Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Szeged az egyik legátláthatóbb város

Szeged - A szegedi önkormányzat nyitottsága és törvénytisztelete alapján is az ország legjobbjai között van, a megyében az első.
Pályázatokat, álláshirdetéseket, hivatali telefonszámokat, önkormányzati képviselőket, fogadóórákat keresnek az általunk megkérdezett szegediek az önkormányzat internetes honlapján. Már aki keres, mert a belvárosban sétálóknak csak harmada járt eddig a szegedvaros.hu címen.

Meg is lepődtek a felmérésen, amely szerint Szeged az ország egyik legátláthatóbb városa. 368 magyar város honlapját tesztelte a budapesti Korrupciókutató Központ. Két rangsort közöltek: egyet az önkormányzatok nyitottságáról és egyet arról, melyik mennyire törvénytisztelő.

 Segítenek a hatóságoknak

– Rendszeres a felmérés, évente készül. A munkát saját forrásokból, illetve adományokból finanszírozzuk. Az eredmények mindenki számára elérhetőek és transzparensek. Külön nem küldjük el az érintett hatóságoknak, de volt, hogy érdeklődtek nálunk. Nekik készséggel segítünk az értékelés megértésében és ezzel a törvénykövető magatartás javításában – mondta el lapunk érdeklődésére Fazekas Mihály, a Korrupciókutató Központ vezető elemzője.
Az eredményt a szakemberek lesújtónak találták. Pár kivételtől eltekintve a városi önkormányzatokra inkább az átláthatatlanság, az elzárkózás és az információk eltitkolása jellemző. A honlapokról hiányoznak a lakosok tájékozódását segítő információk annak ellenére, hogy törvények is előírják ezek nyilvánosságra hozatalát. Nem jelenik meg többek között a képviselő-testületi ülések napirendje, összefoglalója, illetve a közbeszerzésekre vonatkozó információk.

Ha pedig nem kötelező valamilyen adatokat közölni, akkor azokat a helyhatóságok nem is hozzák nyilvánosságra, vagy csak minimálisat közülük. Emiatt a kutatók úgy összegezték elemzésüket, hogy a városi önkormányzatok zöme törvénysértően működik. Ez pedig azért nem mindegy, mert az átláthatatlanság a korrupció melegágya. Azt is hangsúlyozzák, hogy a törvényszegő magatartás romboló hatású: nem várható el a vállalkozásoktól és az állampolgároktól, hogy betartsák a szabályokat, ha az állami szervek pont az ellenkezőjét teszik. A néhány pozitív példa azt bizonyítja, hogy igenis betarthatók a törvények.

Fotó: DM
Fotó: DM

A Magyar önkormányzati Nyitottság Index (MANYI) azt mutatja egy kérdéssor alapján, hogy a város nyilvánosságra hozza-e honlapján a működéséhez és munkájához kötődő adatokat, információkat és dokumentumokat. Megtalálhatók-e például a közbeszerzések adatai, képviselő-testületi ülések határozatai, lehet-e keresni rajta, idegen nyelven is elérhető-e. Az index alapján az ország legnyitottabb városa sorrendben Sopron, Pilisvörösvár, és holtversenyben Békéscsaba, Kecskemét, valamint Szeged. Megyénk többi városa is előkelő helyen szerepel, befértek az első hatba.

A sereghajtó Abaújszántó és Üllő. Az Önkormányzati Törvénytisztelet Index (ÖNTI) is hasonló dolgokat mért, mint a MANYI, csak másként. Ez a teszt azt kutatta, milyen és mennyi információt közöl az önkormányzat a honlapján a törvény által előírtak közül. Vagyis közzéteszi-e például a közbeszerzési eljárások szerződéseit, a képviselő-testületi ülések napirendjét, jegyzőkönyveit. Az index szerint az országban a leginkább törvénytisztelő város Budapest XXIII. kerülete, Kaba, Mezőberény, Pilisvörösvár, Sopron és Zalaegerszeg. Szeged és Mórahalom 2. helyet ért el 23-ad magával. A többi Csongrád megyei város az első ötbe került. Az országos utolsó Abaújszántó, Létavértes, Rácalmás, Üllő és Várpalota.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga – minden mennyiségben

Az óriásplakátnál is jobban vonzza a szemet most az a korlátoszlop, amelyet csigák borítanak be. Tovább olvasom