Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szefárd dalokat énekel Palya Bea Szegeden a Muzsikáló Udvarban

Szeged - Szefárd, görög, bolgár, magyar dalokat és saját kompozíciókat énekel szerdán a szegedi Muzsikáló Udvarban Palya Bea. Bolya Mátyás kobzon és citerán, Dés András ütőhangszereken kíséri – így alkotják a szefárd triót.
– Lemezbemutatónak minősül a szegedi koncert, ugyanis az Ezeregy szefárd éjszaka című album a napokban lát napvilágot. Négy éve érlelődik az anyag, ennyi ideje koncertezünk Bolya Mátyással (koboz, citera) és Dés Andrással (ütőhangszerek). A szefárd zene számomra egy idegen kincses birodalom, mert rengeteg olyan kultúra találkozik benne, amelyeket szeretek. A Spanyolországból menekülő zsidóság a görög, bolgár, török területekre telepedett le, és hihetetlenül izgalmas zene született – meséli Palya Bea, mi ihlette a szefárd dalok megszólaltatására és a saját kompozíciók létrehozására. A népszerű énekesnő szerdán lép fel a szegedi városházán, ahol már visszatérő vendég. Bea estje nyitja a Muzsikáló Udvar idei programjait.

Palya Bea: A szefárd zene számomra egy idegen kincses birodalom, mert rengeteg olyan kultúra találkozik benne, amelyeket szeretek.
Palya Bea: A szefárd zene számomra egy idegen kincses birodalom, mert rengeteg olyan kultúra találkozik benne, amelyeket szeretek.

– Szeged számomra kitüntetett hely, mert a rokonaim itt laknak, és nem messze születtem a Tisza-parti várostól. A városháza udvara különleges akusztikájú és hangulatú helyszín – mondja Palya Bea. – Bár lehet tudni, de azért elárulom, hogy egy kislány ringatózik a hasamban. Minden koncert ünnep vele, hiszen velem énekel és táncol. Nagyon sok energiát ad, várandósan is átlag heti három koncertet adtam, és rengeteg mindenen dolgoztam – teszi hozzá a kislányát szeptember végére váró énekesnő.

Palya Bea Szefárd Trió - Lüktetés - Legény fekszik


* * *

Operaslágerek, Szerelmesezős és Fool Moon

Július 30-án Operaslágerek címmel neves, Szegedhez kötődő operaénekeseket hallhat a publikum: Bódi Marianna, Miksch Adrienn, Kovács Éva, Balczó Péter, Cseh Antal és Cser Krisztián énekel. Szirtes Edina Mókus és Zsédenyi Adrienn Szerelmesezős elnevezésű koncertjének július 31-én ad otthont a városháza udvara. A Fool Moon vokálegyüttes estje zárja augusztus 2-án a Muzsikáló Udvar idei programját: Kettesben jó címmel pop- és filmzene-különlegességeket szólaltatnak meg.

Olvasóink írták

 • 4. lj510126 2012. július 24. 21:43
  „IMF tárgyalások idején különösen hasznosak lehetnek a szefárd dalok éneklése. Ha ehhez hozzátesszük még Dés András fellépését is, akkor már semmi akadálya sem lehet az IMF-fel történő gyors megegyezésnek....”
 • 3. bánki 2012. július 24. 13:11
  „Kik a szefárdok ?
  Mi közünk hozzájuk ?
  A görög, bolgár és magyar ,,népeket" értem !”
 • 2. macs 2012. július 22. 15:39
  „1. bánki,
  hadd segítsek, a szefárd, görög, bolgár, népek, és az énekesnő dalaikat énekelte. :-)”
 • 1. bánki 2012. július 22. 13:07
  „A görög ( Pécs Uránváros, Belloainis) Bolgár ( Petkov, Gyurcsányné, bolgár kertek Makári hegy alatt)
  Magyar - szeretném érteni -Illyés Gyula bá. -,,magyar az aki annak vallja magát"

  A Szefárdot nem értem ? Kik ezek ? Közünk hozzá ?

  És mi van az ősi ,,unga-bunga" népdalokkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1800-as éveket idézi a fehér ház

„A Kistisza partjára a házak kemény anyagbul tétetnek." Tovább olvasom