Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szeged Európa-díjas társvárosai vendégeskednek a városban

Szeged - Szerdától három napra Szeged látja vendégül az Európa-díjas Városok Szövetségének 21 delegációját. Az árvíz utáni újjászületés 130. és a szövetség 25. évfordulóját ünnepelték csütörtöki tisztújító közgyűlésükön.
Kiemelkedően aktív európai külkapcsolatokért ítéli oda a 46 tagú Európa Tanács 1955 óta az Európa-díjat. A négyből eddig a legmagasabb fokozatot, a díjat a magyar városok közül először Szeged nyerte el 2006-ban – ez azóta sem sikerült másnak. A kitüntetett települések 25 éve szövetségbe tömörültek, és évente üléseznek. Tavaly Botka László szegedi polgármester terjesztette elő, hogy idén, a nagyárvíz utáni újjáépítés 130. évfordulóján a szövetség a Tisza partján tartsa jubileumi közgyűlését.

Csütörtök délelőtt a városházán 21 külföldi delegáció 70 résztvevője jelent meg. Szeged polgármestere röviden bemutatta a várost, majd Dobi László, az Atikövizig igazgatója tartott összefoglalót a szegedi árvizek és a védelem történetéről. Ezután a küldöttségek vezetői számoltak be külkapcsolataikról. Szavaikat angol, német és francia nyelvre fordították a tolmácsok. Az előadók hangsúlyozták: a szövetség történetében soha ennyire nagy szükség nem volt az összefogásra, mint most, a világválság idején. A küldöttek végül még egy évre megszavazták Darmstadt főpolgármesterét az elnöki posztra.

21 külföldi delegáció 70 tagja jelent meg a díszteremben. Fotók: Karnok Csaba

– Dupla erős a kapcsolat Szeged és Darmstadt között, mert testvérvárosként tapasztalatokat cserélünk. Az egyetemmel két megállapodást készítünk elő műszaki és természettudományi főiskolánk számára, és működik a szakmai együttműködés az árvízvédelemben – mondta Walter Hoffmann főpolgármester. Szeged 130 évvel ezelőtti támogatói közül Berlint Christian Bärmann, a német főváros Neukölln városrész partnerségi irodavezetője képviselte. Elmondta: rendkívül büszke a két város történelmének erre a közös pontjára.

Olvasóink írták

 • 3. LukSzusz 2009. március 13. 13:42
  „A gyűlés végén Boka kiosztott egy-egy bilit Fosatós Sándor kajája mellé.”
 • 2. maci52 2009. március 13. 13:15
  „Fürödni meg Botkához vagy Újhelyihez mennek,nekik még van pénzü/n/k meleg vízre.
  Ennek folytatása,Botka viszonozza a látogatásokat külföldre,a mi pénzünkön.Erre van pénz/ünk/.Legyen inpotens???”
 • 1. hehe 2009. március 12. 19:06
  „ERRE VAN PÉNZ ! INGYEN ETETNI, ITATNI, SZÁLLITANI ,VIDEO KLIPETT CSINÁLNI MEG STB.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A románok és a németek is szeretik Csongrád megyét

Szeged - Az egy éjszakát minimum a megyében töltő turisták közül a többség román, őket sorrendben a németek követik. A legjobb, mert leghosszabb időt itt töltő turista viszont orosz, litván és észt. Tovább olvasom