Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Szeged is részese a Little Global Cities sorozatnak

Szeged - Újvidék, Eszék és Temesvár mellett idén Szeged is bemutatkozik a Little Global Cities – Barangolások Európa Közepén nevű kiadványsorozatban. A könyvek készítői a résztvevő települések kulturális jelentőségét a városokban lakók és a városokba látogatók számára szeretnék láthatóvá tenni.
A Little Global Cities 12 többnemzetiségű várost mutat be, amelyek az országhatárok mentén fekszenek és változatos kulturális életük révén Európa legizgalmasabb helységei közé tartoznak. A könyvsorozat különleges és eldugott helyeket igyekszik felkutatni, régi és új városrészekben tett séták során a városok történetét magukkal a lakókkal mesélteti el.

A Szegedre vonatkozó kötetnek az összeállítását helyi irodalmárok, fényképészek, valamint más országokból származó alkotók végzik. Cél a város részben ismeretlen részeinek, illetve az alternatív művészeti élet változatosságának bemutatása. 2011 tavaszán egy városvezető könyvet, illetve egy ehhez tartozó weboldalt publikálnak.

12 város kulturális életét bemutató kiadványsorozat indul. Fotó: Erhardt Gergő
A könyvsorozat különleges és eldugott helyeket igyekszik felkutatni - az egyik kiadvány Szegedről szól.
Fotó: Erhardt Gergő

A projektet kezdeményező, a korábban már számos kulturális és oktatási nemzetközi együttműködést megvalósító berlini székhelyű inter:est programiroda a Little Global Cities hároméves ideje alatt 12 nyomtatott könyvet (Szeged, Eszék, Újvidék, Temesvár, Szarajevó, Szkopje, Tirana, Ioannia, Chişinău, Ungvár, Kassa, Graz) és egy internetes oldalt fog megjelentetni a városokról. A weboldal által a települések virtuálisan is megismerhetővé válnak.

– A Little Global Cities szeretné a városok kisugárzását és kulturális sokszínűségét megörökíteni, illetve a résztvevő városok művészeti és kulturális életét láthatóvá tenni – mondja Koncz Kinga, a projekt koordinátora. Hozzáteszi: a kiadvány célja egy, a turisták szemszögén túlmutató városképet közvetíteni; az embereket társadalmi, politikai és kulturális kérdések iránt fogékonnyá tenni; erősíteni a kapcsolatokat és a résztvevő városok közötti kölcsönös együttműködés előmozdítását.

Szeged Eszék, Újvidék, Temesvár, Szarajevó, Szkopje, Tirana, Ioannia, Chişinău, Ungvár, Kassa és Graz mellett került fel a Little Global Cities térképére. Fotó: Erhardt Gergő
Szeged Eszék, Újvidék, Temesvár, Szarajevó, Szkopje, Tirana, Ioannia, Chişinău, Ungvár, Kassa és Graz mellett került fel a Little Global Cities térképére. Fotó: Erhardt Gergő

A nyomtatásban megjelenő, városokat bemutató könyvek 40 állomást érintenek és mutatnak be szövegesen, grafikákkal, képekkel illusztrálva. Az évente megjelenő sorozat – amelyben négy város szerepel– egy háttérszövegeket és egy hosszabb projektleírást tartalmazó kísérőfüzettel egészül ki. A sorozat könyvtokban kerül forgalomba. A projekt végeztével mind a tizenkét kötet egy sorozatként is megvásárolható lesz. A projekt fő támogatója a Robert Bosch Alapítvány.

– A projekt természetesen virtuálisan is átélhető – mondja a koordinátor. – Az internetes oldalról különböző tematikus városi séták, videók, hangfájlok, valamint a résztvevő szerzők és művészek életrajzai, munkái is lehívhatóak lesznek.

Olvasóink írták

 • 4. erhardt.gergo 2012. március 21. 01:22
  „Kicsit nézzetek utána, lehet engem is kérdezni személyesen. Sajnálom, hogy bánjátok a város jó hírének terjesztését. Mivé leszünk, ha semminek sem tudunk örülni?”
 • 3. valoperes_zugugyved 2010. december 07. 12:44
  „GÁZ
  NINCS JOBBIK SZO RÁ
  :)”
 • 2. valoperes_zugugyved 2010. december 06. 18:47
  „MIÉRT NEM MAGYAR NEVE VAN
  HAMÁR
  MAGYAR VÁROSOK VANNAK BENNE?
  HM?”
 • 1. szilléri 2010. december 06. 14:39
  „Mi a <moderálva> ez ?

  újabb lenyúlás EU köntösben ???????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-biznisz: jó üzlet

Míg december 6-át régen csupán pár szem mogyoróval és almával ünnepelték, a tehetősek ma már akár több százezer forintot is elköltenek erre az ünnepre. Tovább olvasom