Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Százzal is több parkoló lehetne a szegedi belvárosban

Szeged - Alig lehet hétvégén a belvárosban parkolni, miközben üresen állnak a rakodóhelyek, a hivatali parkolók. Ha változtatnának a szabályozáson, több mint százzal nőne a parkolók száma.
– Persze, járjak biciklivel. De miért is? Amikor megvettem a kocsimat, több tízezer forintba került az átíratása, minden évben 30 százalék baleseti adót fizetek, a helyi önkormányzatot is évente 16 ezer forinttal gyarapítom, miközben minden egyes liter benzinből 200 forint a költségvetésbe vándorol. Ha ennyi mindent megfizetek, miért ne használjam az autómat? – fakadt ki egy autós, amikor vasárnap a belvárosban parkolóhely-keresés közben megállítottuk.

Felháborodását a hétvégén üresen álló rakodóhelyek, valamint a kevés parkoló okozta. A megáradt Tisza miatt a rakparton sem lehet parkolni, sokan a zsúfoltság miatt elkerülik a belvárost. A közintézmények előtt is tilos várakozni, pedig a hivatalok zárva tartanak. Vasárnap délután végigjártuk Szeged belvárosának rakodóhelyeit, hivatali parkolóit, hogy megnézzük, mennyire kihasználtak a nagyközönség elől elzárt várakozóhelyek.

Több rakodóhelyen akkor is tilos várakozni, ha a hozzá tartozó üzletek zárva vannak. A szerző felvétele
Több rakodóhelyen akkor is tilos várakozni, ha a hozzá tartozó üzletek zárva vannak.
A szerző felvétele

A Stefánián kezdtünk, ahol az ügyészség miatt közel 50 méteren tilos várakozni. Ennek ellenére többen megálltak – 20 ezer forintos bírságot kockáztatva. Üresen pangott a Kiss Menyhért utcai, valamint a Kígyó utcai rakodóhely. Meg sem lepődtünk, hiszen a két utcában egyetlen üzlet sincs nyitva vasárnap. A belváros átépítésével a Somogyi utcán 50 méteren jelöltek ki rakodási területet: hiába vártunk, egy óra alatt sem jött egyetlen áruszállító sem. Az önkormányzat nyilvántartása szerint a belváros átépítéséig 77 parkolót foglaltak el a rakodóhelyek, amihez most hozzájött a Somogyi utcai tiltás is. A rakodóhelyek és a hivatalok előtti parkolók hétvégi felszabadításával több mint száz új hely jönne létre.

– A várakozási tilalom alóli felmentést, illetve a jelenlegi szabályozás módosítását a közintézmények vezetői kérhetik: mi is javasoljuk, hogy a tilalom csak a munkaidőre korlátozódjon, hétvégére, estére ne. A városházánál éppen ezért, munkaidőn túl több mint tíz éve szabadon használhatók a Fekete Sas utcai vagy éppen a Sóhajok hídja alatti parkolók. Van megoldás az ügyészség előtti várakozóhelyek hétvégi használatára – mondta Kósa János. A városüzemeltetési iroda munkatársa a hétvégén jellemzően üresen álló belvárosi rakodóhelyekkel kapcsolatban elmondta, két éve próbálják a rendszert felülvizsgálni, ehhez szükség lenne a rakodóhelyek használati szokásainak több napon keresztül történő felmérésére, ami eddig forráshiány miatt nem sikerült. – Nagyon sok szabálytalan rakodóhely-használatot látunk, de közútkezelőként nem tudjuk szankcionálni. Gyakori, hogy az üzlettulajdonosok egy cetlivel az autó ablaka mögött órákig parkolnak a rakodóhelyen, ami ellen tehetetlenek vagyunk. 2011-ben már javaslatot tettünk a belvárosi rakodóhelyek felülvizsgálatára, az idei költségvetésbe is beterveztük egy átfogó felmérés költségét – magyarázta Kósa János. Hozzátette: az utóbbi években sok parkolóhely szűnt meg, érzékeny pont, hogy melyik rakodóhelyet hogyan korlátozzák. – Fel kell mérni a tényleges használati szokásokat, utána lehet változtatni: a módosítás közgyűlési hatáskör.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. ivivan 2013. május 08. 17:09
  „"Hogy ti. az igazi kultúra akkor jön el Szegedre, midön a Széchenyi tér alatt végig parkolóház lesz"

