Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeged a világ ötvenedik legnépszerűbb városa

Szeged a világ ötvenedik legnépszerűbb városa
Szeged - A világ legnépszerűbb úti céljai közé sorolta Szegedet a Trivago. Az utazási kereső listáján két magyar város szerepel még, Pécs nálunk jóval előrébb.
Szeged Top 10 látnivalója

A viago.hu a napokban éppen Szeged top 10 látnivalóit gyűjti össze – azok közül, amelyek nem szerepelnek a turisztikai látványosságok sorában. Az alternatív programok közé olyan javaslatok kerülnek a kommentek alapján, mint a napfelkelte a vízitelepnél, a kilátás a dómból vagy a Szent István téri víztoronyból, séta a Holt-Maros partján, a Boszorkányszigeten vagy éppen a Rotary tanösvényen, és felfelé nézelődés a Belvárosban, amelynek régi épületein a díszített erkélyek és homlokzatok sok szépséget rejtenek.
A Trivago Best Value Indexe alapján három magyar város is bekerült a világ legnépszerűbb úti céljai közé. Pécs a 8., Győr a 43., Szeged pedig az 50. helyet szerezte meg azon a listán, ahol a városokat az átlagárak és a vendégektől származó szálláshely-értékelések alapján rangsorolják. A lista egyébként meglehetősen rendhagyó: az első tízben orosz, román, szerb és bolgár városok szerepelnek három távol-keleti úti cél mellett.  Szeged pedig olyan népszerű üdülővárost is megelőzött, mint az olasz Cagliari vagy San Salvador.

Nagy turisztikai központok nem szerepelnek az ötvenes listán, főváros is alig.

– Szeged a nagyvárosok szállásárait tekintve jónak számít, ráadásul vonzó célpont a turisták számára – foglalta össze a jó helyezés okát Ács Szilvia, a szegedi Tourinform-iroda vezetője. Mint elmondta, programok közül a borfesztivál, a hídi vásár és a szabadtéri a legkeresettebbek, attrakciók közül pedig a fürdő és a vadaspark. Ezeket és a többi látványosságot tavaly több mint 163 ezer turista kereste fel – 12 százalékkal több, mint 2014-ben.

A szállodák közül a négycsillagos hotelek a legkeresettebbek mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében. – Egyre gyakoribb, hogy a szolgáltatások mennyisége számít elsődlegesen, nem pedig az ár – magyarázta Ács Szilvia. Hogy szálláshelyek tekintetében miért tudott jóval jobb helyezést elérni Pécs, mint Szeged, arról már Kovács Istvánnal, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkárával beszélgettünk.
 

– A szállodai ár kereslet-kínálat függvénye. Vagyis tulajdonképpen aki hátrébb van ezen a listán, semmivel nem rosszabb, csupán drágább. Ennek pedig az az oka, hogy a város iránt nagyobb az érdeklődés.

A szakember a listán szereplő három városról elmondta: Győr szállodái teljesítenek a legjobban, ez azonban elsősorban az üzletembereknek köszönhető. Turisztikailag a város nem túl erős, ahogyan Pécs sem. – Szeged e tekintetben az éllovas, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években sokat foglalkoztak a turizmussal.
 
 Élmények lencsevégen is. A turisták első számú ismertetőjele a fényképezőgép  a nyakukban.
Élmények lencsevégen is. A turisták első számú ismertetőjele a fényképezőgép a nyakukban.

Megnéztük az árkülönbséget a világ legnépszerűbb úti céljai között legjobban szereplő magyar város, Pécs, illetve Szeged között, összehasonlításképpen pedig mellé tettük a fővárosi árakat is. Május végi foglalási időpontot választottunk, nem kiemelt hétvégén, hogy biztosan legyenek mindenhol szabad szobák, és mindenhol a lehető legjobb ajánlatot kerestük. Saját gyűjtésünk alapján Szeged kínálata még a fővárosi árakat is hajazza néha, vagyis ezek szerint inkább a szolgáltatások azok, amelyek szerint ezt a várost jobban kedvelik a turisták.

Függetlenül egyébként ártól és szolgáltatástól a legtöbb szálloda telt házas a mostani, illetve a következő, húsvéti hosszú hétvégére is – a magyarok jellemzően ilyen alkalmakat használnak ki a belföldi pihenésre. Két fő esetén három éjszakára átlagosan 50-60 ezer forintot fizetnek, egy négytagú család költségeit minimum 90 ezer forinttal kell számolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 ezer üres állás van Németországban: spanyol fiatalból nem lesz német munkás

500 ezer üres állás van Németországban: spanyol fiatalból nem lesz német munkás
Miért kell Németországnak a sok migráns? Röviden, mert munkaerő-problémákkal küzd. Összeállításunkban megszólal a Political Capital vezető elemzője. Tovább olvasom