Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Szeged a leggazdagabb, Magyarcsanád megint az utolsó helyen

Szeged - A két évvel ezelőtti helyzethez képest semmi sem változott. A megye országos helyezése viszont rosszabb lett, Csongrád a 10. helyről a 11.-re csúszott vissza, ha Budapestet is beleszámítjuk.
Kétévente méri fel a GfK Hungária Piackutató Intézet az ország 3167 települését abból a szempontból, milyen az ott élők vásárlóereje, vagyis mennyire gazdagok az emberek. Gazdagnak azt a várost vagy községet nevezik, amelyikben sok a magas jövedelmű család, a többszobás lakásban élő fiatal, csatorna vezeti el a szennyvizet, és bőven van munkahely. Kicsi a vásárlóereje annak a falunak, ahol a lakosság 90 százaléka nyugdíjas, az önkormányzaton kívül pedig nincs más munkáltató. Az idei felmérés nem okozott meglepetéseket, a tanulmány megállapításai szerint Magyarországon 2006-hoz képest jelentős változások nem történtek: a szegények szegények, a gazdagok gazdagok maradtak.

Idén a megyében a top 5-öt Szeged vezeti – mint ahogy vezette 2006-ban is, a fokmérő index azonban kevesebb, 104,8 helyett 102,4 százalék. Csak összehasonlításképpen: az ország leggazdagabb településén, Budaörsön ugyanez 137,3 százalék. A sereghajtó település is ugyanaz: akárcsak 2006-ban, most is Magyarcsanád végzett az utolsó helyen, igaz, akkor 63,6-tal, ezúttal viszont még szegényebb lett: mindössze 57,9 százalékot ért el. (Országosan az utolsó a Borsod megyei Cseténye, 37,6 százalékkal.)

Szeged felülnézetből. A megyében biztosan vezet, országosan csak alig átlag feletti. Fotó: Miskolczi Róbert
Szeged felülnézetből. A megyében biztosan vezet, országosan csak alig átlag feletti. Fotó: Miskolczi Róbert

Csongrád megye a megyék rangsorában – Budapestet is beleszámítva – a tizenegyedik, míg két évvel ezelőtt még a tizedik helyen állt, az indexe 91,1 (2006-ban 91,8 százalékos volt).

A vásárlóerő mérése

Amikor vásárlóerő-indexeket készítenek a kutatók, nemcsak azt vizsgálják, hogy az adott településen élőknek mennyi az elkölthető jövedelmük, hanem egyéb szempontokat is figyelembe vesznek. A kapott mutató függ a telefonvonalak, az autók számától, attól, fiatalok vagy öregek lakják-e zömmel a települést, milyen szolgáltatóegységek találhatók helyben, hány cég ad munkát a felnőtt lakosságnak, és mennyi a munkanélküli. A magyarországi átlagos vásárlóerőt 100-zal jelölik.

Az adatok elemzésére nem vállalkozott a GfK Hungária Kft., csak a megyékre vonatkozó indexeket és a helyezéseket bocsátották rendelkezésünkre. Nekünk magunknak azonban nem nehéz azt a következtetést levonnunk, hogy nem gyarapodtunk, sőt paraszthajszálnyival rosszabb eredményeket értünk el.

A szomszédos Békés megye hátulról a harmadik legszegényebb megye, nála rosszabb helyzetben már csak Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van. Győr-Moson-Sopron viszont tovább gazdagodott. Csongrád megyét jelenleg az északnyugat- és a közép-dunántúli megyék előzik meg, valamint még mindig eggyel előtte áll az örök rivális, Baranya.

Miért nem Deszk a leggazdagabb?

Néhány hónappal ezelőtt azt írtuk: Deszk a megye leggazdagabb települése, mivel 129 ezer forint az egy főre jutó személyi jövedelemadó. (Algyőt 20, Szegedet 33 ezer forinttal előzte meg a falu.) Ez azonban egy másik felmérés volt, amelynek során csak a befizetett szja alapján mérlegeltek. A GfK vizsgálódása viszont egyéb tényezőket is figyelembe vett, olyanokat, amelyek alapján az „élhető" jelzőt szokás rábiggyeszteni egy településre.

