Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szeged Borfesztivál: Sokan a száraz homoki borokra esküsznek

A homoki borok kedvelője Király Levente szegedi színművész, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és Mezei Richárd sportigazgató. A borfesztiválokon visszatérő vendégek, de az idén csak a főrendőr kóstol a standoknál. Király Levente az erősen ittas embereket mindig megfigyelte, a színpadi játék hitele végett.
Lukács János megyei rendőrfőkapitány – Farkas István pusztamérgesi és Molnár Ágnes sóshalmi borász között – nagyra becsüli az Alföldön termelt borokat. Fotó: Schmidt Andrea
A Széchenyi téri rendezvény rendszeres látogatói visszatérő vendégek egy-egy pincészetnél. Lukács János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is borbarát – mindig gyalog érkezik a borünnepre. Általában az alföldi borászokat látogatja meg, mert nagy kedvelője a homoki fehér boroknak. Nemcsak kitűnőnek tartja az ásotthalmi Somodi Sándor, Tóth István és Dobák Sándor olaszrizlingjét, a sóshalmi Nagy Sándor zöldveltelinijét és Takács Ferenc roséját, hanem nagyra becsüli a régiónkban tevékenykedő gazdák munkáját, akiknek – szerinte – a jó bor előállításához nagyobb szakmai elhivatottság kell, mint más borvidéken élő kollégáiknak.

– Tisztán is kóstolom a borokat, de a fehér borok szódával és Anna-vízzel, fröccsnek is nagyon kellemesek – jelentette ki a főkapitány, aki azt is felfedte: a fröccs Vörösmarty Mihály találmánya, egy szüreten, Fáy András pincéjében született, akiről Mikszáth Kálmán azt írta: ha nem Széchenyit illetné „a legnagyobb magyar" jelző, akkor az Fáynak járna.
Fröccsel és vörösboros kólával kezdte boros „pályafutását" 19 évesen

Mezei Richárd városi sportigazgató, hiszen egykori kézilabdástársa, a fiatalon elhunyt Tóth Géza azt mondta: „Ricsikém, ha hallgatni szeretnéd az anekdotáimat, először néhány pohárral le kell görgetned."
– Kilenc éve, amikor Veszprémbe kerültem és Balatonfüreden vásároltam szőlős birtokot és borospincét – utóbbit azóta eladtam –, teljesen megváltozott a borral kapcsolatos felfogásom. Osváth Pál helyi őstermelővel összefogva ma is saját készítésű könnyű olaszrizlinggel várom itthon a vendégeket. Nálunk eddig minőségileg a 2004-es évjárat volt a legjobb – mesélte a Pick Szeged kézilabdacsapatának kapitánya, aki a bajnoki döntő miatt csak sétálhat a Széchenyi téren, poharazgatásra nem gondolhat.

Még a sétát sem meri bevállalni az idei borfesztiválon Király Levente, mert a térdműtéten átesett színművész a tömegbe még nem mer menni. A pusztamérgesi olaszrizlingre és az ásotthalmi chardonnay-ra esküszik. A vörösborokat is kedveli, de azokat nem fogyasztja, mert hatalmas étvágyat teremtenek. Az erősen ittas embereket viszont mindig megfigyelte, a színpadi játék hitele végett.

– Egyszer egy részeg ember úgy próbált rágyújtani, hogy nem az öngyújtót emelte a cigarettához, hanem fordítva próbálkozott – sehogy sem sikerült a művelet. Ezt el is játszottam egy darabban, amiről a kritikus azt írta: túlzás. Pedig az életből merítettem – nosztalgiázott a színművész, akinek Johann Strauss: A Denevér című nagyoperettjében is nemegyszer volt alkalma bemutatni Frosch, a fogházőr részeges figuráját.


A mai program

14.00: Fehérvári Jazz Trió
15.00: Evezz a belépőért! vetélkedők, kvízjátékok, ergométeres versenyek a szegedi 35. felnőtt síkvízi kajak-kenu vb belépőiért
17.00: Beat-lösz-koncert
18.00: Tóth Bagi Band-koncert
20.00: Blues Bell-koncert
22.00: Várkonyi Tibi zenél 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökifjú a magyar Cousteau kapitány

Czakó Lászlót a magyar Cousteau kapitányként emlegetik búvárkörökben. Az 59 éves férfi fedezte fel… Tovább olvasom