oda. Ismét kikérdeznek felirják az adataimat és a hívás mivoltát. Ezután gondolom én áttelefonálnak Makóra. Ha szerencsém van egyből felveszik és ők is felirják./hiszen náluk is volt papir./ Ha fortuna fogja a kezem még mentőauto is van a telephelyen. Összekészülödnek "és már indulnak" is a 20 km-re lévő településre! Agyrém az egész, a 21. században. Minden elismerésem a kocsizó mentősöké,hiszen rajtuk csapodik le minden düh és őket vonják kérdőre. Az én 45 éves szomszédomon már nem tudtak segiteni. Egy órán át dolgoztak rajta. Köszönöm hogy leírhattam.”
 • 8. cirokamaroka 2008. május 24. 18:04
  „A huszonegyedik szazad szenzacioja a hir. :((
  jaj de jo, 85%-ban idoben kier
  a maradek 15% meg nem szamit...
  ezt igy leirni, elmondani nagy buszkeseggel eleg nagy gyalazat :(((”
 • 7. MAKÓI 2008. május 24. 17:35
  „Hát ebből szerintem megint szép kis hozzászólást fognak produkálni az emberkék.Jó lenne tudni,hogy Makón milyen a statisztika ,odaérnek-e időben,és mekkora körzet tartozik a Mentősökre tájékoztatás képpen ,ugyanis nem igazán tudják ezt az emberek,csak ,hogy már megint nem volt itt időben stb .Szerintem ne csak az legyen az újságíró dolga ,hogy megírja az adott témáról a cikket,hanem járjon utána kérdezze meg az illetékest.Dr Cserjés Andrea nem hiszem ,hogy a makói ügyben annyira tájékozott lenne .”
 • 6. Morgós 2008. május 24. 16:11
  „most is a sok hidból egyet lezártak ezzel is segítve a mentést Éljen Szeged Napja gondolom az is méltányolja ezt akinek hozzátartozójához nem érkezik időben segítség mivel a mentőkocsinak körbe kell kerülnie a várost”
 • 5. rpm 2008. május 24. 15:13
  „ezeket a sorokat csak azért irhatom mert a baleset után 20 perccel már a műtőben voltam. köszönettel tartozom többek között a mentőknek is.”
 • 4. zserdi 2008. május 24. 14:46
  „Az én 15 hónapos fiamhoz NEM IS TUDTAK mentőt küldeni, így mi rohantunk vele, és nagy szerencse, hogy időbe értünk oda! Megjegyezném a prof.úr meg lecseszett, hogy miért mi vittük, miért nem hívtunk hozzá azonnal mentőt! NO COMMENT!”
 • 3. katica9 2008. május 24. 14:19
  „Én csak annyit szeretnék megjegyezni,hogy az öcsémet érte baleset januárban és 19 kmre kellett jönnie a mentőnek ami 29 percet vett igénybe.Nem értem miért jött ilyen sokára.”
 • 2. bennfentes 2008. május 24. 12:34
  „T. Tombácz Úr!
  Örömmel ovastam a cikkében ezeket a megnyugtató adatokat.
  Egy -két könnycsepp is kigördült a szemem sarkából, hiszen a leírtakból kiderül, hogy minden rendben és csak kis hiányosságok mutatkoznak.A Régiós igazgató Főorvosnő véleményét osztom én is : STAGNÁL!!!
  Tombácz Úr, egyszer jó lenne meghallgatni azok véleményét is megkérdezni akik benne dolgoznak, ill. azokét akik várták a mentőt és nem jött!!!!!!!!
  Úgy gondolom lenne mit írnia a 15 percekkel kapcsolatban.
  Természetesen bármelyik cég, vállalat vezetése csak a jó és a szép dolgokat említi, hiszen így jó fényben tűnhet fel a társadalom előtt.
  Egyszer jó lenne kendőzetlenül kitérni a hiányosságokra és azokra a problémákra amik a mindennapok emberét érintik, vagy érintették esetleg érinteni fogják!!
  Ez esetben a cikke, kedves Tombácz úr nem a hiteles tájékoztatás jegyében került a napilap oldalára.”
 • 1. kisrezsi 2008. május 24. 11:15
  „Miért nem úgy van írva a cikk címe hogy : 100 ból 85 ször időben ér oda a mentő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Zsolt Brüsszelben a nemzetiségekről

A Kárpát-medence délkeleti részén élő nemzeti és etnikai kisebbségek az Európai Unióban kevéssé,… Tovább olvasom