Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Százhatvan éves turizmus Palicson

Nem csupán a jó biznisz lehetősége miatt érdemes átlépni Szerbia határát. Remek kikapcsolódási lehetőségek vannak a határtól nem messze: Palics igazi gyöngyszeme a Vajdaságnak. A tó környéke minden évszakban szép kirándulóhely.

A palicsi női fürdő ma is közkedvelt. Fotó: A szerző felvétele
A legtöbb szegedi és környékbeli benzinezni és piacozni jár át a röszkei határon. A kilencvenötös még mindig ötven forinttal olcsóbb, mint hazánkban, és a magyar embernek a szabadkai bazárban is megéri vásárolni. Holott érdemes a közeli településeken is jobban körbe nézni: tartalmas órákat lehet eltölteni.

Vízi paradicsom

Szombaton a Szabadka központjától nyolc kilométerre fekvő Palicsot vettük célba. A településen 160 évvel ezelőtt kezdődött a turizmus, amikor Szabadka város tanácsa úgy döntött, hogy a Palicsi-tó bizonyítottan gyógyerejű víz- és iszapadottságait, valamint a vidék kedvező klímáját kihasználva gyógyfürdőt épít és üdülőhellyé alakítja a környéket. Fénykorát a 19. század végén és a 20. század elején élte, ekkor épült az infrastruktúra jelentős része. A tó két partján helyezkedik el még ma is a férfi- és a női fürdő, ami ugyanazt jelentette a Monarchiában, amit Abbázia, Szováta vagy Herkulesfürdő. A fürdőket természetesen ma már mindenki látogathatja: a női impozánsabb, a tóba félkör ívben cölöpökre építették, míg a másik közvetlenül a parton van. Itt a víz sekélyebb, a part homokos, ezért a kisgyermekes családok kedvenc nyaralóhelye.

A szezonnak ugyan már vége, de a hatalmas tavon éppen vitorlásversenyt rendeztek. Az árbocosok mellett megfértek a vízibiciklisek, a szörfösök, a csónakázók és a kirándulókat szállító kishajók is.

Pezsgőfürdős Lujza

A tó körüli erdőben rengetegen sétáltak, kerékpároztak és görkorcsolyáztak. A park díszes bejáratánál áll a település szimbóluma, a víztorony. A helyiek csak „első kapunak" nevezik. Ezen áthaladva virágokban gazdag ágyások, ápolt ligetek, korabeli épületek tárulnak a látogatók szeme elé. Az 1891-ben épült Lujza-villa felújítása éppen a múlt héten fejeződött be, s szombaton adták át. Süppedő szőnyeges, bársonytapétás, pezsgőfürdős apartmanjait bármelyik szálloda megirigyelhetné.

De nemcsak itt ünnepeltek ezen a napon, hanem az 1912-ben szecessziós stílusban épült Vigadó környékén is: a hétvégén rendezték a palicsi szüreti napokat. A Nagy Teraszon ingyenes borkóstolást, az emeleti részen zöldség- és gyümölcskiállítást tartottak, míg az épület és a tó közötti részen népművészeti vásár, és vurstli várta az idelátogatókat. Brusnai András szűcsmester bekecseket kínált, de volt, aki a díszes subára alkudott. Az viszont nem eladó: a mester négy hónapig varrogatta, és a szívéhez nőtt. A tojásdíszítésnek is nagy hagyománya van errefelé, hiszen többen is árulják az ötletesen megmunkált darabokat. Az a vicces – mondják az egyik helyen –, hogy szegedi keltetőből hozzák a lúdtojásokat.

Olimpiai falu

– Úgy eltűntek a libák a Vajdaságból, mint az emberek – jegyzi meg az egyik árus, mire többen is helyeslően bólogatnak. Pár perc szomorú múltidézés után a szabadtűzön sültek irányába mozdultunk el. A nemzetközi rotary klub aktivistái sütötték a kolbászt és a pljeskavicát.
A szabadkai Vermes Lajos már 1880-ban felépítette Palicson az olimpiai falut, és 34 évig az olimpia szellemében sportjátékokat szervezett a legjobb sportolókkal. Ez pedig tizenhat évvel korábban volt, mint ahogy
Pierre de Coubertin felújította volna a modern kori olimpiai játékokat. A településen ma is őrzik a sportos hagyományokat, hiszen a férfistrand közelében kosárlabda-, labdarúgó- és tekepálya, valamint az 1878-ban alakult palicsi teniszklub várja a kikapcsolódni vágyókat.
A gyerekek nagy kedvence az európai hírű állatkert, ahol az elefánttól a zsiráfig szinte minden állat testközelből látható, hiszen a területet a nyitottság jellemzi.

Ahogyan a palicsi embereket is.

Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtottak egy keresztet a volt Gyevi temetőben

Felgyújtottak egy fakeresztet a közelmúltban felszámolt Gyevi temetőben Szegeden - tájékoztatta egy… Tovább olvasom