Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Százéves a sándorfalvi Marika néni

Sándorfalva - Századik születésnapját ünnepelte a sándorfalvi Szabó Mihályné Marika néni, családja apraja-nagyjával. Az idős asszony jó egészségnek örvend, és úgy tartja, a hosszú élet is, mint minden, isten rendelése.
– Balfüles vagyok – mondta a sándorfalvi Szabó Mihályné Marika néni, amikor századik születésnapján felköszöntöttük. Közelebb húzódtunk, ő meg elmesélte, hogy dorozsmai kislánynak született egy gazdálkodó családban. Később Szatymaz mellett laktak, és csak harminc éve vettek házat Sándorfalván.

Hat testvére közül hárman élnek: legkisebb húga 84, öccse 87, nagyobb húga 97 esztendős. Marika néni nyolcvan évvel ezelőtt ment férjhez, vőlegénye akkoriban „parádés kocsisként" rótta Szeged utcáit. A fiatalok együtt folytatták a földművelést, ám a történelem többször is megnehezítette a boldogulásukat. A háború, majd a szövetkezetesítés miatt négyszer kezdték elölről, a semmiből felépíteni a megélhetésüket. Hat évtizeden át éltek egymás mellett szeretetben, megértésben – férje haláláig. Két nevelt fiút fogadtak be, kilenc unokájuk és három dédunokájuk született.

Marika néni egyedül él három macskájával, közülük a tarka Picúr a kedvence, egyedül ő lépheti át a küszöböt. Az ünnepelt üldögél, régi könyveket és a Délmagyarországot olvassa, sokat imádkozik. Legfőképpen beszélgetni szeret, ismerősökkel és a szomszédban lakó rokonsággal naponta összejárnak. Kedvence a csirkepörkölt, tésztával. A hosszú élet titkát firtató kérdésünkre Marika néni széttárta a karját.

– Nem mi szabjuk meg, meddig élünk. A jó istentől kapjuk a sorsunkat, én pedig ilyen sokat kaptam belőle – mondja. – Sokat szenvedtem, de mindig bíztam és szerettem. Cél nélkül nincsen élet. Most az tart életben, hogy szeretem a családomat és ők is szeretnek engem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom