Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szeged arcai - másképp

Szeged - Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Hild József – a nagynevű alkotók, akik valamilyen módon mindannyian kötődnek Szegedhez, most visszatértek a városba egy kiállítás arcaiként.
 Egy szintén ismert művész, Sajdik Ferenc ugyanis az ő sajátos látásmódján mindannyiuk karikatúraportréját papírra vetette, amelyeket most bárki megtekinthet a Dugonics kisvendéglőben. A Nagy ho-ho-horgász és Pom-Pom alkotójának művei a SzegedArt nemzetközi képzőművészeti fesztivál részeként kerültek a patinás falakra, így egy ebéd vagy vacsora igazán illusztris társaságban telhet a belvárosban.

A fotón éppen Gustave Eiffelre csodálkozik rá egy apa kisfiával: kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak Sajdik Ferenc Szegedhez kötődő nagyságokról készült karikatúrakiállításán. Fotó: Frank Yve
A fotón éppen Gustave Eiffelre csodálkozik rá egy apa kisfiával: kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak Sajdik Ferenc Szegedhez kötődő nagyságokról készült karikatúrakiállításán.
Fotó: Frank Yvette

A 80 éves, Munkácsy-díjas művész sajátos látásmódjával nemcsak szórakoztat, de informál is. Móricz Zsigmond kócos portréja mellett például ott áll: a régi Indóház 3. alatt írta a Rózsa Sándor a lovát ugratja című regényt. Mikszáthról elolvashatja, aki nem tudná, hogy a korábban nyomorgó férfiból Szegeden vált országos hírű író, a város közúti hídját tervező Gustave Eiffel arcánál pedig talán még érdekesebb is a mellette kis nyíllal megjelölt két alak. „Két ember a 12 ezerből, aki a hídpénzt kezelte" – áll a magyarázó szöveg.

A rendhagyó Szeged-történeti kiállítás már csupán néhány napig, május 25-éig látható – hasonlóan a többi karikaturista belvárosi cukrászdákban berendezett tárlatához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalóki Ági, a gyermeklelkű díva

Virtuálisan hozta létre alkotótársával legújabb albumát Szalóki Ági: a XXI. század „egyesült" a népzenével. Tovább olvasom