Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szeged a leggazdagabb a megyében

Csongrád megye leggazdagabb települése Szeged, a legszegényebb Magyarcsanád – a GfK Hungária Piackutató Intézet idei felmérése szerint. A megye országos helyezése nem változott, Csongrád a kilencedik helyen, vagyis a középmezőnyben foglal helyet.
Zajlik az élet a szegedi Kárász utcán
Kétévente méri fel a GfK Hungária Piackutató Intézet az ország 3167 települését olyan szempontból, milyen az ott élők vásárlóereje, vagyis mennyire gazdagok az emberek. A 2006-os felmérés nem okozott meglepetéseket, a tanulmány megállapításai szerint Magyarországon 2004-hez képest jelentős változások nem történtek.

Idén Csongrád megyében a Top 5-öt Szeged vezeti – mint ahogy vezette 2004-ben, még az index is hajszálra ugyanannyi, 104,8 pont. Csak összehasonlításképpen: Budapesté 135,4, Pest megyéé 102,3, az ország leggazdagabb településé, Hévízé pedig 146,9 pont. Csongrád megye a megyék rangsorában – Budapestet leszámítva – a kilencedik, mint ahogy két évvel ezelőtt is az volt, az indexe változatlanul 91,8 pontos. Nincs változás a sereghajtóknál sem: 2004-ben is Magyarcsanád végzett az utolsó helyen 63,6 ponttal, de a valamivel jobban teljesítő falvak sem cseréltek helyet az országos listán.

Szép, de szegény Magyarcsanád. Fotók: Schmidt Andrea
Az adatok elemzésére nem vállalkozott a Gfk Hungária Kft., csak a megyére vonatkozó indexeket és a helyezéseket bocsátották rendelkezésünkre. Az adatokból levonható következtetés: Csongrád megye az eltelt két évben nem tudott kitörni a középmezőnyből, viszont helyzete sem romlott.

Ez az eredmény olyan összehasonlításban pozitívan értékelhető, hogy a dél-alföldi régió másik megyéjében, Békésben jelentősen romlott a lakosság vásárlóereje, és szegényebb lett Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Tolna megye is. Győr-Moson-Sopron viszont tovább gazdagodott. Csongrád megyét jelenleg az északnyugat- és a közép-dunántúli megyék előzik meg, valamint még mindig eggyel előtte áll az örök rivális, Baranya.


Mi az a vásárlóerő?

Amikor vásárlóerő-indexeket készítenek a kutatók, nemcsak azt vizsgálják, hogy az adott településen élőknek mennyi az elkölthető jövedelmük, hanem egyéb szempontokat is figyelembe vesznek. A kapott mutató függ a telefonvonalak, az autók számától, fiatalok, vagy öregek lakják-e zömmel a települést, milyen szolgáltatóegységek találhatók helyben, hány cég ad munkát a felnőtt lakosságnak, és mennyi a munkanélküli. A magyarországi átlagos vásárlóerőt 100 ponttal jelölik. Gazdag az a település, ahol – például – sok a magas jövedelmű, többszobás lakásban élő fiatal, csatorna vezeti el a szennyvizet, és bőven van munkahely. Kicsi a vásárlóereje annak a falunak, ahol a lakosság 90 százaléka nyugdíjas, az önkormányzaton kívül pedig nincs más munkáltató. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom