Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Százezerbe is kerülhet a sózás - inkább lökjük a sódert

Szeged – A hóeltakarítás, jégmentesítés minden évben heves indulatokat gerjeszt. A kedélyeket tovább borzolja, hogy kormányrendelet szerint százezres bírsággal büntető az, aki sózza a járdákat. A tiltás 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba.
Akár százezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A kormány tavaly év végén hozott rendeletet – 346/2008. (XII. 30.) számmal – a fás szárú növények védelméről. Ebben van egy bekezdés, amely arról rendelkezik, hogy télen a járdákat tilos sóval jégmentesíteni. A rendeletet – amely 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba – teljes terjedelmében a Magyar Közlöny 191. száma tartalmazza.

A környezetvédők nem véletlenül hadakoznak hosszú idő óta a só ellen, ugyanis az valóban óriási károkat okoz a növényekben – és nemcsak a fiatalokban, hanem az idősebb fákban is. Nem sok minden szól a sózás mellett: tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „felzabálja" az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák mancsának sem.

Csúszkálunk. A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia. Fotó: Domonkos Sándor
Csúszkálunk. A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia.
Fotó: Domonkos Sándor

A hétvégén leesett az első hó, bőven volt minek a járdára fagynia – utánajártunk, milyen alternatív megoldások léteznek. Só helyett sódert, homokot, hamut, vagy természetesen lebomló faforgácsot, gránitkőzúzalékot kell használnunk. Ezek mellett még számtalan olyan anyag van, ami helyettesíti a jó okkal száműzött sót: a zeolitőrlemény természetes ásványi anyag, kis mennyiségű kálcium-kloriddal keverve jó hatásfokú olvasztásra. Nem károsítja, sőt, táplálja a növényeket. Igaz, ha kapható, a só árának körülbelül a duplájába kerül. Létezik egy Peridox nevű, folyékony állagú tartós jégmentesítő is, amiből 30-40 millilitert kell kipermetezni négyzetméterenként. Magyar találmány a Transheat nevű szintén folyékony szer, amelynek hóval érintkezve –28 fok lehet a fagyáspontja.

Ha rendszeresen ellapátoljuk a havat, kevesebb szóróanyagot kell használnunk. Fotó: Domonkos Sándor
Ha rendszeresen ellapátoljuk a havat, kevesebb szóróanyagot kell használnunk.
Fotó: Domonkos Sándor

A sót helyettesítő anyagok a nyugat-európai országokban terjedtek el, ahol már régóta tilos a sózás. Ezekhez nagyobb mennyiségben itthon is hozzájuthatnak a közterületek síkosságmentesítésével megbízott cégek. A családiház- és társasház-tulajdonosok legkönnyebben a sóderhoz és a homokhoz juthatnak, ám ezek a szállítása – és főleg a tárolása – általában gondot okot a társasházaknál. A munka is dupla vele, akárcsak a kőzúzalékkal, hiszen nemcsak kiszórni kell, hanem össze is kell söpörni.

A járda tisztán tartása a lakók feladata

A lakók napi 24 órájában kötelesek gondoskodni arról, hogy az ingatlanjuk előtti járda biztonsággal járható legyen. Aki nem tesz eleget a jogszabályban előírt kötelezettségének, az a helyi rendeletek értelmében pénzbírsággal sújtható. Emellett az ebből fakadó károkat is köteles megtéríteni: vagyis ha valaki elesik és megsérül, a neki folyósított táppénz összegét bevasalhatják a tulajdonoson.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. CCRoadjégmentesítő 2011. október 21. 12:12
  „Környezetbarát JÉG - HÓ és Pormentesítő! CC Road (CaCl2)!
  Előnyei:
  -Gyors jégmentesítő hatás, alacsony fagyáspont, hatékony -250C-ig!
  -24-48 óráig tartósan biztosítja az út jégmentességét, újabb hóeséskor is!
  -Az út nem fagy fel, a talaj nem szikesedik, gépkocsikban nem okoz kárt!
  -A termék keverhető kvarchomokkal és vízzel!
  -Kalcium-Klorid minimum 77%!
  -Folyamatosan raktáron a 25Kg -os kiszerelésből van!

  <moderálva reklám>”
 • 39. molotov64 2010. december 30. 21:38
  „Nem kell csúszásmentesíteni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a síkos járdán. A hazai gyakorlatból kell a mintát venni.
  - Ha hónapokig (évekig) óriási kátyúk vannak egy úton, nem kell aszfalttal javítani a burkolatot, megteszi egy-két tábla is sebesség korlátozással kombinálva.
  - Az uszodában is kinn a tábla : " MÉLYVÍZ ! CSAK ÚSZÓKNAK! "
  Ennek analógiájára ki kell tenni a ház előtti járda szakasz két végére egy 24 órás ügyeletet tartó táblát !

  VIGYÁZAT ! CSÚSZÓS JÁRDA, SZÖGES BAKANCS NÉLKÜL CSAK SAJÁT FELELŐSÉGRE HASZNÁLHATÓ !

  Ha elcsúszik rajta valaki - minek ment rá a figyelmeztetés ellenére???!!!
  Egyébként, ha a járdát nem lehet sózni, akkor az utat miért lehet? Megint csak a bírság kiszabása a cél .
  Egyébként a hét vicce a terézvárosi önkormányzat rendelete volt (nehezen überelhető!) :
  a kerületben tilos kukázni, akit tetten érnek 100.000 Ft-ra bümtethető ! ... és azt hiszem sajnos nem ez lesz az utolsó hasonló rendelet, amihez kapcsolódó jó kis bírságokkal terrorizálja a lakosságot az éppen aktuális politikai elit. Na ... B.Ú.É.K !”
 • 38. csakhogy 2010. december 16. 19:51
  „Azt nem értem, hogy ha tilos sózni, akkor tiltott anyagot miért árulnak az áruháza útszóró só címen. ha nem olvasom a DM-et akkor nem tudok róla, minek dobatják ki a pénzt velünk Büntetni az áruházakat azonnal!!!!!!!!!”
 • 37. Minibusz 2010. december 15. 13:23
  „A félreértések elkerülése végett.
  "A lakók napi 24 órájában kötelesek gondoskodni arról, hogy az ingatlanjuk előtti járda biztonsággal járható legyen."
  No, nekem ez nem tetszik.
  Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy akinél meg nincs eltakarítva, az biztosan nem ért rá.
  Megjegyzem, néha jobb, ha nincs eltakarítva a járdáról a cuccos.
  És még egy fontos dolog!
  Én szeretek havat lapátolni.
  A szomszédok nem is szeretnek ezért engem, mert ugye hajnali 3-kor már és este 11-kor még dúrom a cuccost.
  Tegnap egyébként még fel is szórtam salakkal a járdát, miután olvastam a cikket.
  Mondjuk egyébként is fel szoktam szórni”
 • 36. Hungarikum 2010. december 15. 13:14
  „Akit eltiltanak a közügyektől az nem szavazhat népszavazáson és nem tölthet be pl polgármesteri helyet. Dehavat akkor is lehet lapátolni. Nem is azzal van a baj, hogy nekem el kell hányni hanem azzal, hogy más miért nem hányja el? Van akinek semmi dolga otthon tesped de ki nem menne elsöpörni vagy eldúrn.... neeem... majd csak letapossák. Az utak meg egyáltalán nincsenek nálunk hómentesítve csúszik az út csúszik a bicikli út... egy autó tegnap este majdnem elkaszált mert a kanyarból kifelé átcsúszott az én sávomba...”
 • 35. Hungarikum 2010. december 15. 13:01
  „Én vásárhelyi vagyok és csupán a Szántó Kovács Jánoson láttam valami féle hómentesítést. A bicikli utak járhatatlanok az utak szintén. legalább 1,5-2 cm-es jégpáncél van az útfelületek 95%-án.
  Ezek után mondja valaki, hogy a vásárhelyiek még szeptemberben felkészültek a télre!
  Hazugság!”
 • 34. Minibusz 2010. december 14. 20:20
  „Én is abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy hajnalban fél órával korábban kelek (3-kor), hogy el tudjam lapátolni a havat, majd vágta a munkahelyre, és csak este fél 5 körül érek haza.
  No.
  Ha valaki eközben elvágódik a ház előtt, és még meg is akarnak emiatt bírságolni, nos jelzem, a "panaszost" sk fogom a hólapáttal pépesre verni, és akkor még oka is lesz a kórházi tartózkodásra.
  Sajnálom, de a hó, jég meg a hideg a hibás, és nem én.
  Büntessék meg az időjárást.

  Éppen elég macera nekem, hogy az utcára a házam elé nem pakolhatok mert közterület, viszont a füvet nekem kell nyírni, meg a havat is ellapátolni, és akkor még arról nem is tettem említést, hogy a ház előtt (baleset veszélyes) fát meg csak úgy nem vághatok ki.

