Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Százéves a szegedi Vakok Otthona

Szeged - Századik évébe lépett az idén a Vakok Otthona. Az újszegedi intézményben jelenleg 122 ember lakik. Szívesen hallgatják a felolvasást lapunk híreiből, foglalkozásokon, kirándulásokon is részt vesznek. A legrégebbi ellátottak az 1960-as években költöztek be.
Fennállásának századik évfordulóját ünnepli az idei évben az újszegedi Vakok Otthona. A Torontál téri intézmény 1912-ben épült Hajós Alfréd tervei alapján, kezdetben csak vak és gyengénlátó férfiak lakták. A bentlakásos ellátás mellett hagyományos vak szakmákat tanulhattak: például kefe- és seprűkötést, illetve kosárfonást. A centenárium alkalmából az otthonban házi ünnepséget és kiállítást rendeztek – a lakók aktív közreműködésével.

Vakok Otthona – 100 éve áll az épület Újszegeden.
Vakok Otthona – 100 éve áll az épület Újszegeden

– Jelenleg 122 ellátottunk van, 82 fogyatékos és 40 pszichiátriai beteg. Az otthon koedukált, képzés már nem folyik a falak között. Az 1990-es évek közepéig innen is jártak az emberek dolgozni a fonalfeldolgozó vállalathoz – mondja Ács Attiláné igazgató. Az ellátottak nagyrészt idősek, körülbelül 70-72 év az átlagéletkoruk. Vannak, akik az 1960-as években költöztek be. Egészségügyi állapotukat belgyógyász, szemész és pszichiáter rendszeresen felügyeli, ellenőrzi. Naponta más-más programot szerveznek nekik, játékos gimnasztikával, kézműves-foglalkozással töltik az idejüket, népdalkörük és színjátszó csoportjuk is van.

Ács Attiláné igazgató emlékeket mutat a vakok otthona múltjából
Ács Attiláné igazgató emlékeket mutat a vakok otthona múltjából

Kirándulások: alapítványi támogatással

Az otthon fenntartója a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ. A buszos kirándulásokat, kiállítások megtekintését, foglalkoztatási anyagok készítését általában alapítványi forrásból oldják meg. Ács Attiláné elmondta, évente nagyjából félmillió forinttal támogatja őket a Szegedi Vakok Otthonában Élők Megsegítéséért Alapítvány.

– Reggel kilenc órakor rendszerint felolvas valaki a Délmagyarországból. A legjobban az otthonról szóló cikkek, a horoszkópok és a gyászközlemények érdeklik az ellátottjainkat – meséli az igazgatónő. Megtudjuk, széles a skálája a vakságnak: 67 százalék látáscsökkenéssel már gyengénlátó az ember, 125 százalékkal pedig sötétvak. Az utóbbiaknak még fényérzékelésük sincs.

Dózsa Lajosné Berta Edit a férjével májusban költözött az újszegedi otthonba Nagymágocsról. – A férjemnek zöldhályogja van, nekem levették a szürkehályogot a szememről, most egy lézeres műtét előtt állok. Most is látok, de olvasni nem tudok, pedig nagyon szeretnék. Vizuális típus vagyok, így gyorsan elszáll, amit hallok – magyarázza a hölgy, aki elégedett a környezettel, a tisztasággal és a szobák berendezésével. Egyedül a diétás ételekre panaszkodik, amelyeket cukorbetegsége és az epéje miatt kap, hiányzik neki a hagyományos fűszerezés.

Dózsa Lajosné Berta Edit a férjével május óta lakója az újszegedi otthonnak. Fotók: Karnok Csaba
Dózsa Lajosné Berta Edit a férjével május óta lakója az újszegedi otthonnak. Fotók: Karnok Csaba

Olvasóink írták

 • 3. Beroesz 2012. december 25. 16:46
  „Két apróbb dolgot szeretnék hozzátenni az épület történetéhez:

  1. 1921-ig az épületben volt a jugoszláv határőrség helyi parancsnokságának székhelye, mivel a szomszéd egyszerűen nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy Újszeged Magyarország része maradt.
  2. 1944-ben ide kvártélyozta be magát a szegedi Gestapo.”
 • 2. Linka11 2012. december 24. 17:35
  „Én az úgy nevezett Vakok intézete mellett lévő "Mező Imre"általános iskolába jártam a 60-as évek elején.Iskolába menet ott mindig találkoztam rosszul látó vagy szinte teljesen vak nénikkel bácsikkal.-Anyukám arra nevelt ,hogy kisfiam ha a járda szélén látsz olyan bizonytalankodó fehér bottal álldogáló embert aki nem tudja merre menjen, kérdezd meg tőle segíthetsz -e átmenni az úton !? -Én ezt sokszor meg is tettem . Kicsi dolog volt ez egy eleven, nem túl jó gyerektől és valahogy mégis utána jól éreztem magam, néhány percig. - Szóval csak azt szeretném kérdezni,-hogy ti mai anyukák vajon tanítjátok-e a gyermekeiteket ilyen apró de talán nem is olyan jelentéktelen dolgokra ?? -Ha igen - talán megélhetitek majd ti is ,hogy öregségetekben lesz majd ki megfogja a kezeteket ,ha vége az útnak.”
 • 1. toth.andras.akos 2012. december 24. 17:33
  „Sok egészésget, kitartást a további munkához! Szükség is van rá, mert nyáron gyakran haladok el az intézmény falali alatt, és ötből háromszor borzalmas véglényi trágárkodás szűrődik ki az ablakokon (Alsó kikötő sor irányában, földszint). Nem lehet könnyű, minden tiszteletem az ápolóké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány hadat üzent a GMO-nak

Közben Dudits Dénes állítja: az Unióban eddig engedélyezett génmódosított növények egyike sem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, mint a hagyományos úton nemesített növények. Tovább olvasom