Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Szeged–Arad Gázvezeték

Szeged, Arad - Még 2006 végén, egy magyar–román kormányülésen írt alá olyan megállapodást a két ország, hogy Szeged és Arad között gázvezeték épüljön. Mára román oldalról egyre jobban sürgetik a közös beruházást, odaát már hozzá is fogtak az építkezéshez.
Románia azt szeretné, hogy gázvezeték kösse össze saját gerinchálózatát a magyarországival, ezáltal Nyugat-Európából is földgázhoz jusson. Ennek egy feltétele van, a Szeged és Arad közötti vezeték megépítése. Romániában az ottani földgázszállítási infrastruktúrát gondozó Transgaz építené a vezetéket, itthon pedig a Mol Nyrt. Nemrégiben az Égáz-Dégáz Zrt. tulajdonosa, a Gaz de France bejelentette, hogy jelentős tőkével szállna be a gerincvezeték kiépítésébe, hiszen ezzel „előfizetőik" számát növelhetnék.

Az algyői gázüzem, madártávlatból. Hálózat kell. Fotó: Schmidt Andrea

Szerettük volna megkérdezni a Mol Nyrt.-t is, mi az akadálya annak, hogy a beruházás magyar részről minél előbb elkezdődjön, de Bacsúr György sajtószóvivő nem reagált megkeresésünkre: se e-mailben, se telefonon. Azt azonban más forrásokból megtudtuk, hogy leginkább a románok sürgetik az építkezést, mivel az ő hálózatuk „csonka", vagyis egyirányú, csak Oroszország felől és felé működik. Magyarország ezzel szemben keleti és nyugati irányban, ki és befelé egyaránt, jól kiépített hálózattal rendelkezik. Szerbia felé még egy kis kapacitású tranzitvezeték is megépült.

Természetesen a Molnak se lenne rossz üzlet a Szeged és Arad közötti 100 kilométeres vezeték létrehozása, hiszen egy ilyen összeköttetés az ellátás biztonságát növeli, valamint üzletet hoz. A 100 kilométer hosszú vezetékből 60 kilométer Románia területén menne, a Transgaz ennek már mintegy 30 százalékát meg is építette.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradt az alapkamat

Szeged - A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén hárman szavaztak a jegybanki alapkamat 25… Tovább olvasom