  Ha kötelezettség, akkor az enyém, ha kötelesség, akkor meg köztulajdon.
  És mi van akkor, ha el vagyok tiltva a közügyektől?”
 • 33. aquila0126 2010. december 14. 19:32
  „Szeged - A hóeltakarítás, jégmentesítés minden évben heves indulatokat gerjeszt. A kedélyeket tovább borzolja, hogy kormányrendelet szerint százezres bírsággal büntető az, aki sózza a járdákat. A tiltás 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba.

  Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

  Mecsoda különbség kérem!”
 • 32. aquila0126 2010. december 14. 18:06
  „Nos egy-két nagyon zöld emberke kivételével, szerintem mindenki tudja, hogy a só (NaCl) nem egy ártalmas valami, hanem, az élethez nélkülözhetetlen vegyület. NÉLKÜLE MEGHALNÁNK! Nem a háztulajdonos által kiszórt néhány maroknyi só az ártalmas, (ebből valószínüleg a növényeink gyökeréhez egy grammnyi sem érlkezik), hanem a sószóró gépek által kiszórt sok-sok köbméternyi, amely NaCl tartalma vizes oldatban elektrolitot képez és sok miiliárdnyi kárt okoz a járművekben. Tehát a járda sózása miatti büntetés megint valami dilettáns oligofrén politikusunk fejéből pattant ki. (Ez olyasmi mint a kullancsirtás) Csontig beny@lni az Uniónak ez nagyon megy minálunk”
 • 31. biztonságminek 2010. december 14. 18:04
  „Ez egyébként mind rendben van, csak ..
  Mit tegyen az, aki amúgyis hajnali 4-kor indul munkába, hogy 6-ra beérjen? Még ha éjjel kettőkor kel is, elkészül, utána eltakarítja a havat, majd elmegy dolgozni. Mire reggel hatra beér, otthona előtt megint lehet 5-10 cm-ny hó. Azután jó esetben dolgozik 8 órát - kötelezően megszakítva-megtoldva - félórás ebédszünettel, majd délután fél 3-kor szabadul. Mire hazaér délután fél 5. Még kutyája sincs, aki elkaparhatná, ami közben esett!
  Nos, az ilyen maradjon otthon, rúgják ki a munkahelyéről, csakhogy takaríthassa a járdáját?
  Kiváncsi lennék, hogy a jogalkotó politikus, közszolga hogy oldja meg ezt a saját háza/telke előtt!
  Vagy politikusként annyit keres, hogy fel tud fogadni jópénzért valakit, hogy megtegye helyette? Na, én nem keresek annyit!”
 • 30. Zotty 2010. december 14. 15:30
  „Na, akkor lehetne is indulni ellenőrizni. A Hóbiárt basa utcában legalább 3 olyan ház van, ami előtt lesózták a járdát.”
 • 29. +36 2010. december 14. 15:03
  „a hó legalább eltakarja a szemetet a Kárász utcán (is)!!

  KICSIK A SZEMETESEK...VAGY...SOK A BOROSPOHÁR MEG AZ EGYIK KÁRÁSZ U. SARKI GYORSÉTTEREM ÁLTAL AZ UTCAI ÁRUSÍTÁSSAL "KITERMELT" SZEMÉT, CSOMAGOLÓANYAG.
  A HULLADÉK NEM FÉR BELE. A SZÉL KIFÚJJA A SZEMETESBŐL.
  NÉHA MÁR DÉLUTÁN IS KI LEHETNE AKASZTANI A MEGTELT TÁBLÁT, DE AZ HOGY REGGEL KORÁN 6-7 ÓRAKOR HOGYAN NÉZ KI AZ TANULMÁNY LEHETNE. TISZTA SZEMÉT AZ EGÉSZ KÖRNYÉK!
  PERSZE AZ EGÉSZ UTCA VESZÉLYBEN VAN, HISZEN NEM EZ ÉTTEREM ELŐTT FOGYASZTANAK ...TERMÉSZETESEN.”
 • 28. Tyt 2010. december 14. 11:06
  „"ha a járda mellett virágoskert van akkor nem lehet növényekre káros anyagot használni"

