Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Százmillióból épül templom Újszegeden

Közel százmillió forintból új templomot és közösségi házat építenek Szegeden a Fő fasor és a Radnóti utca sarkán. Az ingatlan az egyház tulajdona, ahol még az idén elkezdik az alapozást.
Az idén 99 éves Agócsi Rózsa Ludviga szerzetes nővér és a már elhunyt testvére, Ilona építtette a hatvanas évek elején azt a házat a szegedi Fő fasor és Radnóti utca sarkán, amely helyén hamarosan templom épül. A nővérek már korábban úgy döntöttek, hogy az ingatlant az egyházra hagyják. Ludviga augusztusban egyházi szociális otthonba vonult. A testvérek 1968-ban, Havass Géza plébános idejében két szobát összenyitottak, és kápolnát alakítottak ki a hagyományos sátortetős házban. Az újszegedi Szent Erzsébet-templom felújításakor ide került az oltár, a kereszt és az oltáriszentség őrzésére szolgáló díszes, zárható szekrényke, a tabernákulum. A hatvan férőhelyes kápolnában 1970-től minden szombaton tartottak misét. A rendszerváltás előtt ezt azért engedélyezték, mert sok idős járt ide.

– A kilencvenes évek elejétől egyre többen imádkoztak a kápolnában, megnőtt az igény a családok részéről is, ezért már Katona Nándor plébános idejében felmerült a templomépítés gondolata – mondta Kiss Imre általános püspöki helynök, az újszegedi Szent Erzsébet-templom plébánosa. A meglévő kápolnát bővíteni nem lehet, ezért úgy döntöttek, a házat lebontják, és az egyházi előírásoknak megfelelő, többfunkciós közösségi épületet emelnek a helyén. Kiss Ágoston és Valkony Károly tervezők a mai kor követelményeit is figyelembe vették, amikor megtervezték a kertvárosba illő épületegyüttest.

A közösségi térbe a Radnóti utca felől lehet majd belépni, ahonnan többek között a sekrestye, az iroda, a többfunkciós termek és a templom nyílik – mutatta a fotókon a plébános. A templom kör alapra épül és enyhén kupolás részben végződik. A százhúsz ülőhelyet félkörben helyezik el, hogy jobban kifejezze a közösségi egyház gondolatát. A templom mellé harangtorony is illeszkedik majd.

A beruházás közel 100 millió forintba kerül. Az összeg egy része már rendelkezésre áll. Kiss Imre bízik abban, hogy pályázati pénzekből, az Újszegedi Szent Erzsébet Alapítvány támogatásával és a jószívű emberek adományaiból hamarosan előteremtik a hiányzó összeget is. Elmondta: Gyulay Endrének is szívügye az építkezés. A megyés püspök ajánlotta, hogy Kalkuttai Boldog Teréz Anyáról nevezzék el a templomot. A kivitelezésre már öt Csongrád megyei cég jelentkezett: a régi ház bontása után még az idén elvégzik az alapozást. A tervek szerint a jövő év végén adják át az épületegyüttest.

Cs. Gát László
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom