Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Százszor szabtak ki munkaügyi bírságot

Szeged - A 7. helyen áll a munkaügyi elmarasztalások száma alapján Csongrád egy 20-as, Budapestet is a megyék között felsoroló listán. Kereken 100, pénzbüntetéssel járó határozatot hoztak tavaly a megyében. A legtöbb bírságot a be nem jelentett munkavállalók után róják ki, a legmagasabb összeg másfél millió forint volt. Vigyázat: aláírt munkaszerződéssel sem alhatunk nyugodtan.

– Nem célja a felügyelőségnek a munkaügyi bírság kiszabása, nem ezt várjuk el a felügyelőktől sem – mondta el a véleményét Soós Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója. – De ez a szám egyben azt is jelzi, hogy jól dolgozunk.

Azzal kapcsolatban tettük fel kérdéseinket a vezetőnek, hogy a munkaügyi elmarasztalások száma alapján összeállított országos listán Csongrád megye a 7. helyre került. Ez 100 esetet, és összesen 26 millió forintos bírságot jelentett.

Az első természetesen Budapest volt 927, a második Pest megye 327, a harmadik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 229 „üggyel". A fővárosban és környékén azért ilyen kimagasló a szám, mert ott jegyzik a legtöbb céget, Észak-Magyarországon pedig gyaníthatóan virágzik a feketefoglalkoztatás.

Soós Tamás: a trükkös cégek újabban aláíratnak munkaszerződést az emberekkel, viszont a bejelentést nem teszik meg. Fotó: Karnok Csaba
Soós Tamás: a trükkös cégek újabban aláíratnak munkaszerződést az emberekkel, viszont a bejelentést nem teszik meg.
Fotó: Karnok Csaba

– Ha szabálytalanságot találunk, első esetben nem büntetünk – folytatta az igazgató –, hanem a figyelmeztetünk. Akkor nincs pardon, ha feketén foglalkoztatnak embereket, ha kiskorúval dolgoztatnak, vagy ha a munkabérrel kapcsolatban bukkanunk szabálytalanságokra.

Nem dőlhetünk hátra

– 2012-ben közel 17 ezer munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek, és csaknem 80 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat – tájékoztatott Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője. Ez kicsivel jobb szám a 2011-es 83 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzést 19 ezer munkaadónál tartottak, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen romlott a helyzet, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt.

A feketelista.hu összegyűjtötte azt a 100 céget is, amelyik a legtöbb büntetést kapta 2012-ben. Azért, hogy aki informálódni szeretne leendő alvállalkozójáról, az erről a portálról is tájékozódhasson. Ebben a negatív top 100-ban csak 3 cégnek Csongrád megyei a székhelye: az egyik egy albán pékség, amelyik nem jelentette be a munkavállalóit, ráadásul albánokat foglalkoztatott, akiknek munkavállalási engedélye sem volt. A másik kettőnél, egy szállítmányozó, valamint egy kereskedelmi és szolgáltató kft.-nél ugyan kötöttek munkaszerződést a dolgozókkal, de a NAV-nak nem „jelentették be" őket. A bírság 1,1–1,3 millió forint volt.

Soós Tamás szerint a trükkös cégek újabban aláíratnak munkaszerződést az emberekkel, viszont a bejelentést nem teszik meg, vagy csak részmunkaidőben jelentik be őket, „természetesen" napi 8 órás foglalkoztatás mellett. A dolgozók emiatt nyugodtan alszanak, és meg sem fordul meg a fejükben, hogy egyáltalán nem, vagy nem a tényleges munkaidőre fizetik utánuk a járulékot. Főleg a vagyonvédelmi vállalkozásoknál jellemző, hogy megkötik a munkaszerződést az alkalmazottakkal, azok le is kérdezik a NAV-tól, hogy minden rendben van-e, majd ha megbetegszenek, kiderül, nem jogosultak táppénzre. Gyakori eset, hogy a dolgozókkal 3 havonta új szerződést kötnek, mivel megváltoztatják a cég nevét.

Kevesebb az elmarasztalások száma 2012-ben, mint 1-2 évvel korábban. Még régebben azért is volt sokkal több esetük, mert a megyében rengeteg külföldi, főleg román állampolgárt dolgoztattak feketén, nehéz mezőgazdasági munkán. Tavaly még 126 elmarasztaló határozatot hozott a szakigazgatási szerv.

Olvasóink írták

 • 5. Nicky8404 2013. június 19. 09:29
  „Kedves kollégám full részegen jött dolgozni és még neki állt feljebb... kirúgták.
  A kiléptető papírjait 1 nappal később kapta meg mint kellett volna.
  Természetesen megbüntették a munkáltatót!!! :(”
 • 4. M.Aurelius 2013. június 17. 15:44
  „1. uborka 2013.06.17. 09:21 ---> nyugi, csak ne reklamálj.

  Az általam ismert kft. nem fizeti a túlórát, lenyúlja fekerén a szoftvereket, környezetszennyez és senki nem mer velük szembe eljárást kezdeményezni. Ja és retorzióban tartják a melóst, meg sorolhatnám, és név szerint is, de itt ezt nem lehet. Bejelenteni? Na ez meg egy másik gennyes kérdés.”
 • 3. geza 2013. június 17. 15:13
  „Én sem hiszem hogy nem céljuk a büntetés.
  Hiszen akkor nincs bevétel, nem tudják "magukat" eltartani.”
 • 2. Juccus 2013. június 17. 14:55
  „Az egyik legkorruptabb szerv.”
 • 1. uborka 2013. június 17. 09:21
  „Marhaság amit itt nyilatkozik a Pali! Nekem 2 kft-m volt, délelőtt 500 e. ft, délután ua.-t 500e. ft-ra büntette, no persze keverték a kft-im nevét, bele gabalyodtak. Nem fizettem egyszer sem. Küldésre jöttek,csak nem tudták a kft, nevét, csak a tulajdonosét.Na itt volt a baj! A rendőrség még 200 és 300e. ft, bírságot szabott ki. A munkám kellett más előljáró hatóságnak, aki tudja miről írok, bizony annak az embernek, ki még a mai napon is elnök,de kft-je van! Mindent meg lehet szerezni, ha az ember olyan pozicióban van,hogy lentről nem lehet kikezdeni. Mennyi céget és embert tett tönkre ez az intézménynek az elnöke.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikulában csak a strandon van élet

A hétvégén a hőmérő Szeged belvárosában 36 fokot mutatott. Kitört a vakáció, megérkezett a kánikula. Tovább olvasom