Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Szeged 28 milliót költ új városi szobrokra

Szeged - Szűk esztendőkben is áldoznak az önkormányzatok és magánszemélyek köztéri emlékek állítására. Szegeden a város emelte a legújabb mellszobrot, a következőt magánszemély fizeti. Vásárhely Wass Albertre gyűjt, Szentes szökőkutat díszít, Csongrád országzászlót szeretne.
Legutóbb egy éve a Wass Albert Baráti Kör emelt mellszobrot az írónak a szegedi kakasos templom oldalában. Önkormányzati keretből augusztusban állítottak kőbárányos ivókutat a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kezdeményezésére, a dorozsmai művelődési ház támogatásával a dorozsmai templomnál – ez a városnak 610 ezer forintjába került. Szeptemberben Zsigmondy Béla vízmérnök mellszobrával egészült ki 7 tagúra a Szent István téri mérnökpanteon, 3,5 millió forintból.

Időrendben a következő szegedi emlékművet, amely megvalósul, a megyei önkormányzat állíttatja a megyeháza előtti téren november elején Szabad emlékezés szobra címmel. Kliegl Sándor alkotása összesen 17 millió forintba kerül, az összeg a tavalyi és az idei költségvetést terheli. A szoborpár a Don-kanyar megyei áldozataira emlékezik; az avatásra a túlélőket és leszármazottaikat is várják. Az önkormányzat közadakozásra hívta fel a Csongrád megyeieket a megvalósítása érdekében, eddig 300 ezer forint gyűlt össze.

Fátyol Mihály szobrát másfél hónapja avatták fel Makón. Fotó: Miskolczi Róbert
Fátyol Mihály szobrát másfél hónapja avatták fel Makón.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ráday-Pesthy Pál Frigyes bízta meg Szemerey-Kiss Balázs szegedi szobrászt, hogy készítse el dédapja, az akadémikus, történész és szabadságharcos Pesthy Frigyes mellszobrát, amelyet november 23-án avatnak, és amelyhez a város egyetértő véleményezéssel járult hozzá. Közgyűlési döntés értelmében költ Szeged IV. Béla király lovas szobrának megalkotására 20 millió forintot. A pályadíjakra 600 ezret különítettek el. Az országos pályázatot már kiírták, a maketteket december közepéig bírálja el a művészeti lektorátus által javasolt zsűri. A művet május 21-én a Széchenyi téren, az egykori szovjet hősi emlékmű helyén avatják. Alapítványi kezdeményezésre, de önkormányzati keretből készül el jövő augusztusra Gregor József mellszobra 3,5 millió forintból. A belvárosi rehabilitációhoz kapcsolódik, vagyis uniós és állami pályázati forrásból ugyancsak 3,5 millió forintot fordítanak egy ivókutas zsánerszoborra, amelyet a felújított Gutenberg utcában, a Vasvári-szakközépiskola elé állítanak fel jövő ősszel.

Politikus, író, táncoló székely, prímás a megyében

Vásárhelyen tavaly avatta fel a város Rapcsák András néhai polgármester szobrát a Kossuth téren, és három körforgalomba is került egy-egy új műalkotás. Wass Albert szobrára most gyűjt az íróról elnevezett kör. Székkutason szombaton avatták Hugo Hartung német író mellszobrát – az 1,7 milliós költség nagy részét Vásárhely állta. A szentesi Nagy Ferenc utcán szeptemberben avatták Csíky László Táncoló székely című alkotását, a jövő évi költségvetésben tervezik a szökőkút szobrának elkészítését. Csongrádon a két éve átadott, Csemegi utcai 56-os emlékmű a legfrissebb, a legújabb kezdeményezés a Kossuth tér rekonstrukciója után egy országzászló állítása. Makón augusztusban avatták fel Fátyol Mihály cigányprímás szobrát.

Olvasóink írták

 • 5. abdul66 2009. október 07. 21:10
  „Pár hónap és Szegednek lesz Horthy Miklós szobra.A Wass Albert szoborra is összedobtuk a pénzt.”
 • 4. KolompárRómeó 2009. október 07. 12:57
  „2. hozzászólás JoGabor 2009.10.07. 11:56

  Maximálisan egyetértek.

  Amúgy Ausztriában és Németországban mindenhol a "Kein Trinkwasser" művei vannak kirakva, minden városban :)”
 • 3. Gazficko 2009. október 07. 12:25
  „Kiváncsi vagyok,hogy a fémből készült szobrokat mikor fogják ellopni”
 • 2. JoGabor 2009. október 07. 11:56
  „Tekintettel a jelen politikai-közéleti viszonyokra (és az uralkodó stílusra), támogatnék egy bölcs rendeletet erről, miszerint politikusról, politikához köthető közéleti szereplőről, művészről ezentúl csak eltávozása után 150 évvel lehessen szobrot emelni.
  Másfelől ott van a vásárhelyi múzeumban a Lúdvári Vénusz, Trogmayer Ottó tanár úr ásta ki a ´60-as években Gyálarét mellett, kb. 8.000 éves. Miért nem teszik ki Gyálarét főterére a nagyított mását? Eredeti megoldás lenne, nem nagyon látni ilyesmit Európában sem. Gondolom, drága se lenne. Nem vitatná senki, és mindenki nyugodtan büszke lehetne. A megvalósítás meg kulturált néphez méltó (ha valójában messze is vagyunk attól, hogy igazi kultúrnép legyünk...)”
 • 1. Mike3 2009. október 07. 10:50
  „jájjj csák fémbűl légyén a zösszes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két vasat tart a tűzben a masiniszta

Plesovszki Krisztián eredetileg hajógépésznek tanult, ám nem adta fel gyerekkori álmait. Tovább olvasom