Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szeged az ügyvédek városának nevezhető

Szeged - Folyamatosan növekszik az ügyvédek száma Magyarországon. Csongrád megyében másfél éve még „csak" 430-an praktizáltak, ma már 497 ügyvédet tartanak számon.
Kis túlzással, de szinte nem lehet találni olyan szegedi utcát a belvárosban, ahol ne lenne legalább egy ház falára, kapujára kirakva: ügyvédi iroda. A Mikszáth Kálmán utcában például Botos Józsefnek, Bartha Istvánnak, Magyarossy Józsefnek és Palánki Zsoltnak van irodája. A közelben lévő utcák ügyvédeivel együtt fél tucatnál többen praktizálnak a környéken.

– Az ügyvédi kamarába mindenkit alanyi jogon fel kell venni, aki egyetem után eltöltött három évet ügyvédjelöltként, valamint rendelkezik egy 15 négyzetméteres irodahelyiséggel, amelyben mellékhelyiség és ügyfélfogadó helyiség is van – tudtuk meg Kertész Józseftől. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke elmondta, hogy szinte már jelzőt sem talál arra, milyen nagy a túlképzés ebben a szakmában. Csongrád megyében másfél éve még „csak" 430 ügyvéd praktizált; a március 1-jei adatok szerint már 497 ügyvéd van számon tartva a megyében, közülük mindössze 32-en szüneteltetik praxisukat. Az ügyvédek 60 százaléka Szegeden dolgozik.

– Az ügyvédjelöltek száma 150 körül van, míg a jogi egyetemen 400–500-an államvizsgáznak tavasszal és ősszel – magyarázta Kertész József. A kamaraelnöktől megtudtuk, hogy az ügyvédtársadalom az elmúlt években 3 részre szakadt.

– Ez a szakma már régen nem a gondtalan megélhetésről szól. Csongrád megyében mindössze 10 százalék keres kimagaslóan jól, 15 százalék a megélhetésért küzd. A többiek sem élnek fényűzően – mondta. Már a megyében is – bár elenyésző számban – megjelent az a réteg, aki azért szünetelteti praxisát, mert hivatásából egyszerűen nem tud megélni.

– Az ügyvédek száma ezután is nőni fog, hiszen a frissen végzett joghallgatóknak az ügyvédjelöltségen kívül nincs nagyon más lehetőségük. A bíróságokon, az ügyészségen és a végrehajtóknál limitált a felvétel. Az április végén tartott közgyűlés utáni elnökségi ülésen újabb 4–5 ügyvédet veszünk fel a kamarába – tudtuk meg Kertész Józseftől.

A kamaraelnök elmondta, jelenleg a gazdaság és a büntetőjog területe adja a legtöbb munkát kollégáinak, így a frissen végzetteknek azt javasolja, hogy próbáljanak a gazdasági társaságok közötti jogvitákra szakosodni.

Olvasóink írták

  • 1. nemecsekerno_007 2010. április 14. 10:08
    „ügyvédek, könyvelôk, adószakértôk és hivatalnokok országa.

    Legyen bonyolult a rendszer, hogy csak a beavatottak értsék. Így lehet haszontalan munkahelyek tömegét kreálni.

    Mint régen a papok. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tablók a kirakatokban

Szeged - Április végén elkezdődnek a középiskolai ballagások a megyében – 45 iskola 209 végzős… Tovább olvasom