  Én ezért nem vágnám ki az évszázados fákat... Sőt, semmilyen okból nem vágnék ki évszázados fákat... A hagyományos és sokkal olcsóbb parkolóház miért nem jó?”
 • 53. tol 2013. május 08. 16:52
  „most nyilván átharapjátok a torkomat, mert létezhetetlen ötlettel állok elö, melyet Németországban tapasztaltam, és azóta a rögeszmém. Hogy ti. az igazi kultúra akkor jön el Szegedre, midön a Széchenyi tér alatt végig parkolóház lesz. Kellemes pellengérezést!”
 • 52. ivivan 2013. május 08. 12:00
  „"A parkolóházakba való beterelés nem lenne rossz gondolat"

  Hát, a leejtős-liftes parkolóházzal kapcsolatban sok szegedinek vannak ellenérzései - nekem is. A másik parkolóház már sokkal jobb, viszont Vasárnap zárva van...
  Az pedig nyilván zsófoltságot okoz, hogy az egyre fogyó belvárosi parkolóhelyekre próbál ugyanannyi autós bepaszírozódni. A legtöbb autósnak erre nem az volt a reakciója, hogy a méregdrága tömegközlekedésre váltott, hanem hogy nem megy a belvárosba. Igazából várható volt, csak a belvárosi üzleteknek nem tetszik annyira.”
 • 51. jozkó 2013. május 08. 11:51
  „40. ivivan:

  "...a cikk a hét végi, ingyenes parkolási időszakról szól...indokolatlan most idehozni a hétköznapi dolgokat...."

  Igazad van.
  Mint ahogyan - érzésem szerint- nekem is abban, hogy a "fórumozás" a vélemény nyilvánítás szabadságán alapul és néhány jó cikk /ez is.../ egészen jó vitaindító, gondolatébresztő...
  A szegedi /belvárosi/ parkolást egészen "hétköznapi" módon rontották -rontják- el, módszeresen.
  A parkolóházakba való beterelés nem lenne rossz gondolat - de ha a tartósan egy helyen tartózkodó munkatársaiktól sem tudják elvárni az intézmények vezetői, hogy a parkolóházakat vegyék igénybe - hogyan remélhetnék ezt a városközpontba csak "beugró" autósoktól?
  /Én a saját -tulajdonú- munkahelyem előtt nem parkolok a saját kocsimmal - fenntartom azt az ügyfeleimnek, célszerűségből és udvariasságból! Az államszolgáktól ez miért ne lehetne elvárás? Na jó, én rendszerint nem autóval járok - de a hivatalnokoknak sem kötelező.../
  Egészen egyszerűen az a véleményem, hogy -nem csak a parkolásnál !- városrendezési feladatoknál a "minden szentnek maga felé hajlik a keze" szempontok érvényesülnek racionális döntések helyett.
  Sok városvezető olyannyira "magáénak érzi" a várost , hogy szinte sajátjaként üzemeltetné. Jó, hogy haza nem viszi!
  /Pedig számolhatnának mintegy 170 000 statisztával is :) /
  Így aztán nagyon is a "hétköznapi" gyakorlatokból indulnék ki az "újraszabályozás" megtervezésénél!
  "Ide a rózsa néhány levelét és vegyétek vissza a tövis felét!"
  Ezt már Petőfitől kölcsönöztem, de úgy látszik, "örökzöld" ...”
 • 50. hawaiiklub 2013. május 08. 11:44
  „Na majd a telítettségre hivatkozva a Városvezetés bevezeti a hétvégi fizető parkolást. Mert például Londonban is az van...”
 • 49. lukrecia 2013. május 08. 10:38
  „A legjobban kereso kozszolgak autoi foglaljak el a legjobb belvarosi parkolohelyeket. Raadasul ezek nagyreszen ok ingyen parkolnak ilyen olyan kedvezmenyek miatt. E miatt a varos egy oriasi osszegtol esik el tenylegesen, mert ezeket a helyeket tenylegesen fizetoknek is kiadhatnak.
  A Dozsa utcai liftes parkolo meg uresen tatong mikozben a mukodesi koltsegei ismet csak a varost terheli. Bravo
  Megkernem amig ez nem lesz rendezve, es a kettos merce megszuntetve, kimeljenek meg a DM heti cikkekben a parkolohelyek hianyatol. Megertesuket koszonom.”
 • 48. laalika 2013. május 08. 07:46
  „Dehiszen látható, hogy a Pógármestörség azon igyexik, hogy autómentes legyen a belváros, csak a hívatalnokok kocsijai állhassanak ott.
  Hiába lehetne, de nem lesz. Elég a Kálvária utat nézni, mely lehetetlenné teszi a mentést, stb. meg a hétvégén lezárt Dugonics teret meg az összes embernyomorító közlekedési " újítást". Ezek nem a lakosság érdekeit nézik!”
 • 47. dBrown 2013. május 08. 06:58
  „42! Ezt hívják diszkriminációnak, csókolom.
  Ennyi erővel egy critical mass-cikk alá hogy kerülnek az autósok blabla bullsh!t”
 • 46. okz63 2013. május 07. 21:54
  „42. csinompalkó 2013.05.07. 16:09
  "Közszolgák kocsijait befelé a parkolóházakba"

  Támogatom! Pl. az Arany J. utcai közel van a városházához és a Múzeumhoz egyaránt. ;-)”
 • 45. okz63 2013. május 07. 21:46
  „41. ifj. Nagy Gábor 2013.05.07. 15:07
  "Ezt azért ugye te sem gondolod komolyan?"

