Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi szolgálat szakemberei. A legrosszabb a helyzet a Szegedtől Csengeléig és Kelebiáig húzódó területen, Csongrád környékén, valamint Vásárhely határának keleti részén. Egy vásárhelyi gazda azt állítja, csak figyelmetlen volt, nem gondatlan, mégis húszezer forintja bánja, hogy nem vette észre a kukoricától a széles sávban kikelt gyomnövényt.
A parlagfű mindenütt felüti a fejét Fotó: Gyenes Kálmán
Másfél hónapjuk volt a gazdáknak, hogy kiirtsák, lekaszálják a földjeiken az egyik legveszedelmesebb allergén növényt, a parlagfüvet. Csongrád megyében ez azonban nem sikerült – derült ki a megyei földhivatalok, valamint a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat adataiból. A parlagfű miatt eddig 150-160 esetben szabtak ki bírságot, s húsz esetben rendelt el a szolgálat közérdekű védekezést.
Mint azt Gavallér Józseftől a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatójától és munkatársától, Albert Imrénétől megtudtuk: a földhivatal 183 fertőzött területet jelzett, míg a szolgálat 42-t derített fel, ez összesen 142 hektárnyi szennyezett területet jelent.

Ám a földhivatal munkatársai még csak a falvakat járta be, most indulnak majd útnak, hogy ellenőrizzék a lakossági és egyéb bejelentéseket. A megyére jellemző, hogy a települések belterületein nem jellemző a parlagfű, vagy egyáltalán nem találtak nyomát. A külterületeken a legjobban szennyezettnek számít Csongrád környéke, Vásárhely külterületének a 45-ös főút és a lelei út közé eső területe. Ez utóbbin volt, hogy három hektáron csak parlagfű termett. Illetve a legnagyobb fokú a szennyezettség a Homokháton, azaz a Szegedtől Kelebiáig és Csengeléig nyúló területen. A parlagfű az adatok szerint leginkább a táblák forgóiban jelent meg, illetve azokon a vízjárta részeken, melyeket nem tudtak
Minél nagyobb, annál drágább

A pénzbüntetéseket a parlagfűvel szennyezett területek nagysága alapján szabják ki. A tételek: 2 hektárig 20 ezer forint, 2 és 5 hektár között 60 ezer forint, 5 és 10 hektár között 150 ezer forint, 10 és 30 hektár között 400 ezer forint, 30 és 50 hektár között 800 forint, 50 és 100 hektár között 1,5 millió forint, 100 hektár felett 2 millió forint. 
felszántani.

Az eddigi legnagyobb, 400 ezer forintos bírságot is Csongrád környékére szabták ki. Mindezek ellenére a szakemberek úgy vélik, bár az idén hatékonyabban végezték a felderítést, a pollenszennyezettség alaposan lecsökkent, ez a lakosság, a gazdák hozzáállásának köszönhető.

Gavallér József és Albert Imréné azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a bírság kiszabásával a parlagfű-ellenőrzés nem ért vége, ugyanis az ellenőrök hamarosan visszatérnek most azt nézve, vajon a gazdák elvégezték-e az irtást. Aki nem, az arra számíthat, a mulasztásért is fizetnie kell. Ráadásul, ha 15 napon belül nem fizeti ki, akkor azt az adóhivatal fogja behajtani rajta. A gondatlan gazda ráadásul a területalapú támogatást is kockáztatja.

Egyébként is érdemes elvégezni a munkát, hiszen ez a gyomnövény kiváltképp a kukorica- és a napraforgótáblákat szereti, elvéve ezen növények életterét.

Gavallér József szerint a parlagfű mellett újabb növényi károsító közeleg a megye felé, mégpedig nyugatról. Bács-Kiskunban már nagy számban jelent meg a vaddohány, azaz a selyemkóró, mely képes arra, hogy egész fasorokat, erdőket fojtson ki. E növény gyökere 5 méterre nyúlik le, s ha valahol megtelepedett, más növényt nem tűr meg a közelében.

Nem látta a kukoricától

Húszezer forintos bírságot róttak ki a birtokán talált parlagfű miatt egy vásárhelyi gazdára, aki nevét eltitkolta, mivel szégyelli a dolgot, a történetét azonban megosztotta velünk. Azt mondja, figyelmetlensége árát fizeti, ugyanis a gyomnövény a földje szélét határoló öntözőárok, illetve a másik oldalán lévő út közelében „termett". Hangsúlyozta, nem gondatlan, hanem figyelmetlen volt, mert nem a szokott útvonalon, hanem a szomszéd tábla felől kerülve tartott határszemlét, s a kukoricától nem látta meg az időközben széles sávban kikelt gyomnövényeket. Az ellenőrök jobban figyeltek.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom