Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Százmilliós vagyon a megyeháza falain

Szeged - A nagy vagyonelosztás után a megye tulajdonában maradt az a festménygyűjtemény, amelynek értékét először 2007-ben mérték föl. Kisebb gondot okozott, amikor az év végi mérlegben egyszer csak megjelent ez a 126 millió 615 ezer forint. Az alföldi festészet aranykorából származó képek egy részét restaurálni kellene.
Amikor a kormányhivatal átvette a megyei önkormányzat intézményeit, elosztották a Rákóczi téri szocreál főépület helyiségeit, rendelkeztek mosdókról, a kerékpártároló és a parkoló használatáról és a berendezésről is. A vagyonelosztásról szóló határozat nyilvános része nem tartalmazza, de a megyei önkormányzat tulajdonában maradtak a festmények. A közgyűlés sajtószolgálata kérdésünkre azt felelte, hogy mintegy 400 képről van szó, ezeknek elsősorban eszmei értékük van.

Milliós festmények a megyeházán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A gyűjtemény a szocializmus idején megszűnt magánmecenatúra helyébe – szovjet mintára – létrehozott intézményes állami művészettámogató rendszernek köszönheti létét. – Ez a megoldás fából vaskarika volt, de jól jött az alkotóknak, amikor egy-egy munkájukat megvette az állam, mert egy rendes kép ára körülbelül egyhavi tanári fizetés volt.

Aranykor

Az alföldi festészet aranykorának legjava látható a falakon, többek között Kohán György, Kurucz D. István, Németh József, Csikós András, Zoltánfy István, Szalay Ferenc ismert munkái. A Ketten című Zoltánfy-képet például 600 ezer forinton tartja nyilván a 2007-es összeírás, de ma már akár egymilliót is érhet.

Az államtól a megyének festményvásárlásra átadott évi 50 ezer forintját az akkori tanácselnök-helyettes, Szabó G. László mindig jóval nagyobb összeggel toldotta meg, és jellemző volt, hogy a vásárhelyi, a szegedi és a megyei tanács egymással versengve vásárolt, így három jelentős gyűjtemény alakult ki. Akik ma abban a házban dolgoznak, már nemigen tudják, ez mekkora érték – halljuk Tóth Attila művészeti írótól, aki 1972-től 2007-ig dolgozott a megyeházán.

A legértékesebb művekből 1996-ban az első és a második emeleten, a folyosón tárlatot rendezett be. – Utolsó nagy munkám volt, hogy Nátyi Róbert művészettörténésszel, aki képesített értékbecslő is, két év alatt 2007-re fölmértük, lefotóztuk, dokumentáltuk az egész állományt. Erre azért volt szükség, mert előfordult például, hogy egy Kohán-kép 1500 forinton szerepelt a leltárban: ha ellopják, még csak nem is nyomozhattak volna utána. Némi fejtörést is okoztunk vele, hogyan szerepeltessék az év végi mérlegben ezt a 126 millió 615 ezer forintot, és az ópusztaszeri parkban őrzött szobrok, emlékművek értékét, ami 243 millió volt.

Milliós festmények a megyeházán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Mit lehet kezdeni egy ilyen vagyonnal, ha nem egy galériáé? A gyűjteményt így, egészében múzeumi felügyelet alá lehetne helyezni. Jó megoldás Tóth szerint az is, ha a múzeum kiválogathatja belőle, amit szeretne megőrizni. Vannak nagy különbségek, ami árban is meghatározható: 10–15 ezer forinttól a milliós értékig. A resztli – ami nem bizonyult jó vásárlásnak, az idő meghaladta – 30–40 százalék, de még ezek a művek is maradhatnak dísznek, illetve értékesíthetők, elajándékozhatók. Erről a művészeti író szerint célszerű lenne most, a nagy vagyonmozgások történelmi pillanatában rendelkezni. A teljes állomány 10 százalékáról ugyanis már 2007-ben megállapíttatott, hogy azonnal restaurálni kellene.

Olvasóink írták

 • 9. Horthyszobor 2012. február 29. 17:23
  „Nyugi- nyugi próbálkoznak. Hisz az értékbecslés nem véletlenül készült. Nem ugrik be melyik politikus utazik ilyenben de tuti ott lesz a pont.”
 • 8. Qllancs 2012. február 29. 17:21
  „Könnyen lehet csak eszmei értékük van. Az igazán értékesek már nem ott lógnak ! ha nem valaki élelmes nappalijában !
  Egy független szakértő átnézhetné .De ha ott voltak már 30 éve -elférnek még ott ,senkit nem zavar.”
 • 7. booo 2012. február 29. 16:53
  „És még nem nyúlták le? Hihetetlen!”
 • 6. Yucca 2012. február 29. 14:39
  „Lesz itt lenyúló előbb-utóbb, nem is egy, ebben biztos vagyok.”
 • 5. Lámpion 2012. február 29. 12:34
  „Egyik ismerősöm befektetett egy csinos kis összeget a munkahelyén eladóvá vált,
  -hasonló módon keletkezett- komoly értéken nyilvántartott festménybe.
  Attól kezdve az volt a család "aranytartaléka".
  Amikor megszorultak, megpróbálta értékesíteni.
  Na akkor tudta meg, hogy a keret többet ér...”
 • 4. zehn 2012. február 29. 12:19
  „Többször láttam,ismerem a képeket. A művek kb. 5 % -a a múzeumi kvalitás. Ezeket oda is lehet adni nekik.Megvenni úgysem tudnák,mert a templom egerének is több pénze van festményvásárlásra mint a múzeumoknak. Javaslom,hogy a többit egy nagy budapesti aukciósház árverezze el és a befolyt összegből hozzanak létre egy jótékonysági alapot.”
 • 3. Horthyszobor 2012. február 29. 11:55
  „Le akarta valaki nyúlni. Van olyan aki Pesten nyúlkalt és ezért elzavarták onnan. Ki lehet az? Ha olvassa biztos magára ismer.”
 • 2. Commander-V2 2012. február 29. 11:39
  „Majdnem elfelejtették? Nagy profik ülhetnek ott a megyei vezetésben...”
 • 1. macs 2012. február 29. 11:10
  „Nem értem, eddig nem volt benne a megye mérlegében? Miért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hótéglák a Vedresben

Kinézetre kifogástalan téglákat készített tegnap a Vedres István Építőipari Szakközépiskola udvarán néhány diák. Tovább olvasom