  Hogyne gondolnám komolyan? Hisztinek nevezi itt a haverod azt, hogy egy autós teljesen jogos dolgot próbál meg előhozni, de mivel a haverod nem is nagyon autózik, ezért neki ez szimplán hiszti. Ezek után - úgy őszintén - miért várod el ugyanettől az autóstól, hogy támogassa a te Zrínyi utcai hisztidet, ahol egyértelműen közölték, nem biztonságos rajta tekerni?

  De a leglényegesebb gondolatot csinompalkó írta le:

  "Már bocsi, de ebben a témában mit keresnek itt a biciklisták?"

  Igaza van, nem hiszem, hogy ehhez a témához akár egyetlen kerékpárosnak is kellene észt osztani. ;-)”
 • 44. okz63 2013. május 07. 21:42
  „22. J.G. 2013.05.06. 21:45
  "Persze szerintem is meg lehetne nyitni hetvegen a rakodos parkolokat"

  No látod, ennyi is bőven elég lett volna a többi felesleges blabla-ra már nem volt szükség. :-)”
 • 43. nagyen 2013. május 07. 21:11
  „Tisztelt hozzászólók !
  Akinek nincs autója, az ne nehezteljen azon autósokra, akik hétvégente a bezárt üzletek előtti parkolókat szeretnék használni-Tisztelt Kóka János Úr ( jólfizetett önkormányzati alkalmazott 2 éve próbálkozik magoldani ezen minden hétvégén előálló anomáliát , sajnos sikertelenül) , lehetséges, hogy más munkakörben talán volnának ésszerű ötletei ?
  Ezen rövid eszmefuttatás után jó lenne, ha csak azok szólalnának meg, akiknek van értelmes javaslatuk. Kóka Úr bizonnyal méltányolná.”
 • 42. csinompalkó 2013. május 07. 16:09
  „Már bocsi, de ebben a témában mit keresnek itt a biciklisták?
  Értem én, hogy nekik mindenről "az" jut az eszükbe, de el kéne már kicsit szakadniuk attól, hogy ha hallanak valahol egy 10 négyzetméteres téglalap alakú felületről, akkor egyből elkezdik követelni a biciklisáv felfestését és az autósok kitiltását, de ez a cikk nem erről szól.

  lukreciához csatlakozva feltenném a kérdést: Mi a bánatért kell a közintézmények előtt kizárólagos használatú parkolókat fenntartani? Akik ilyen helyen dolgoznak, azok (elvileg) reggel nyolckor bemennek, belekapaszkodnak az íróasztalukba és délután négyig el se engedik. Szeretik közben nézni az autójukat az ablakból? Akit meg rossz sorsa arra kényszerít, hogy eléjük járuljon valami ügyben, az meg parkoljon a búbánatban? Vagy fizessen óránként 550 Ft-t (mobilról), amíg csigalassúsággal elintézik valami ügyét?
  Heló!
  Közszolgák kocsijait befelé a parkolóházakba, a város kihaló félben lévő parkolóit meg vissza az autósoknak!

  Megjegyzem, elég deformált észjárásra vall, ha valaki azt képzeli, hogy autózni kizárólag pökhendi úri passzióból szoktak az emberek, csak is szegény hányatott sorsú biciklisták szívatása céljából.”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2013. május 07. 15:07
  „19. okz63
  "Ha majd ti is leszálltok ezekről a témákról, valószínűleg nem lesz téma a parkolás sem. ;-)"

  Ezt azért ugye te sem gondolod komolyan?

  ----------------------
  25. CID
  "23. Öcsipók, ugye nem te fogod megmondani hová és mikor menjen az ember autóval?"

  Ahogy nézem, ő csak azt mondja ki, ami sokak hozzáállásából (hozzászólásából) egyenesen következik...