Olvasóink írták

 • 13. öregvegyész 2008. szeptember 23. 20:30
  „Hol van Hódmezővásárhely?”
 • 12. Btk78 2008. szeptember 22. 16:11
  „"In Ireland, a 33-cent tax on plastic bags implemented in 2002 led to a 94 per cent reduction within weeks. Six years later, cloth is still winning the battle."


  Ez kéne itt is.”
 • 11. lemba 2 2008. szeptember 22. 14:37
  „Mielott a gaz aranak az emelkedeserol beszelnenk talan a kovetkezo cikket erdemes lenne leforditani a magyar lakossagnak es publikalni az orszagban´

  Sep 22, 2008 04:30 AM
  Be the first to comment on this article...
  Marc Kielburger
  Craig Kielburger

  Welcome to Modbury, England, population 1,500.

  It´s a quiet place in the Devon hills not far from the sea. There are three churches, three pubs, a market and absolutely no plastic bags.

  That´s right. This small village carries the distinction of the first town in the British Isles to ban plastic bags.

  The story began when local filmmaker Rebecca Hosking witnessed the environmental devastation caused by thousands of bags while filming on Hawaii´s Midway Island. There, animals often mistook the bags for food.

  Hosking made a documentary for BBC and showed it to the town´s merchants. One night at a pub over a few lagers, she suggested the idea of a ban. Word spread and within a month, the merchants met. By show of hands, they voted to ban the bags.

  Granted, Modbury doesn´t have a huge environmental footprint. Still, the town´s impact has been huge.

  Modbury took its message to anyone who would listen. It made international headlines, won an award from the World Wildlife Fund and hosted delegations from cities looking to implement their own bans.

  "We are nothing special," says a statement on the town´s website after being inundated with messages. "We just got out there and made it happen in the hope that you would do the same in your communities."

  Modbury´s ban and a few others were among the first blows in the battle of the bags. But outside these centres, the bags still seem to have the upper hand.

  Of an estimated 500 billion bags used each year worldwide, millions will turn into litter.

  Despite environmental concerns, people continue to choose plastic and many governments are reluctant to implement their own bans. Sure, the philosophy of reduce, reuse and recycle will lessen the problem. But, when a simple switch from plastic to canvas could potentially solve it, maybe it´s time to go further than the three Rs.

  Since the 1970s, plastic bags have been a staple around the world. Plastic recycling programs have grown, but the U.S. Environmental Protection Agency estimates that only 5.2 per cent of bags in municipal waste systems are actually recycled.

  The result is an increase in the "urban tumbleweed" population as carelessly discarded bags are left to blow through city streets.

  Plastic bags do have their advantages. They are convenient, cost-effective and incredibly strong - each one can carry about 1,000 times its own weight in goods.

  But, alternatives are far from the holy grail of environmentalism. In Modbury, residents have simply switched to cloth bags for groceries. The town estimates each one saves a thousand plastic bags. The stores also carry biodegradable, cornstarch-based bags for a charge.

  "My personal view is that the disposable plastic bag is the icon of our unsustainable lifestyles," writes Hosking. "I know that removing plastic bags from our lives won´t make us a sustainable culture any more than saving the polar bear will stop global warming. However, plastic bags and polar bears will make us all stop and think about the bigger picture."

  Modbury isn´t alone in banning plastic bags. Developing countries like Rwanda and Kenya have already banned them. So have large cities like San Francisco.

  In Ireland, a 33-cent tax on plastic bags implemented in 2002 led to a 94 per cent reduction within weeks. Six years later, cloth is still winning the battle.

  Far from being just the little town that could, Modbury should be a big influence for all of us.

  In the next phase of the battle of the bags, when you´re asked paper or plastic, the best answer is canvas.”
 • 10. Kázmér 2008. szeptember 22. 14:29
  „Bugggy Wogggy a téli fűtésszámlád után írd le légyszíves, hogy nőnek a reálbérek... gondolom azt sem tudod mit jelent ez a szó... a gazdaság nő? Igen, kb. 2 %, az is az EU-s források miatt van. Ha olyan impozáns ez a 2%, akkor rakd be a pénzed 2%-os kamatra!”
 • 9. Anonymus 2008. szeptember 22. 11:00
  „Btk78

  Kit akarsz Botka helyére? Csaknem a Fideszt?

  Vicc: Mi az f-fel kezdődik és sz-szel végződik és sok geci van benne? FIDESZ

  ENNYI”
 • 8. gyurcsányahibás 2008. szeptember 22. 10:21
  „K. Rómeó Barátja...
  Ha már kötözködünk, akkor pontosan, szépen...:
  1. "...nagyon sajnálom, hogy a cikkből sugárzik a kormány általi elkötelezettség..." - megtenné azt a szívességet, hogy idézi a sugárzó kormányközeli szövegrészeket?
  2. Ez NEM elemző cikk (az más műfaj). Ez információ, a szerző egymondatos megjegyzésével.
  3. A GfK Hungária Piackutató Intézet mitől nem hivatalos forrás?”
 • 7. Btk78 2008. szeptember 22. 09:58
  „Ha sokáig marad Botka Bigfoot akkor még utsók is leszünk.
  Nincs termelő beruházás, csak és kizárólag kereskedelmi van. Pl.: Árkád, Tesco 4., Aldi stb.”
 • 6. muhhaha 2008. szeptember 22. 09:46
  „Sírjunk együtt!”
 • 5. Bugggy Wogggy 2008. szeptember 22. 09:25
  „"Az egész országban romlott a helyzet néhány kivételtől eltekintve. Kb. ennyi a lényeg, a többi propaganda."

  Mi van?! Te sem sok újságot olvasol a Képújságot kivéve. A gazdaság nő, a reálbérek szintén. Ha az utcára kimész akkor meg láthatod, hogy hány új bevásárló központ és plaza nyílik a városban. Biztosan nem csak a vicc kedvéért építik oda...pedig a TESCO, Cora, Plaza is csontig tele van vevőkkel. (Közben persze sok a szegény ember is, aláírom.)”
 • 4. Jack Crawford 2008. szeptember 22. 09:18
  „Nyilván minden média kozmetikáz valamilyen irányba. Ez a világon mindenütt így van. A lényeget azért simán ki lehet venni a cikkből: Csongrád megye az életszínvonalat tekintve hátul kullog az országban. A megyén belül Szeged a legjobb, Magyarcsanád a legrosszabb ebből a szempontból. Az egész országban romlott a helyzet néhány kivételtől eltekintve. Kb. ennyi a lényeg, a többi propaganda.”
 • 3. kismiska 2008. szeptember 22. 07:54
  „Mit is vártak Magyarcsanádtól?Olyan hely,ahol tombol a bűnözés és senki nem tesz ellene.A lakosság 80% roma a rendőrök nem mernek tenni semmit ezért a bűnözők kis szigete!!”
 • 2. kekecke 2008. szeptember 22. 06:40
  „újabb propagandacikk”
 • 1. Kolompár Rómeó barátja 2008. szeptember 22. 06:27
  „tisztelt Szerző!

  A "...sőt paraszthajszálnyival rosszabb eredményeket értünk el"
  sajnos nagyon nem fedi a valóságot, pláne, ha az árelemésekre gondolok.
  Maga szerint ez kismértékű életszínvonal-romlás?
  nagyon sajnálom, hogy a cikkből sugárzik a kormány általi elkötelezettség, amikor abban a szerző nem elemezett eladósodottságot, vagy általános mértékű fogyasztói kosár-változást...
  Sajnos elemzésnek kevés, az adatok közlésénél pedig örültem volna egy táblázatnak, ami hivatalos forrásból származik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októbertől 131 forintba kerül egy köbméter gáz

Szeged - A hazai gázárak már csaknem utolérték azt az Ausztriát, ahol az emberek a magyar… Tovább olvasom