  Ez megint kérdéseket vet fel. Ha közterületen van a virág, OK, nem sózunk. De a saját portámnál a saját növényeimet hadd ne érdekelje már a só. Lángszóróval is nekimehetek, hisz az én tulajdonom a növény :)”
 • 27. zoliteso 2010. december 14. 10:29
  „Ez a kedvenc mondatom a cikkből: "A lakók napi 24 órá(já)ban kötelesek gondoskodni arról, hogy az ingatlanjuk előtti járda biztonsággal járható legyen."
  Aha, akkor otthon maradok 24 órában, s söprögetem a havat. Közben majd valakit megkérek rá, hogy keressen helyettem pénzt s fizesse be a számláimat...igen.
  Mondjuk eleve értelmetlen a mondat így leírva...de a tartalma is az.”
 • 26. szgd-i 2010. december 14. 10:08
  „Elolvastam a vonatkozó kormányrendeletet, véleményem szerint ott tilt ahol növények vannak. Tehát ha a járda mellett virágoskert van akkor nem lehet növényekre káros anyagot használni, de ha csak beton és aszfalt akkor semmi nem tiltja.
  Amíg ilyen nehéz az emberek anyagi körülményei, addig nem várható el hogy a jóval drágább egyéb anyagokat használják. Utána jártam 10 kg útszóró só kb 600 forint addig más hasonló anyagok minimum 2000 forintnál kezdődnek (szintén 10 kg-os kiszerelésben).
  Akkor lehet számolni, egy telet az ember kihúz 20 - 30 kiló sóval 2000 forint alatti összegből addig más hasonló anyagokkal 6000 forinttól kezdődik. lehet számolni...
  A környezetvédelemről pedig annyit hogy nem igazán itt kezdődik a környezetkárosítás... ettől sokkal húzósabb tételek vannak...”
 • 25. Hell-icon 2010. december 14. 09:45
  „22. hozzászólás Morpheus_RexXx

  Igazad van (mármint, hogy a homok olcsóbb), csupán arra próbáltam a 4.-re reagálva rávilágítani, hogy a zeolit közel sem annyira beszerezhetetlen, mint ahogy a kedves hozzászóló sugalmazta.:)

  Én mondjuk keverve használom, a növények hálásak a melioritért és legalább tavasszal azokon a részeken nem kell vele nyűglődnöm, ahova télen kiszórtam (majd ahonnan a növények alá sepertem).”
 • 24. Alsóváros 2010. december 14. 09:03
  „Amikor leírtok egy ilyen címet, hogy "inkább lökjük a sódert", akkor egy kicsit se érzitek cikinek/szégyenlitek magatokat? Nem vicces és még csak nem is helyes.”
 • 23. Lugas6 2010. december 14. 07:55
  „Ma reggel 7-kor még 99%-ban havasak voltak a járdák. Néhol felseperték, néhol sózták. Akik nem tesznek semmit azt nem bántják, akik meg tesznek a csúszásmentességért azokat büntetik? Az iskolák közintézmények előtt lehet sózni? Hogy van ez? Egyébként a PERIDOX káliumnitrátot tartalmaz és csak nagykerben vehetik meg a kereskedők. Honnan lehet tudni, hogy ki mivel sóz? A konyhasó is fehér, a kalciumklorid is, a káliumnitrát is. Ilyen alapon ammóniumnitrát műtrágyával is lehetne síkosságmentesíteni...
  Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle...”
 • 22. Morpheus_RexXx 2010. december 14. 07:19
  „21. Hell-icon 2010.12.14. 06:50
  Az is megteszi, de elég drága erre. El kell lapátolni, ill. olcsó a dúrva bányahomok is ami erre pont megteszi. Tavasszal pedig összeszéve újrahasználható. Nem tudom, miért lenne nehéz az önkormányzatnak mondjuk 5-10 házanként homoktároló műanyagládát kitenni... az út sózásáról pedig... Érdekesen vettem észre, hogy (köz)kerékpárúton és úttesten közlekedve, majd hazaérve miután megszáradt a kerékpár gumija, olyan sókiverődés volt a gumin és ahová leolvadt (linóleum), hogy csak néztem... és nem a lakóktól eredt. :)”
 • 21. Hell-icon 2010. december 14. 06:50
  „4. hozzászólás manstein

  Nyilván itt a Dél-Alföldön nem, de kisállatker.-ben lehet kapni Biolux macska almot vagy gazdaboltban Melioritet.

  Az első meglehetősen nagy szemcsés, a második viszont egész jól használható síkosságmentesítésre, és nem is kerül sokba.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva bérletbemutatás Szegeden

A sofőr arcába nyomta bérletét egy fiatal nő vasárnap késő este az egyik szegedi helyi járatos buszon. Tovább olvasom