  ----------------------
  39. lukrecia
  "ehhez kepest a legjobban keresoek elvezik a belvarosban az ingyenes parkolasokat. Lasd Kepviselok ingyen berlet, Birosag, ugyeszseg,onkormanyzat
  Mar tobbszor javasoltam a liftes kihasznalatlan parkolohazat eppen ezekkel lehetne megtolteni."

  Na látod, ez az, amiben egyetértünk!”
 • 40. ivivan 2013. május 07. 11:59
  „38. jozkó és 39. lukrecia

  Az a probléma, hogy a cikk a hétvégi, ingyenes parkolási időszakról szól - szerintem indokolatlan most idekeverni a hétköznapi dolgokat.

  Amúgy tudja valaki, hogy a liftes parkolóházban ejtettek-e le mostanában autót?”
 • 39. lukrecia 2013. május 07. 11:47
  „ehhez kepest a legjobban keresoek elvezik a belvarosban az ingyenes parkolasokat. Lasd Kepviselok ingyen berlet, Birosag, ugyeszseg,onkormanyzat
  Mar tobbszor javasoltam a liftes kihasznalatlan parkolohazat eppen ezekkel lehetne megtolteni. Miert nem ott parkolnak,alig 200m es igy a tobbiek szamara maradhat a fizetos parkolas. Igazsagtalan Europa, igazsagtalan szegedi parkolas. Egyes csokosok a legfrekventaltabb helyeken ingyen lebecolnak egesz napokat, mig mas a penzeert sem tudna parkolni. Megint masoknak a sajat hazuk elott is fizetniuk kell. Bravo. Ismet kettos merce !!!
  Na hala engem nem erint az egesz , ezt is le kell irnom. Irjatok leveleket kepviseloiteknek, hogy valtoztassanak az igazsagtalan parkolasi rendszereken.”
 • 38. jozkó 2013. május 07. 11:28
  „Egyszerű, átlátható szabályozás kellene - és meg is lehetne csinálni.

  Ne legyen ingyen parkolás /munkaidőben/ - csak a kifejezetten közhasznú /megkülönböztetett!!/ járműveknek!
  A mindenféle intézmény, szervezet fizessen! az alkalmazottainak kiosztott VIP parkolóbérletekért - piaci alapon , ugyanannyit, amennyit a "közönséges" fizető parkoló bérletekért fizetnek a porbaf{i}ngók.
  Ha most is így van - a versenyszféránál rendben is van.
  Viszont a költségvetésből gazdálkodó szervezetek parkolóbérletre kidobott állami pénzpocsékolása biztosan minden esetben indokolt?
  Kitalálták a "szállj ki és gyalogolj!" vagy a "Szállj ki és tömegközlekedj!" parkolóhelyeket - és a használatuk a közalkalmazottak és köztisztviselők számára sem tilos!
  Bérletet - ha mindenképpen kell...-éppúgy vehetnek, mint más. Saját zsebből :)
  A rakodásra fenntartott parkolóhelyek használatára ´csutak´ kollégánk javaslata lehet a megoldás:
  "Rakodásra fenntartva - tól - ig" /,és eddig is legyen kifizetve. Ezen túl fizető parkoló, mint bármelyik másik.

  Az a benyomásom, hogy sok érdemtelen "előjog" eltörlésével előbb utóbb az előítéleteink is csökkennének...”
 • 37. ivivan 2013. május 07. 09:24
  „32. ugyanmé

  Fogadjunk, hogy biciklivel jársz! :-) Az autósok nem ilyenek, Ők csak néha be szeretnének menni a belvárosba egy jót kajálni vagy megnézni a Tiszát. És mindezt lehetőleg nem úgy, hogy 3km-t kell sétálni csak azért, hogy bejusson...

  Egyébként nekem még sosem okozott gondot hétvégén parkolóhelyet találni a belvárosban - tényleg sokan vannak, de azért mindig van hely... Mondjuk Szombat délelőtt nem tudom milyen a helyzet, amikor még van nyitva néhány üzlet is.”
 • 36. la-za 2013. május 07. 09:24
  „28. joy 2013.05.07. 06:43

  Sőt! Minden járművet, de még az embereket is tiltsuk ki onnan hétvégente... Nekem is vannak ám ilyen okosságaim :)”
 • 35. zazie 2013. május 07. 09:15
  „Tipikus magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitásról adtok itt tanúságot, anélkül, hogy elolvasnátok a cikket, vagy legalább valaki felolvasná nektek...
  Arról ne is beszéljünk, hogy szövegértésből a kommentelők fele megbukna...”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzív zivatar: még nem úsztuk meg!

Mire leírjuk ezeket a mondatokat, éppen kezdődik a következő intenzív esőzés, ez a délután második zivatara. Ön elázott? Küldjön fotót! Tovább olvasom